Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.6°C
3 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
15.7°C19.7°C
1 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.9°C
4 BF 72%
ΕΠΑΛ Σταυρούπολης / «Είναι αντιπαράθεση των φασιστών με τους μαθητές και την κοινότητα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης / «Είναι αντιπαράθεση των φασιστών με τους μαθητές και την κοινότητα»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΕΛΑΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Για μία ακόμη ημέρα η Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και τα ΕΠΑΛ της βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά τις βίαιες συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών και την ανάδειξη του ρόλου ακροδεξιών στοιχείων εντός της μαθητικής κοινότητας.

Στην περιοχή περιμετρικά του κτιριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης είχαν τοποθετηθεί από τα ξημερώματα δυνάμεις της Αστυνομίας και διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

Ωστόσο και την Πέμπτη απλοί πολίτες και οργανωμένες ομάδες προσήλθαν και πάλι στο χώρο προκειμένου να δηλώσουν την δική τους θέση για τα όσα έχουν διαδραματιστεί εκεί τα τελευταία 24ωρα. Η προσέλευση των μαθητών έγινε με σχετική ηρεμία, σε ένα κτιριακό συγκρότημα που έχει ερευνηθεί για τυχόν όπλα, πολεμοφόδια ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα.

Αντίθετα, ένταση δημιουργήθηκε όταν μέλη από ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και την Ομοσπονδία Γονέων βρέθηκαν μπροστά στους αστυνομικούς, έληξε με την ΕΛΑΣ να επιτρέπει τελικά την διέλευσή τους προς το σχολείο, όπου ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση για τις 08.00. Η κινητοποίηση έχει σκοπό την συμπαράσταση στους μαθητές απέναντι στην βία από θύλακες ακροδεξιών στοιχείων, εντός και εκτός σχολείου. Υπενθυμίζεται ότι χτες χτυπήθηκε εντός του σχολείου μαθήτρια που μίλησε στις κάμερες.

«Στους χρυσαυγίτες και στα φασιστοειδή δεν αρέσουν ούτε οι αγώνες οι οργανωμένοι ούτε οι άνθρωποι που σηκώνουν κεφάλι. Να σκύψουμε το κεφάλι, να μην κουνιόμαστε, να δεχόμαστε τα πάντα», είπε μία γυναίκα από τους συγκεντρωμένους. «Αυτά τα παιδιά εδώ παλεύουν, για να έχουν βιβλία, κάθε χρόνο, εργαστήρια, καθηγητές. Ξέρετε πόσες χιλιάδες κενές θέσεις καθηγητών υπάρχουν αυτή την στιγμή; ... Και στέλνουν εδώ τους μπράβους, τους χρυσαυγίτες και τα άλλα φασιστοειδή για να μην κουνιέται κανένας».

Άλλος απέρριψε την άποψη ότι η αποχή από κινητοποιήσεις είναι η λύση. «Δεν θα ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα, χτες στα σπίτια των συλληφθέντων βρήκαν ολόκληρο οπλοστάσιο. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το αν είμαστε εμείς εδώ σήμερα, ή αν δεν είμαστε. Η ευθύνη δεν είναι των γονιών, των καθηγητών. Η ευθύνη είναι κατά κύριο λόγο της κυβέρνησης που αυτό το απόστημα εδώ πέρα πρέπει να το σπάσει. Δεν μπορεί να μπαίνουν από τα ανοίγματα και να τους βάζει και να τους βγάζει ο διευθυντής και στα σπίτια τους να βρίσκονται στιλέτα και πιστόλια». Η αναφορά του πολίτη αφορά τις συλλήψεις που έγιναν χτες και τα ευρήματα των ερευνών της ΕΛΑΣ.

«Δεν είναι διαμάχη μεταξύ σχολικών και εξωσχολικών, είναι αντιπαράθεση φασιστών με τους μαθητές και την κοινότητα», υπογράμμισε ο ίδιος. «Η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει θέση, οι φορείς, ο Δήμαρχος, κρατάνε ίσες αποστάσεις. Το μόνο που καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο είναι να ταΐζουν και να ενισχύουν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Αργότερα, οι δυνάμεις της Αστυνομίας εμπόδισαν φοιτητές που προσπάθησαν και αυτοί να προσεγγίσουν το χώρο.

Οπλοστάσιο στα σπίτια συλληφθέντων εθνικιστών

Υπενθυμίζεται ότι χτες η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι «ομάδα ατόμων του εθνικιστικού χώρου» προσπάθησε να κινηθεί κατά συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες στην πλατεία Τερψιθέας στην Σταυρούπολη και στη συνέχεια «επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών και έρριψαν διάφορα αντικείμενα (πέτρες, ξύλα κ.ά) καθώς και μία (1) αυτοσχέδια εμπρηστική κατασκευή (μολότοφ)». Πραγματοποιήθηκαν 20 προσαγωγές και μία μετατράπηκε σε σύλληψη. Σε βάρος του συλληφθένα σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Η έρευνα για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ οδήγησε στην ταυτοποίηση δύο ακόμη συμμετεχόντων, ηλικίας 19 και 20 ετών. Η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε έρευνες στις οικίες τους και από αυτές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1 αεροβόλο πιστόλι και
2 μαχαίρια.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία 15χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

2 περίστροφα αερίου και 6 φυσίγγια
1 θήκη όπλου
1 μαχαίρι και 1 σουγιάς
1 κοντάρι
1 ξύλινο μπαστούνι του μπέιζμπολ και

Βρέθηκε επίσης μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου ιδιοκτησίας του 54χρονου πατέρα του, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Όλοι συνελήφθησαν για τα κατά περίσταση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και παράβασης του Νόμου περί όπλων και με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΕΛΑΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Ελληνική Αστυνομία


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL