Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.6°C31.2°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.9°C32.8°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.6°C32.0°C
4 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C27.1°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.7°C30.9°C
3 BF 30%
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης / Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων και μάντρωμα δημοσιογράφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης / Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων και μάντρωμα δημοσιογράφων

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Την πλέον κατάλληλη ημέρα – όταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί διατράνωσαν με δυναμικές κινητοποιήσεις την αντίθεσή τους στη ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας – επέλεξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να παρουσιάσει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων. Πρόκειται για το σχέδιο, με βάση το οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος περί συναθροίσεων που ψηφίστηκε παρά την έντονη κριτική και τις αντιδράσεις το περασμένο καλοκαίρι.

«Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα… Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξη Τύπου. 

Μόνο που κατά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η αλλαγή είναι με αύξηση της καταστολής, περιορισμό βασικών δικαιωμάτων όπως αυτό της συνάθροισης  αλλά και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο σχέδιο που παρουσίασε προβλέπει με αυθαίρετο τρόπο τον χαρακτηρισμό συγκεντρώσεων ως υψηλής επικινδυνότητας για την δημόσια ασφάλεια. Και αυτό σημαίνει δυνάμεις καταστολής, οδοφράγματα, drones και αποκλεισμούς δρόμους.

Αποκλεισμός δημοσιογράφων

Μάλιστα, στο σχέδιο αναφέρεται ότι θα υπάρχει και «οριοθετημένος χώρος» για τους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση της «Αυγής» αν αυτό αλλάζει το πού θα έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι του Τύπου, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να υποστηρίξει ότι αντίθετα, σκοπός είναι «σε δύσκολες στιγμές να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του τύπου έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα». 

Εν ολίγοις ο υπουργός του «νόμος και τάξη» δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να μαντρώνει τους δημοσιογράφους όταν υπάρχουν «δύσκολες στιγμές» - εννοεί όταν τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτές- περιορίζοντας το λειτούργημά τους και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Για να πείσει για τις καλές του προθέσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι το νέο modus operandi της αστυνομίας για τη διαχείριση των συναθροίσεων στηρίζεται στη λογική της αναλογικότητας. Προβλέπει δηλαδή την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης και θα υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση. Προτελευταία αντίδραση θα είναι η χρήση νερού, όπως είπε, από τα ειδικά οχήματα και τελευταία η χρήση χημικών. «Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων» είπε. Φαίνεται ότι στη Θεσσαλονίκη σήμερα, οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν είχαν πάρει ακόμη το μήνυμα Χρυσοχοΐδη.

Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων

 Στις μεγάλες συγκεντρώσεις θα υπάρχουν, όπως  αναφέρεται στο σχέδιο, αστυνομικοί που θα έχουν ρόλο διαμεσολαβητή και θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους διοργανωτές έτσι ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να διακόπτεται τμηματικά.

Σε περίπτωση που σε μεγάλες συγκεντρώσεις παρεισφρείουν άτομα με σκοπό την πρόκληση των επεισοδίων άμεσα οι διοργανωτές θα ενημερώνονται από τους αστυνομικούς για ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας. Όπως υποστηρίζεται, θα καθορίζονται και οδοί διαφυγής των διαδηλωτών. Σε ειδικές περιπτώσεις θα πετούν drones πάνω από τις συγκεντρώσεις προκείμενου το κέντρο επιχειρήσεων να έχει άμεση εικόνα.

Για άλλη μια φορά ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να θολώσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις αποθήκες οπλισμού στα Πανεπιστήμια, που όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση θα έχουν οι ομάδες αστυνόμευσης οι οποίες δημιουργούνται με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Έκανε λόγο για «ανυπόστατα πράγματα τα οποία δεν υφίστανται», επαναλαμβάνοντας πάντως ότι «η ομάδα αυτή θα είναι άοπλη από πλευράς πυροβόλων όπλων».

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «Λευκή Βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, καθώς και ότι προετοιμάζεται νομοσχέδιο για την αλλαγή της εκπαίδευσης στην αστυνομία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Επιστροφή στο 1961 … μπροστά στο φόβο των αντιδράσεων»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την ελληνική κοινωνία. Γνωρίζει ότι οι καταστροφικές επιλογές της στην υγειονομική κρίση και στην οικονομία θα οδηγήσουν σε αντιδράσεις του κάθε πολίτη, της κάθε κοινωνικής έκφρασης και προετοιμάζεται για το θεσμικό πλαίσιο της αντιδημοκρατικής εφαρμογής του ελέγχου και της  πάταξης της κοινωνίας» σχολιάζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως σημειώνει, «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζουν στη Β’ φάση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού σχεδίου του Νόμου περί της απαγόρευσης και του ελέγχου των συναθροίσεων.

Στόχος τους η χειραγώγηση της κοινωνίας, η επιβολή του δόγματος τρόμος και πάταξη, η επικράτηση του φόβου.

Στην παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας για το πως θα αντιμετωπίζονται οι συναθροίσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης το μόνο που δεν προέβλεψε είναι οι συγκεντρωμένοι να δίνουν λίστα συμμετεχόντων, προκειμένου να τους προστατέψουν».

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν ακούσαμε να γίνεται ούτε νύξη για τις προτάσεις ενάντια στην αστυνομική βία που έχει καταθέσει τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Την ίδια στιγμή που η βαρύνουσα εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται ανεξέλεγκτα, που οι πυροβολισμοί σε δρόμους και σε πλατείες είναι σύνηθες φαινόμενο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ασχολείται με το πώς δεν θα γίνονται συναθροίσεις, μετά το lockdown.

Το επιτελικό κράτος μιας Δεξιάς από τα παλιά, με σύγχρονη ένδυση, επιμένει στο δικό του σχέδιο απολύτου ελέγχου κάθε πολίτη και συνεχίζει να βουλιάζει στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

Καλούμε την κυβέρνηση σε έναν ειλικρινή, ανοικτό και δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή του συνόλου του πολιτικού κόσμου, των  εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, θεσμικών φορέων, εκπροσώπων του δικαστικού σώματος και ειδικών επιστημόνων με στόχο την αντιμετώπιση της βίας αντί για την επιβολή αντισυνταγματικών νόμων και πολιτικών, που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακηρύσσει» καταλήγει ο Χρήστος Σπίρτζης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL