Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Βάνα Παπαευαγγέλου / 170.000 ενεργά κρούσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάνα Παπαευαγγέλου / 170.000 ενεργά κρούσματα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ)

Στην σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων αναφέρθηκε η  η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Έκανε λόγο επίσης για σταθεροποίηση των νέων νοσηλειών σε απλές κλίνες και των νέων διασωληνώσεων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, για μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων και για μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65. Όπως ανακοίνωσε, πάνω από 5.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, ενώ ένας στους τρεις στις ΜΕΘ είναι ηλικίας μικρότερης των 60.

Όπως τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου, παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων επτά ημερών να έχει μειωθεί σημαντικά κατά 35% από την προηγούμενη εβδομάδα και να υπολογίζεται μόλις κάτω από τα 20.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Σημείωσε ότι η μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων είναι στο 5,7% από 9% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαγνώσεων που γίνεται λόγω του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου των παιδιών σχολικής ηλικίας. Το 40% των νέων κρουσμάτων αφορούν σε ενήλικες 35 – 64 ετών, ενώ και αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε και πάλι μια μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Όπως είπε η Β. Παπαευαγγέλου η  παραλλαγή Όμικρον οφείλεται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αλλά κυκλοφορεί και η Δέλτα ενώ το 50% των εισαγωγών αφορά τη Δέλτα.

Σύμφωνα με την ίδια η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί το 80-90% των νέων κρουσμάτων. Ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα το 60% των εισαγωγών τις τελευταίες δύο εβδομάδες οφείλεται στη Δέλτα.

Αναφορικά με την κατάσταση στις ΜΕΘ είπε ότι αυτή τη στιγμή η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 88% και και 63% σε απλές κλίνες. Τόνισε επίσης ότι  παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα, ενώ παρατηρείται επίσης αύξηση κρουσμάτων σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. 

Σε σχέση με τα σχολεία επανέλαβε ότι πρόκειται για ασφαλές περιβάλλον, που εξασφαλίζεται από το αυξημένο testing. Παράλληλα τόνισε ότι οι περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων καταγράφουν ύφεση των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις περιοχές με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού

Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών φαίνεται πως η μόλυνση από την Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη για νοσηλεία σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Στη χώρα μας ο πληθυσμός των παιδιών που νοσηλεύεται αποτελεί το 2% του συνόλου ενώ δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL