Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.6°C29.0°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
23.1°C28.4°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.0°C28.2°C
2 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.1°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C22.9°C
0 BF 60%
Χάρης Θεοχάρης / «Όλη η χώρα είναι ασφαλής, φυσικά και θα ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χάρης Θεοχάρης / «Όλη η χώρα είναι ασφαλής, φυσικά και θα ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
INTIME NEWS

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου επανέλαβε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας αόριστα και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο  «συγκροτημένο σχέδιο» ανοίγματος με βελτιωμένα πρωτόκολλα και απόλυτη ασφάλεια.

Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η ετοιμότητα να ανοίξει ο τουρισμός τη συγκεκριμένη ημερομηνία που όπως είπε είναι «ειλημμένη απόφαση», χωρίς να ανακοινώνει παράλληλα ημερομηνίας ανοίγματος του εσωτερικού τουρισμού καθώς ισχύει εσωτερικός περιορισμός και μετακινήσεων για τους Έλληνες πολίτες.

«Φυσικά και θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου, φέτος θα ανοίξουν και όλες οι χερσαίες διαβάσεις», υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού λέγοντας πως μέρος των υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει οριστικοποιηθεί και επίκεινται υπουργικές αποφάσεις.

Παράλληλα προχώρησε σε αόριστες υποσχέσεις χωρίς απολύτως καμία δέσμευση για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, ισχυριζόμενος πως «όλη η χώρα είναι ασφαλής».

Απαντώντας ο υπουργός σε επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα η οποία σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού της Χαλκιδικής βιώνουν «θρίλερ τρόμου» λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο Χάρης Θεοχάρης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνολογία που δυσφημεί τη χώρα, καλώντας τον να συνταχθεί με την κυβέρνηση στο άνοιγμα του τουρισμού.

Όσον αφορά το σχέδιο για την ασφαλή έναρξη του τουρισμού έκανε λόγω για 5 σημεία ασφάλειας και άμυνας, αναφέροντας τις προϋποθέσεις για εμβολισμό ή αρνητικού τεστ για όσους έρχονται στη χώρα, τον δειγματοληπτικό έλεγχο με το σύστημα EVA,  τα ξενοδοχεία απομόνωσης και τα rapid test στα αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορα, που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες απομόνωσης ή επιστροφής. 

Για τον εμβολισμό των εργαζομένων στον τουρισμό, απάντησε και πάλι αόριστα, λέγοντας ότι θα γίνει μεν κατά προτεραιότητα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, σε ημερομηνία που θα κρίνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Αναφερόμενος σε αιτιάσεις για ειδική μεταχείριση των τουριστών, ακόμη και για λειτουργία εστιατορίων μόνο για τουρίστες, ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι πρόκειται για «ψευδέστατη παραφιλολογία» σημειώνοντας ότι «Ό,τι ισχύει για τους Έλληνες ισχύει και για τους τουρίστες, δε θα γίνονται διακρίσεις ούτε θα έχουμε εστιατόρια ανοιχτά μόνο για εμβολιασμένους».

Σε ό,τι αφορά τους covid free προορισμούς με τον εμβολιασμό ολόκληρων νησιών ανέφερε ότι έγινε για καθαρά επιχειρησιακούς λόγους από το υπουργείο Υγείας «διότι δεν μπορεί να στέλνει το λιμενικό κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα για να κάνει έναν έναν τους εμβολιασμούς και το κάνει επιχειρησιακά», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση είναι αντιπαραγωγική όταν γίνεται με βάση τον εσωτερικό ανταγωνισμό για ασφαλής και μη ασφαλής περιοχές.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η παρέμβαση του προεδρεύων της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που επισήμανε στον υπουργό πως οι προορισμοί δύο ταχυτήτων είναι κάτι που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της, αναφέροντας ότι «όταν θα υπάρχουν 60 covid free νησιά, κανένας στο εξωτερικό δε θα ψάχνει δικαιολογία εάν αυτό έγινε από το υπουργείο Υγείας για επιχειρησιακούς λόγους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL