Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Greenpeace για εξαγγελίες Μητσοτάκη / Χάος, παραλογισμός, λάθος κατεύθυνση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Greenpeace για εξαγγελίες Μητσοτάκη / Χάος, παραλογισμός, λάθος κατεύθυνση

photo ΑΡΧΕΙΟΥ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Καταπέλτης κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τις εξαγγελίες του στην 86η ΔΕΘ για τα μέτρα και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής, επισιτιστικής και περιβαλλοντικής κρίσης είναι η Greenpeace.

Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν «πολύ λίγα και σε λάθος κατεύθυνση» και επισημαίνει ότι «εντείνουν το πρόβλημα της ενεργειακής ένδειας παρατείνοντας την ομηρία εκατομμυρίων καταναλωτών από τα ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα». Ειδικότερα όσον αφορά στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση η Greenpeace κάνει λόγο για χάος και παραλογισμό.

Φυσικό αέριο – πετρέλαιο θέρμανσης

Όπως επισημαίνει ανακοινώθηκαν ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για καυστήρες οι οποίοι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα καταργηθούν ή αποσυρθούν ή είναι ασύμφοροι ακόμα και κατόπιν επιδότησης! 

Την ίδια στιγμή που επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης (σε αντικατάσταση και ως εναλλακτική λύση στο αέριο) στις ελληνικές κατοικίες, δρομολογούνται πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές ορυκτού αερίου στην Ελλάδα. Συνυπάρχουν ανεξήγητα, επομένως, η παραδοχή ότι το αέριο δεν αποτελεί βέλτιστη επιλογή με την εμμονή στην ανάπτυξή του σε μεγάλη κλίμακα. «Αλήθεια πόσο μπορούμε να συνεχίζουμε να επιδοτούμε τέτοιου είδους παρωχημένες υποδομές ορυκτών καυσίμων στην πλάτη των συμπολιτών μας όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημειώνει πως η τιμή του αερίου έχει δεκαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες;», αναρωτιέται η Greenpeace.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει παραπλανητικές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την «επιτυχή εξουδετέρωση των επιπτώσεων της Ρήτρας Αναπροσαρμογής». Οι πολίτες, σημειώνει, έχουν ήδη πληγεί οικονομικά και θα συνεχίσουν δυστυχώς να πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, αφού έντεχνα αυξήθηκε η τιμή της κιλοβατώρας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαφορά στο τι πληρώνουμε. Μένει να δούμε αν και το σχέδιο εξοικονόμησης που θα εφαρμοστεί, θα μεταφέρει επίσης την ευθύνη στον καταναλωτή με άδικα κίνητρα σαν αυτά που ακούγονται για την ποσοστιαία μείωση ενεργειακών αναγκών. «Ένα νοικοκυριό που αναγκαστικά θα στραφεί σε ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης αντί πετρελαίου ή αερίου, πώς μπορεί να πετύχει σημαντική μείωση στην κατανάλωσή του και άρα να πληροί τα κριτήρια για ικανή επιδότηση;».

Ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει η Greenpeace «εξασφαλίζει» την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα με ένα τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Επενδύσεις σε πακέτα LNG, επέκταση της χρήσης του λιγνίτη, συντήρηση του αερίου και του πετρελαίου στο ενεργειακό μίγμα και επιδοτήσεις νοικοκυριών δεν ενδυναμώνουν την κοινωνία αλλά την κρατούν όμηρο σε επιδοματικές πολιτικές.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL