Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΠΙΝΟΣΕΤ; NO ή το 2013 είναι εδώ…
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΙΝΟΣΕΤ; NO ή το 2013 είναι εδώ…

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξερχόμενος από τη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Αν και Ιούνης από τότε που έχει μπει στη Βουλή το νομοσχέδιο συνταγματοποίησης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού Μητσοτάκη-Χατζηδάκη καθώς έχει μπει ως αιρεσιμότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο συννεφιά, βροχές και μπόρες έχουμε. Καλό θα ήταν την Τετάρτη με το δημοκρατικό, παλλαϊκό απεργιακό συλλαλητήριο να αλλάξει ο καιρός…

Πέραν όμως από την φυσική διάσταση των θεμάτων 2 μέρες τώρα στη συζήτηση στη Βουλή έχει γίνει μια αποκάλυψη από τον κο Χατζηδάκη που δεν χωράει παρερμηνείες. Το νομοσχέδιο το έχουν γράψει συγκεκριμένα και τεράστια οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας που κερδίζουν από την υποτίμηση της εργασίας και της οικονομίας συνολικά.

Ο κος Χατζηδάκης συνεχώς καταφέρεται εναντίον των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και στις απεργίες αυτών και κάνει συνεχώς αναφορές σε εργαζόμενους σε delivery, courier κλπ.

Ταυτόχρονα στο νομοσχέδιο θεσπίζουν α) το προσωπικό ασφαλείας για να μη νεκρώσουν ποτέ οι απεργίες στο ΜΕΤΡΟ  τις δουλίτσες τους και γιατί το έχουν τάξει σε συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα εκτός και εντός της χώρας και β) τη δουλειά πλέον και τις Κυριακές για τις εταιρείες courier καθώς έχει ήδη εξαγοράσει εταιρεία (επενδύσεις-δημιουργία νέου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού μπα-μόνο εξαγορές) και έχει  μπει πριν μερικές μέρες στον κλάδο των courier ο κος Μαρινάκης αλλά και πρωτοστατεί εδώ και καιρό ο κος Φέσσας.

Επίσης εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ ήδη έχουν τονίσει ότι με τις υποχρεωτικές επιπλέον και απλήρωτες υπερωρίες υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.

Βέβαια ο κος Χατζηδάκης δεν κρατήθηκε και αποκάλυψε και τα σχέδια του για τον ΟΑΕΔ. Τον πάει στην Manpower αφού επικαλέστηκε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων μελέτη της για την αγορά εργασίας. Τη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ούτε καν την επικαλέστηκε, του ΟΕΕ τίποτα αλλά τα χαρτιά του γραφείου ευρέσεως εργασίας μας τα σήκωσε να μας τα δείξει. Ήδη άλλωστε τον ΕΦΚΑ τον ετοιμάζει για παραμάγαζο ιδιωτικών γραφείων με όχημα και τις συντάξεις.

Το νομοσχέδιο αυτό τσακίζει τη μισθωτή εργασία, τη βιωσιμότητα ΜμΕ, ετοιμάζει την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας, αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή και αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης και με απλά λόγια είναι ενάντια στην ίδια την ανθρώπινη εξέλιξη.

Είναι πισωγύρισμα γεμάτο από μια παρωχημένη επιχειρηματολογία από την κυβερνητική προπαγάνδα που είναι γεμάτη από αστειότητες που ήδη έχουν απαντηθεί από το 1867 στο Μισθός, Τιμή και Κέρδος για το τι τελικά θα επέφερε η μείωση του εργάσιμου χρόνου από τις 12 στις 10 ώρες με σταθερές τις απολαβές.

Το ελάχιστο πρόγραμμα κοινής πάλης και πρότασης εξουσίας από τις δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 €/μήνα, την υπογραφή των ΣΣΕ, την υπεράσπιση του ΣΕΠΕ και την μετωπική δράση με ΜμΕ για μη επιστρεπτέα προκαταβολή ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είναι όρος για να αναχαιτιστεί η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας.

Ο Μανώλης Μπουσούνης είναι οικονομολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL