Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.0°C13.8°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
5 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 100%
Lockdown Θεσσαλονίκη / Εξετάζουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 - Κλείσιμο δημοτικών, νηπιαγωγείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown Θεσσαλονίκη / Εξετάζουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 - Κλείσιμο δημοτικών, νηπιαγωγείων

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός ΑΧΕΠΑ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη, με τα νοσοκομεία στα όριά τους και τη θετικότητα στο πληθυσμό να έχει ανέβει στο 32%. Εντός της ημέρας ενδέχεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει ακόμη πιο αυστηρό lockdown, με κλείσιμο νηπιαγωγείων και δημοτικών, απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα – κατά πάσα πιθανότητα 9 το βράδυ με 5 το πρωί – και περιορισμό των μετακινήσεων μέσω SMS στο 13033.

Ήδη στην πόλη έσπευσε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε πως άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ, πέρα από τις 50 που είχε πει χθες, θα ανοίξουν έως την Κυριακή σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε, μετά τη σύσκεψη που είχε με τις υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας, ότι πλέον όλη η χώρα αντιμετωπίζεται ως μια υγειονομική περιφέρεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε ο Β. Κικίλιας, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρονται περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες ΥΠΕ. Εφόσον χρειαστεί, όπως είπε, θα διατεθεί ένα C130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε άλλες περιφέρειες.

Αναλυτικά, οι 50 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, που θα προκύψουν από μετατροπή νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών, αγγειοχειρουργικών κλινών, θα κατανεμηθούν ως εξής: 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7  στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο γενικό νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γ. Γεννηματάς. Όπως ανακοίνωσε επίσης ο Β. Κικίλιας, αύριο που εφημερεύει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη θα καλύψει επικουρικά την πόλη και το Διαβαλκανικό Κέντρο.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι σοβαρή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χθες και μέχρι τη λήξη της εφημερίας σήμερα έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές. Σε ό,τι αφορά τη θετικότητα στο 32%, σημείωσε ότι ήταν από ένα μόνο εργαστήριο, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι τυχαιοποιημένο δείγμα, δηλαδή από όλες τις πηγές μέτρησης της Ελλάδας, όμως τα στοιχεία από τα νοσοκομεία δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Χωρίς πορείες θα γιορτάσουμε τη 17η Νοεμβρίου

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, βρέθηκε σήμερα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για την εντατικοποίηση της εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. «Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κάλεσε του Θεσσαλονικείς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Ανέφερε ακόμη ότι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν αποσταλεί χιλιάδες τεστ COVID αποκλειστικά για το προσωπικό της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα διενεργηθούν τις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς για το θέμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μ. Χρυσοχοϊδης επανέλαβε την προηγούμενη θέση του ότι δεν θα γίνουν πορείες. Μάλιστα υποστήριξε ότι πρόκειται για άσκοπη συζήτηση που εξελίσσεται μακάβρια. «Γιορτή για φέρετρα, το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ. Ούτε θα αφήσουμε να γίνει φέτος έτσι» ανέφερε. «Την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, το Πάσχα του 2020, όλες αυτές τις γιορτές τις φυλάξαμε και προφυλάξαμε τους εαυτούς μας. Το ίδιο θα γίνει με την 17η Νοεμβρίου, την οποία θα γιορτάσουμε με κατάνυξη και σεβασμό, αλλά χωρίς πορείες» είπε.

«Σε 14 ώρες γέμισε μια ολόκληρη ΜΕΘ»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μαζικές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία γιατρού στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης για τις δραματικές ώρες που ζουν οι ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο Λευτέρης Σιώμος περιγράφει αυτά που έζησε σε μια βραδιά στο νοσοκομείο. «Χθες η Β ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη έναντι στον covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν; Να σας πω εγώ: 14 ώρες‼️ Δεχόμενη τεράστια πίεση τόσο από τη γενική εφημερία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου» όσο και από νοσοκομεία γειτονικών νομών» υπογραμμίζει.

https://www.facebook.com/elefsiomos/posts/10223493077292394

Άνοιξαν το μεσημέρι κρεβάτια καρδιοχειρουργικής κλινικής στο ΑΧΕΠΑ

Τη δραματική κατάσταση με την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ για ασθενείς με Covid επιβεβαίωσε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός. Στο νοσοκομείο, όπως είπε, δεν υπήρχε στην έναρξη της εφημερίας ούτε μία διαθέσιμη κλίνη για ασθενή με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού. «Το μεσημέρι φρόντισαν να ανοίξουν κρεβάτια καρδιοχειρουργικής κλινικής» σημείωσε. «Εκτός από το ότι ανοίγουν κρεβάτια μόνο για το θεαθήναι, αυτοί οι καρδιοχειρουργημένοι πού θα πάνε;» το ερώτημα που έθεσε ο Μπ. Κοροξενός.

Για κρίσιμες ημέρες κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο Π. Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας και γνωστός συνδικαλιστής, καλώντας όλους στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών.

https://twitter.com/PGPapanikolaou/status/1326435767372091392?fbclid=IwAR22mmkpwvFO6oShaXID9BjGitv-c3quZ8pAqmRXaW06cFG840GvOKoyDbE

 

Κ. Λιβαδάς: Στο μη περαιτέρω τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα - Κίνηση πανικού η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς

Σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, τα νοσοκομεία δεν είναι απλά «στο κόκκινο», αλλά «στο μη περαιτέρω», δήλωσε ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Δράμας και Σερρών τα οποία έχουν πλέον γεμίσει, ενώ τόνισε πως τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τωρινά και σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται και αυτά στο λάθος μοντέλο, όπως το χαρακτήρισε, που ισχύει για τη βόρεια Ελλάδα, δηλαδή των νοσοκομείων αναφοράς για Covid-19, ένα μοντέλο που όπως είπε επιτείνει τα προβλήματα.

Η ενδεικνυόμενη λύση είπε ο Κ. Λιβαδάς είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Υγείας, με μόνιμο προσωπικό για μια «νόσο κοινότητας» όπου πολλοί ασθενείς παραμένουν στο σπίτι τους και όχι το μοντέλο «νοσοκομείων Covid».

Για το κάλεσμα της κυβέρνησης προς ιδιώτες γιατρούς για την βόρεια Ελλάδα, με όρους προνομιακούς έως και προκλητικούς, το μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε την πρόσκληση «κίνηση πανικού» από την κυβέρνηση για να καλύψει το σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα πως το κάλεσμα αυτό φέρνει γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες σε μια «τεχνητή αντιπαράθεση».

Ο ίδιος κάλεσε τέλος -έστω και τώρα- σε μαζικές προσλήψεις ιατρών, τουλάχιστον 2.500 από τους 6.000 που λείπουν από το σύστημα, ζητώντας ένα συνολικό σχέδιο καταπολέμησης της πανδημίας με κύριο βάρος την πρωτοβάθμια Υγεία, την αξιοποίηση των ΤΟΜΥ και γρήγορες διαδικασίες για προσλήψεις στον ΕΟΠΥΥ.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-11-2020-456951867

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL