Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Χαράλαμπος Γώγος / Άφησαν την Δέλτα να διασπαρεί στις γιορτές και σήμερα σκοτώνει ακόμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαράλαμπος Γώγος / Άφησαν την Δέλτα να διασπαρεί στις γιορτές και σήμερα σκοτώνει ακόμη

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΩΓΟΣ
EUROKINISSI

Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην λάβει επιπλέον περιοριστικά μέτρα την περίοδο των εορτών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση διασποράς της Δέλτα και τελικά την αντοχή της απέναντι στην Όμικρον, ώστε σήμερα να συνεχίζει να στέλνει στις ΜΕΘ έναν στους δύο διασωληνωμένους, κρατώντας σε υψηλούς αριθμούς τις ανθρώπινες απώλειες από την πανδημία, όπως προκύπτει από όσα είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σχολιάζοντας την παράταση των υφιστάμενων μέτρων, ο κ. Γώγος είπε ότι παρά την υποχώρηση των κρουσμάτων από τους αριθμούς ρεκόρ, «δεν έχουμε την αποκλιμάκωση που θα θέλαμε ... υπάρχει πραγματικά μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας ... η παράταση αφορά κυρίως τους "σκληρούς δείκτες", την μεγάλη κίνηση στα επείγοντα όπου μεγάλος αριθμός ασθενών προσέρχεται στα ΤΕΠ, τον μεγάλο αριθμό εισαγωγών και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ που ακολουθούν ... Οι δείκτες αυτοί ακολουθούν τους επιδημικούς δείκτες, μετά από 15-20 ημέρες αποκλιμακώνεται η πίεση ... θέλουμε να "δώσουμε αβάντα" στο σύστημα Υγείας, να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση».

Παραδέχθηκε επίσης, όπως είπε ο δημοσιογράφος, ότι η πίεση που δέχεται τώρα το σύστημα Υγείας, είναι «η ζημιά των γιορτών και της Πρωτοχρονιάς», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς υπάρχει σημαντική διασπορά της Δέλτα στον γενικό πληθυσμό ... σε αυτούς που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι 50%-50%» με την Όμικρον, «σε περιοχές όπως η Πάτρα είναι ακόμη περισσότερα τα περιστατικά με Δέλτα».

Σε άλλο σημείο μάλιστα, «έδειξε» τον υπεύθυνο για τις συνεχιζόμενες μεγάλες ανθρώπινες απώλειες λόγω της επιμονής της Δέλτα. Σε επισήμανση ότι σε άλλες χώρες η Δέλτα έχει πρακτικά εξαφανιστεί ενώ στην χώρα μας παραμένει παρούσα, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «υπήρχε μεγάλη διασπορά της Δέλτα την περίοδο των εορτών, πολλά κρούσματα, που παρέμειναν», συντηρώντας την πιο επικίνδυνη για απώλειες παραλλαγή του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τελικά, με την πάροδο του χρόνου η Δέλτα θα αντικατασταθεί πλήρως από την Όμικρον, «αλλά μέχρι τότε το σύστημα Υγείας θα υφίσταται μεγάλη πίεση, πιστεύω αυτό θα κρατήσει κανένα μήνα ακόμα, σημαντικό διάστημα».

Προειδοποίησε εξάλλου να «μην καθησυχάζουμε τελείως για την Όμικρον. Όπου χτυπάει ανεμβολίαστους ή με δύσκολα υποκείμενα νοσήματα, ευάλωτους, ηλικιωμένους, κτλ., εκεί είναι σοβαρή. Έχουμε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά με Όμικρον ... κυρίως στις κλινικές, περιστατικά με το δυσκολότερο προφίλ, ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, με υποκείμενα νοσήματα. Όχι τόσο στις ΜΕΘ, όσο στις κλινικές, αλλά μπορεί αυτό να φτάσει και στις ΜΕΘ, να χρειαστεί να νοσηλευτούν διασωληνωμένα τέτοια περιστατικά ... η Όμικρον δεν είναι κάτι "ήπιο", είναι ηπιότερο», επανέλαβε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL