Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Θεσσαλονίκη / Έξι συλλήψεις και 40 προσαγωγές μετά την επίθεση ακροδεξιών στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Έξι συλλήψεις και 40 προσαγωγές μετά την επίθεση ακροδεξιών στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Θεσσαλονίκη Σταυρούπολη ΕΠΑΛ
(EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Νέα προκλητική επίθεση από ακροδεξιούς στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη από φοιτητικούς συλλόγους, την ΚΝΕ και την ΚΕΕΡΦΑ, μετά τα χθεσινά επεισόδια κατά φοιτητών, που έγιναν με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής.

Ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε μέσα από τα σχολεία και άρχισε να πετά αντικείμενα, φωτοβολίδες, κροτίδες και βόμβες μολότοφ κατά της συγκέντρωσης των φοιτητών.

https://youtu.be/H77yMPvT3PI


 Τα ΜΑΤ, που ήταν εκεί προκειμένου να μην υπάρξει επαφή των δύο ομάδων, στην αρχή έμειναν απαθή απέναντι στην επίθεση που δέχονταν οι αντιφασίστες. Μάλιστα υπάρχει βίντεο που δείχνει άτομα να μπαίνουν στο σχολικό συγκρότημα σκαρφαλώνοντας από τα κάγκελα μπροστά στους αστυνομικούς.

 

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από το γεγονός ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν χημικά προς τους φοιτητές για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

https://www.youtube.com/watch?v=3P_41rJYBH4

Την ίδια ώρα, μένει να διευκρινιστεί αν οι φασίστες ήταν μαθητές ή όχι, καθώς ορμητήριο της βίαιης επίθεσης ήταν το σχολικό συγκρότημα, όπως φαίνεται στα βίντεο.

https://youtu.be/T2QN2N0nec0

Οι πρώτες πληροφορίες από τοπικά μέσα ανέφεραν ότι η ομάδα κουκουλοφόρων μπήκε στα σχολεία μαζί με τους μαθητές, ενώ στη συνέχεια γινόταν λόγος για δύο διαφορετικές ομάδες κουκουλοφόρων - μία μέσα και μία έξω από τα ΕΠΑΛ - που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=h1ohRKLTKw8&t=101s

 

Νωρίτερα, κατά την προσέλευση των μαθητών το κλίμα ήταν τεταμένο με ακροδεξιούς να φωνάζουν χρυσαυγίτικα συνθήματα, όπως «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει» και «Σαπούνι και νερό σε κάθε αναρχικό».

Έξι συλλήψεις από την ΕΛΑΣ και δύο τραυματισμοί μαθητών

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις. Συνολικά προσήχθησαν από την ευρύτερη περιοχή 40 άτομα, από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα τα 34.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι ανήλικοι, 15 έως 17,5 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια. Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές κι ένας κόφτης.

Ήδη, οι πρώτοι τρεις ανήλικοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που τους άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων. Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τον Φεβρουάριο ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατείχαν μαχαίρια, ενώ φέρεται να κατευθύνονταν προς το σχολείο, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια προς συνδρομή των ατόμων που βρίσκονταν εντός του συγκροτήματος.

Στο μεταξύ, μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τραυματίστηκαν ελαφρά μετά τα σημερινά επεισόδια και δύο απ' αυτούς τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Οι μαθητές, βγαίνοντας από τον χώρο του σχολείου, δεν θέλησαν να μιλήσουν για τα άτομα που τους επιτέθηκαν, ενώ μαθήτρια πρόσφυγας από τη Συρία ζήτησε να έλθουν να την παραλάβουν καθώς η ένταση τής ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες

https://www.youtube.com/watch?v=9KEz3g-EzcY&t=2s

Αυτή την ώρα, οι φοιτητές έχουν αποχωρήσει από το σημείο όπου η αστυνομία τους είχε απωθήσει για περίπου 1,5 ώρα. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Ν. Ηλιόπουλος: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την έκρηξη της νεοναζιστικής βίας.

«Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για ποιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η στάση της αστυνομίας – Ευθύνες της διεύθυνσης του σχολείου

Να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της καλεί την κυβέρνηση και το ΚΚΕ. «Είναι απαράδεκτη η στάση της αστυνομίας. Την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις» τονίζει. «Τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο της διεύθυνσης του σχολείου όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημα τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο» σημειώνει ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι γονέων και μαζικοί φορείς σήμερα στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη.

 ΟΛΜΕ: Αποτροπιαστικά γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Για «αποτροπιαστικά γεγονότα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ σχετικά με την επίθεση από «ομάδες ακροδεξιών - φασιστικών κύκλων, που ανάμεσά τους βρίσκονται - δυστυχώς - και μαθητές» στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μέσα στα σχολεία, επισημαίνει η ΟΛΜΕ «καθημερινά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο όλους τους μαθητές μας. Όμως, η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και δεν έχουν καμία θέση μέσα στον σχολικό χώρο».

Επίσης, μεταξύ άλλων, προσθέτει, ότι «στις γειτονιές που "βασιλεύει" η φτώχεια, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός».

Τέλος, η ΟΛΜΕ δηλώνει, ότι στηρίζει την αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και μαζικοί φορείς σήμερα Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας, στη Σταυρούπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL