Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Kαταγγελία / Επαναπροώθηση ανοιχτά της Λέσβου - Βασανισμοί προσφύγων στο Φαρμακονήσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Kαταγγελία / Επαναπροώθηση ανοιχτά της Λέσβου - Βασανισμοί προσφύγων στο Φαρμακονήσι

Πηγή: aegeanboatreport

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση Aegean Boat Report αφού η λέμβος με τους πρόσφυγες βρισκόταν σε ελληνικά ύδατα, το Λιμενικό, υπό την απειλή όπλων, τους επαναπροώθησε στα τουρκικά ύδατα και τους αφαίρεσε τη μηχανή, αφήνοντας τους αβοήθητους.

Η λέμβος μετέφερε συνολικά 42 άτομα, 15 παιδιά, 17 γυναίκες και 10 άνδρες, όλοι Αφγανοί, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν προς τη Λέσβο από την Τουρκία το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, φοβόμασταν ότι θα μας σκοτώσουν, οπότε γυρίσαμε τη βάρκα. Όταν η ελληνική αστυνομία μας έφερε κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα, πήρε τη μηχανή και τη βενζίνη από τη βάρκα μας και μας άφησε στο νερό χωρίς καμία βοήθεια. Είχαμε 15 μικρά παιδιά στη βάρκα, κανένα από αυτά δεν μπορούσε να κολυμπήσει», φέρεται να λέει ένας απ’ τους πρόσφυγες.

Ακολουθεί νέα επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων που σύμφωνα με την οργάνωση, καταγγέλλουν Αφγανοί σύμφωνα με την efsyn πώς βασανίστηκαν από κομάντος με σκούρες στολές και με καλυμμένα πρόσωπα, καθώς φορούσαν μπαλακλάβες, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές στο Φαρμακονήσι.

«Φαινόταν να το διασκεδάζουν» δηλώνει ένα από τα θύματα. «Δεν είχαμε κάνει τίποτα κακό» είπε και εξήγησε πως πρόκειται για ανθρώπους πως προσπαθούν να ξεφύγουν από βασανιστήρια για να βρουν ασφάλεια αλλά βασανίστηκαν στην Ευρώπη.

Ύστερα από 20 ώρες ομηρίας στο Φαρμακονήσι, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανάγκασε άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σε δύο σωσίβιες σχεδίες και τις εγκατέλειψε, αβοήθητους στο Αιγαίο Πέλαγος μέσα στη νύχτα
 
Η ομάδα προσφύγων ζήτησε τα ξημερώματα της Τετάρτης βοήθεια για διάσωση από το Aegean Boat Report με σκοπό να μεταφερθεί σε λιμάνι ασφαλείας και να υποβάλει αίτηση ασύλου στέλνοντας φωτογραφίες, βίντεο και στίγμα της τοποθεσίας. 

Η επικοινωνία όμως χάθηκε λίγες ώρες μετά. «Όλα τα τηλέφωνα με τα οποία είχαμε επαφή βγήκαν εκτός σύνδεσης, υποθέσαμε ότι τα είχαν βρει οι στρατιωτικοί στο νησί και τα συνέλαβαν» αναφέρει η οργάνωση.

Τελικά η τουρκική ακτοφυλακή ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ότι εντόπισε δύο σχεδίες σχεδίες Life-raft να παρασύρονται έξω από την Ντάτσα, δέκα μίλια νοτιοανατολικά της Κω, και ότι διασώθηκαν συνολικά 39 άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL