Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Φωτιά στη Σταμάτα / Ερωτηματικά για τον εμπρησμό και αμφιβολίες για την αντιπυρική προστασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στη Σταμάτα / Ερωτηματικά για τον εμπρησμό και αμφιβολίες για την αντιπυρική προστασία

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από το πρωί της Τετάρτης τα συνεργεία του Δήμου Διονύσου και των συναρμόδιων αρχών ξεκινούν την μεθοδική καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η χθεσινή πυρκαγιά, σε τουλάχιστον 20 κτίρια και πολλά οχήματα, ευτυχώς χωρίς να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες (δείτε εδώ χαρακτηριστικές εικόνες από όσα άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα). Την ίδια ώρα, το ανακριτικό της Πυροσβεστικής προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία της πυρκαγιάς, μετά και τις χθεσινές προσαγωγές, που ωστόσο αρκετοί φαίνεται να αμφισβητούν, καθώς υπάρχουν αναφορές για επανειλημμένες προσπάθειες να καεί η περιοχή τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται εμφανές ότι η δασική περιοχή που είχε πληγεί σοβαρά από τον χιονιά προ μηνών, δεν είχε καθαριστεί επαρκώς από τα σπασμένα δέντρα και κλαδιά.

«Προσπαθούμε σήμερα να μετρήσουμε τις πληγές μας», είπε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, «γύρω στα 20 σπίτια σίγουρα έχουν υποστεί ζημιές, 3-4 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, κάποια ακόμη έχουν σημαντικές υλικές ζημιές», αναμένεται να γίνει «αυτοψία από τους μηχανικούς της υπηρεσίας για να ξέρουμε επακριβώς». «Υπάρχουν και αρκετά καμένα αυτοκίνητα», προσέθεσε.

Προσπάθησε εξάλλου να υποβαθμίσει τις καταγγελίες για κλαδιά και άλλη καύσιμη ύλη που είχαν παραμείνει σε αρκετά σημεία από τον χειμώνα, ωστόσο εμμέσως παραδέχθηκε ότι η απομάκρυνσή τους δεν είχε ολοκληρωθεί, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «καθημερινά, ακόμα και χτες και σήμερα γίνεται προσπάθεια να καθαρίσουμε, είναι πολλή η καύσιμη ύλη που υπάρχει. Ζούμε σε μία πευκώδη περιοχή, που έχει και τα προβλήματά της».

Στην Ροδόπολη και στην περιοχή του ρέματος από όπου πέρασαν οι φλόγες, περίπου 15-20 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, σε στέγες, τις πέργκολες, κτλ., χωρίς ολική καταστροφή καθώς ήταν νέες κατασκευές, ενώ σε μία ακόμη περίπτωση υπήρξε ολική καταστροφή σε παλαιότερη κατασκευή, όπως περιέγραψε στο Mega ο πρόεδρος της κοινότητας Βασίλης Κλεφτάκης. Η καταγραφή των ζημιών ξεκινά σήμερα από τα συνεργεία του Δήμου, προκειμένου να υπάρξουν οι σχετικές αιτήσεις προς την Πολιτεία για αποζημιώσεις, υποστήριξη για δανειακές υποχρεώσεις, κτλ.

«Η φωτιά ξεκίνησε πολύ πιο ψηλά» από το σημείο που υπάρχουν μελίσσια, είπε εξάλλου ο κ. Κλεφτάκης αναφερόμενος στις πληροφορίες για την προσαγωγή ατόμων, μεταξύ τους μελισσοκόμου, στο πλαίσιο των ερευνών για τις αιτίες της πυρκαγιάς. Όπως ανέφερε, υπάρχουν μαρτυρίες για «εκρήξεις από γκαζάκια» ακριβώς πριν ξεκινήσει η φωτιά. «Για μένα, είναι εμπρησμός, είμαστε στο στόχο τέταρτη ή πέμπτη φορά, με μικροεστίες μέσα στο Δήμο, σε διάστημα 1-1,5 μήνα».

«Δεν αποκλείεται ο εμπρησμός, δυστυχώς τις περισσότερες φορές -και όπως φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση- το ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που συμβάλλει σε μία καταστροφή στο περιβάλλον. Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής πολύ σύντομα θα έχει τα τελικά αποτελέσματα», είπε στo Mega ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL