Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.3°C19.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C18.3°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.0°C
1 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.5°C15.2°C
2 BF 72%
Θεσσαλονίκη – Επίθεση ακροδεξιών / Εισέβαλαν εξωσχολικοί καταγγέλλουν γονείς και μαθητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη – Επίθεση ακροδεξιών / Εισέβαλαν εξωσχολικοί καταγγέλλουν γονείς και μαθητές

Θεσσαλονίκη Σταυρούπολη ΕΠΑΛ
(EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Σοβαρές καταγγελίες ότι οι ακροδεξιοί, που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τόσο για τη χθεσινή όσο και για τη σημερινή βίαιη επίθεση κατά της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, ήταν εξωσχολικά άτομα που εισέβαλαν στο σχολικό συγκρότημα, κάνουν μαθητές και γονείς.

Νωρίς το πρωί, μίλησε στον ΑΝΤ1 η μαθήτρια και μέλος του 15μελούς Ιουλία Βαφειάδου, για τα όσα προηγήθηκαν στα επεισόδια της Δευτέρας. Όπως είπε, «χθες το πρωί ομάδα μαθητών μέσα από το σχολείο, με εξωσχολικούς από όσο ξέρουμε - και έχουμε δει άλλους ανθρώπους- επιτέθηκαν στους φοιτητές που ήρθαν να κάνουν διαμαρτυρία, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα όταν ήρθαν να μοιράσουν φυλλάδια φοιτητικών συλλόγων, οι μαθητές τους ξαναεπιτέθηκαν -πάλι με βίαιο τρόπο».

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι εξωσχολικοί ήταν μέσα στο σχολικό κτίριο, μαζί με την ομάδα των μαθητών, λέγοντας «από όσο ξέρουμε, ναι ... ήταν κουκουλοφορεμένοι, με κράνη, με ξύλα».

«Είναι γενικώς κατακριτέο συμβάν από το σχολείο μας, δεν έχει καμία σχέση με το σχολείο, την μάθηση, την εκπαίδευση, όλα αυτά που πρέπει να υπάρχουν μέσα σε αυτά τα κτίρια, είναι γεγονότα που πρέπει να μένουν εκτός ... Μία μερίδα ανθρώπων δεν μπορεί να δώσει "τίτλο" σε ένα ολόκληρο κτίριο, με μία άλφα ιστορία πίσω του, που αγωνίζεται τόσα χρόνια για άλλα πράγματα».

«Να μπουν στην άκρη ιδέες που σπέρνουν δηλητήριο στη μαθητική κοινότητα»

Τα σοβαρά επεισόδια στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καταδίκασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκόνας, τονίζοντας την ανάγκη να μπουν στην άκρη ιδέες «που σπέρνουν δηλητήριο μέσα στη μαθητική κοινότητα». Υποστηρίζει δε ότι δεν πρόκειται για μαθητές και εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς βγήκαν και μπήκαν μέσα από το σχολείο οι δράστες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε δηλώσεις του λίγο πριν από τη νέα βίαιη επίθεση ακροδεξιών στην αντιφασιστική συγκέντρωση σήμερα το πρωί, ο Θ. Κοκόνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ομοσπονδία καταδικάζει τη χθεσινή επίθεση από μερίδα αγνώστων προς εμάς στοιχείων, κυρίως, όχι μαθητών. Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει απομονώσει τέτοια στοιχεία που καμιά σχέση δεν έχουν με τους μαθητές και με την εκπαιδευτική διαδικασία. Μας δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό ότι βγήκαν και μπήκαν συντεταγμένα μέσα από το σχολείο χωρίς να υπάρξει καμιά παρέμβαση, την ώρα που δεκάδες σύλλογοι εμποδίζονται, όταν χρειάζονται να μπουν μέσα στο σχολείο».

Ταυτόχρονα, κάλεσε «τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, να βάλουν στην άκρη τέτοιες ενέργειες, να τις απομονώσουν, όπως έκανε το σύνολο της μαθητικής κοινότητας όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στο σχολείο, που με αγωνιστικές διεργασίες προώθησαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην επαγγελματική εκπαίδευση».

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει αντίστοιχες εικόνες και σε άλλα σχολεία, ο Θ. Κοκόνας απάντησε πως «δεν έχουμε εικόνα για άλλα σχολεία, οργανωμένα να εμφανίζονται επιθέσεις εξωσχολικών ή να εφορμούν μέσα από το σχολείο. Γι' αυτό λέμε πως είναι λίγες οι περιπτώσεις και πρέπει να δρομολογηθούν».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL