Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Θεσσαλονίκη / Φόρος τιμής στους αγωνιστές του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την πόλη από τους ναζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Φόρος τιμής στους αγωνιστές του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την πόλη από τους ναζί

Συριζα Θεσσαλονλικη

Λουλούδια στην αναθηματική πλάκα στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 30 Οκτωβρίου του 1944 κατέθεσαν στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νεολαίας του κόμματος το πρωί της Παρασκευής.

«Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από την ελληνική Δικαιοσύνη» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 14ης Απριλίου 2016 ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης τιμά την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους μαχητές του ΕΛΑΣ» δήλωσε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουιτσής, συμπληρώνοντας ότι «αποτίουμε φόρο τιμής στους μαχητές που μπήκαν απελευθερωτές στην πόλη. Είναι μια επέτειος που είχε καταδικασθεί στην ιστορική λήθη, χρειάστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει και με Προεδρικό Διάταγμα να αποκαταστήσει την ιστορική πραγματικότητα και να τιμήσει αυτή την επέτειο και με επίσημο τρόπο».

Από την μεριά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και θυμάται την απελευθέρωσή της από τα στρατεύματα Κατοχής ,στις 30 Οκτωβρίου του 1944, μετά την είσοδο του  ΕΛΑΣ στην πόλη. Φέτος, λόγω  της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με μαζική προσέλευση. Τηρούμε με ευλάβεια τα πρωτόκολλα υγείας ώστε την επόμενη χρονιά να  γιορτάσουμε όλοι μαζί, υγιείς, τις στιγμές που καθόρισαν τα χαρακτηριστικά του λαού και τη φυσιογνωμία της ιστορίας μας».

«Ο καθένας και η καθεμιά καλείται με περισυλλογή και αγωνιστικό φρόνημα να διαφυλάξει τα διδάγματα της ιστορικής μνήμης, να τα διαδώσει, να τα “διαβάσει” σήμερα . Ο αγώνας δεν σταματάει ποτέ. Για την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την ελεύθερη σκέψη, ενάντια στην ακροδεξιά μισαλλοδοξία, τη ρητορική του μίσους, τον αυταρχισμό και το ρατσισμό» τόνισε στη συνέχεια η κ. Νοτοπούλου.

Από την μεριά του ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι «η ιστορία δεν μπορεί να είναι σε καθεστώς καραντίνας, γι’ αυτό κάναμε το στοιχειώδες, ήρθαμε να τιμήσουμε τους απελευθερωτές και σωτήρες της πόλης, γιατί έσωσαν τις υποδομές της πόλης που ετοιμάζονταν να τις ανατινάξουν οι Γερμανοί».

Παράλληλα ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη «επιτέλους η χώρα μας θα πρέπει να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές» καθώς και ότι «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ. Να γίνει επιτέλους χώρος μνήμης η πλατεία Ελευθερίας και όχι πάρκινγκ όπως σκέφτονται να την ξανακάνουν. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες του Μουσείου Ολοκαυτώματος».

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι θεσμοί και τα υποκατάστατα που έχουν χτίσει οι Γερμανοί, όπως το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, να εγκατασταθεί στην Βίλα Πετρίδη, γιατί αποτελεί προσβολή για την πόλη» δήλωσε καταληκτικά ο κ. Μηταφίδης.

Συριζα Θεσσαλονλικη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL