Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ηλεκτρικό ρεύμα / Με άδικα, παράλογα, ανάλγητα κίνητρα η έκπτωση στους λογαριασμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρικό ρεύμα / Με άδικα, παράλογα, ανάλγητα κίνητρα η έκπτωση στους λογαριασμούς

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Μια εξαιρετικά άδικη, παράλογη και ανάλγητη απόφαση έχει «κλειδώσει» στο Μαξίμου που βρίσκεται σε πανικό καθώς βλέπει την ενεργειακή κρίση και τις επιλογές του να θέτουν σε αδιέξοδο εκατομμύρια πολίτες εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στην απόφαση μόνον όσοι καταναλωτές επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με πέρσι να έχουν πρόσθετη έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όσοι δεν επιτύχουν μείωση κατανάλωσης κατά 15% θα αρκεστούν στο νέο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί και προβλέπει «κόφτη» καθώς σταματά η οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών. Και αυτό το νέο σύστημα, όμως,  θα συνδέει το ύψος της επιδότησης με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο μικρότερη είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση και αντίστροφα.

Η κλιμακωτή επιδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τρία στάδια - «κόφτες». Για παράδειγμα εάν ένα νοικοκυριό δεν ξεπεράσει σε κατανάλωση ενέργειας την πρώτη κλίμακα που θα οριστεί, τότε θα πάρει τη μέγιστη επιδότηση για το ρεύμα που θα καταναλώσει. Αν, όμως, ξεπεράσει τον «κόφτη» της κατανάλωσης τότε μπαίνει «κόφτης» και στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απόφαση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται άδικη και παράλογη καθώς βρίσκονται στον αέρα 700.000 νοικοκυριά με φυσικό αέριο, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση προτρέπει σε αλλαγή του τρόπου θέρμανσης καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι αποτρεπτικές για τη χρήση του ενώ άγνωστο είναι ακόμα τι μέτρα θα ληφθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η Greenpeace είχε με ανακοίνωσή της είχε επισημάνει τον παραλογισμό, σημειώνοντας ότι «ένα νοικοκυριό που αναγκαστικά θα στραφεί σε ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης αντί πετρελαίου ή αερίου, πώς μπορεί να πετύχει σημαντική μείωση στην κατανάλωσή του και άρα να πληροί τα κριτήρια για ικανή επιδότηση;».

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, για παρέμβαση στην αντλία σε ότι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL