Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Οργή μετά την εισαγγελική πρόταση για αναστολή ποινών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Οργή μετά την εισαγγελική πρόταση για αναστολή ποινών

Εισαγγελέας Χρυσή Αυγή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Την αναστολή των ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, πλην του Γ. Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής, Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόταση - όνειδος» από την εισαγγελέα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο λέει ψέματα για τον Γ. Λαγό ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και ότι η ίδια χαρακτήρισε το αδίκημα της προμήθειας εκρηκτικών υλών, για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Ν. Μιχαλολιάκος, ως «χαμηλής ποινικής απαξίας».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη το πρωί στις 10 με τοποθετήσεις συνηγόρων υπεράσπισης για την αναστολή των ποινών.

https://embed.livecaster.io/65c6bafa-d146-4d69-a25f-7091af12ffe4

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που ο Ν. Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε το '79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ Λαγού», δήλωσε ο δικηγόρος στην υπόθεση του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης επεσήμανε ότι «τώρα που η δική τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωωθηκαν».

«Η εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δικαίωσε τον τίτλο της και πρότεινε αναστολή ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες πλην του Ρουπακιά. Η πρόταση καθ’ αυτή, όπως και η ίδια η εισαγγελέας, αμαυρώνουν την δικαστική εξουσία και ναρκοθετούν την Δημοκρατία» αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση αποτελεί μνημείο χυδαιότητας απέναντι στα εκατοντάδες θύματα της ΧΑ, καθώς αναμασά όλα τα νομικά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών.

Τους ναζί όπως και την Εισαγγελέα που όχι απλά ξεπλένει, αλλά αθωώνει τους ναζί, θα τους καταπιούν οι αντιφασιστικοί αγώνες για Δημοκρατία» τονίζει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης σχολίασε τις εξελίξεις με μια λέξη «κρίμα» μέσω Twitter.

https://twitter.com/christidisp/status/1318136003773800448?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1318136003773800448%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_1&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fellada%2Fdikaiosyni%2Fi-diki-tis-hrysis-aygis%2F264885_anastoli-gia-oloys-plin-roypakia-zitise-i

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για παράλογη και εξοργιστική πρόταση τονίζοντας:

«Η κυρία Εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή φαίνεται να έχει ταυτιστεί με την υπερασπιστική γραμμή των Χρυσαυγιτών. Ούτε εγκληματική οργάνωση είδε, ούτε δολοφονικές επιθέσεις, ούτε οργανωμένη εγκληματική και δολοφονική δράση, παρά μονάχα "μεμονωμένα περιστατικά".

Έπειτα και αφού πλέον το δικαστήριο είχε καταδικάσει τη ναζιστική συμμορία ως εγκληματική οργάνωση, η ίδια κ. Εισαγγελέας πρότεινε ποινές κατώτερες των ανώτατων πλαισίων των προβλεπόμενων ποινών, αλλά και της βαρύτητας των ειδεχθών εγκλημάτων τους. Δυστυχώς το Δικαστήριο έκανε δεκτή εν μέρει αυτή την προσέγγιση. Και σήμερα η κα Εισαγγελέας προτείνει η έφεση της πλειοψηφίας των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο. Να κυκλοφορούν δηλαδή οι μαχαιροβγάλτες των ταγμάτων εφόδου και οι εντολείς ελεύθεροι, χωρίς να κινδυνεύουν οι πολίτες, οι μετανάστες κ.α. μέχρι το Εφετείο!.

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει την ελπίδα η έδρα να μην δεχθεί και αυτή την παράλογη και εξοργιστική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας που για άλλη μια φορά δυστυχώς συντάσσεται με την γραμμή της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής».

Το σκεπτικό της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας κατά την ανακοίνωση της πρότασής της δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή».

Σύμφωνα με την κα. Οικονόμου, Ρουπακιάς και Λαγός δεν πρέπει να λάβουν αναστολή καθώς ο πρώτος έχει ποινή ισοβίων, ενώ ο δεύτερος δεν αιτήθηκε αναστολής.

1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.

2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.

3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως.

Μάλιστα, η κα Οικονόμου δήωλσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.

4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.

5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα.

Η ίδια ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.

6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.

Η συνέχεια της διαδικασίας

Μετά την εισαγγελική πρόταση τον λόγο παίρνουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης και ακολουθεί η απόφαση των δικαστών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης σχετικά με το αίτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών. 

Σε μια προσπάθεια να... υφαρπάξουν λίγη επιπλέον επιείκεια από το δικαστήριο και να αποφύγουν τη φυλάκιση, οι καταδικασθέντες της  εγκληματικής οργάνωσης επικαλέστηκαν προσωπικά ζητήματα, οικογενειακές δυσκολίες, ασθένειες οικείων τους, αλλά και ότι δεν ασχολούνται πια με την πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών υποστηρίζουν πως μέχρι τον προσδιορισμό της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι εντολείς τους ουσιαστικά θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους (με τις ευνοϊκές διατάξεις του 1/3 έκτισης ή των 3/5 της ποινής κλπ) και επομένως η εκδίκαση της έφεση θα "είναι δώρον άδωρον".

Η εκτίμηση της υπεράσπισης για τον προσδιορισμό της έφεσης στηρίζεται στο γεγονός πως σε αντίστοιχες μεγάλες υποθέσεις η καθαρογραφή της απόφασης απαιτεί αρκετό χρόνο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πολλοί προεξοφλούν πως μετά τη δήλωση του Γιάννη Λαγού ότι δεν επιθυμεί να αιτηθεί την μη έκτιση της ποινής του και ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ο ευρωβουλευτής έθεσε εαυτόν ένα βήμα πιο κοντά στην φράση «διατάσσει έκτιση» του δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL