Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προέρχεται από τη Νότιο Αφρική, είναι η τρίτη, μετά τις αντίστοιχες της Βρετανίας και της Βραζιλίας και οι τρεις φαίνεται ότι είναι περισσότερο μεταδοτικές, όπως περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.
Καθώς οι εταιρείες που έχουν παράξει εμβόλια προσπαθούν να «απαντήσουν» σε αυτές τις μεταλλάξεις, είναι κατά τον ίδιο δεδομένο ότι ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα που θα είναι μια τρίτη δόση του εμβολίου, που θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο για να καλύπτει και τις μεταλλάξεις.
Η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα, όπως περιέγραψε και δυστυχώς το νέο στέλεχος του κορωνοϊού υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι καθιστά λιγότερο αποδοτικά τα εμβόλια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δυο μεγάλες κλινικές μελέτες στη Νότιο Αφρική (από Johnson & Johnson και Novamax) το επιβεβαιώνουν. Όπως είπε, είναι περίπου 90% αποδοτικά στη Βρετανία και τη Βόρειο Αμερική, αλλά μόνο 50% ή και λιγότερο στη Νότιο Αφρική.
Για το εμβόλιο της Pfizer που χορηγείται στην Ελλάδα, μελέτες όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό και με τις μεταλλάξεις, αλλά «αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο».
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικές και αν σταδιακά κυριαρχήσουν στην Ελλάδα, πρακτικά θα είναι σαν να έχουμε έναν νέο ιό. «Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό», είπε ο κ. Σύψας. Ειδικά αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτιού Αφρικής, προηγούμενη νοσηση δεν καλύπτει, τα εμβόλια δεν καλύπτουν πλήρως, άρα δεν ξεκινάμε ακριβώς από το μηδέν αλλα «πολύ κοντά στο μηδέν».
Σε επίπεδο επιδημιολογικών μεγεθών, αν το βρετανικό στέλεχος φτάσει σε ένα ποσοστό του συνόλου των κρουσμάτων της τάξης του 30%, καθώς φαίνεται να είναι κατά 50% πιο μεταδοτικός θα πρέπει να αναμένουμε τον Φεβρουάριο «απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας». Μάλιστα, είναι πιθανόν και η ανοδική τάση του Ιανουαρίου να οφείλεται σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι «είναι σημαντικό έστω και με χαμηλούς ρυθμούς να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί» μέχρι να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολίασμοί με τις παραλαβές μεγαλύτερων ποσοτήτων.