Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
24ωρη απεργία 6 Μάη / Ξεκινάει η μητέρα των μαχών ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

24ωρη απεργία 6 Μάη / Ξεκινάει η μητέρα των μαχών ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα

Πορεία
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε κοινή απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλούν αύριο στις 11 η ΑΔΕΔΥ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών. Την ίδια ώρα, πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στα Προπύλαια ενώ μία ώρα νωρίτερα (10:00) το ΠΑΜΕ καλεί στο Σύνταγμα.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να καταργήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων, ενώ θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις. Παράλληλα, εξισώνει εργοδότη και εργαζόμενο όσον αφορά στη διαπραγμάτευση του μισθού και των ωρών εργασίας.

«Αυτή την αναγνώριση της ανισομέρειας καταργεί ο νόμος Χατζηδάκη για να διευκολύνει αυτή την εκμετάλλευση. Γι' αυτό το λόγο είναι για εμάς η μητέρα των μαχών η μάχη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Και γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η αυριανή απεργία, η κινητοποίηση των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο για «εργασιακό νομοσχέδιο ολετήρας».

Αφίσα ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, τον τόνο έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για την «μητέρα των μαχών».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε -παρότι είμαστε ακόμη στην κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία. Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις.  Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες. Αλλά με στόχο να κερδίσεις τον πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση για το σχέδιο νόμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα κάγκελα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε για άλλη μια φορά το άσπρο-μαύρο υποστηρίζοντας ότι η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας είναι προοδευτική ρύθμιση υπέρ των εργαζομένων.

Νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία του κόμματος πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση μπροστά στη Βουλή για το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL