Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Δίκη Χρυσής Αυγής / «Τα 13 χρόνια φυλάκισης θα γίνουν στην πράξη 34 μήνες λόγω του προηγούμενου Π.Κ.»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / «Τα 13 χρόνια φυλάκισης θα γίνουν στην πράξη 34 μήνες λόγω του προηγούμενου Π.Κ.»

παπαδακης χρυση αυγη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Πλην του διευθυντηρίου στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν υπερβολικά χαμηλές ποινές, αναντίστοιχες με τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος δεκάδες κατηγορούμενοι όπως συνεργοί της δολοφονίας του Φύσσα και οι παρολίγον δολοφόνοι του Αιγύπτιου ψαρά αν αφεθούν ελεύθεροι και αν παραδοθούν στην ατιμωρησία» προειδοποίησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών Κώστας Παπαδάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=baWcIT95D_U

Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του Open υπογράμμισε ότι «επειδή εφαρμόζονται οι διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα οι οποίες είναι ευνοικότερες. Πρακτικά μιλάμε για το 1/3 των 13 ετών μείον τον χρόνο προφυλάκισης για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, το οποίο πρακτικά σημαίνει 34 μήνες» επεσήμανε ο Κώστας Παπαδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη ο κ. Παπαδάκης δεν παρέλλειψε να σημειώσει ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής διεκδικούν με αξιώσεις ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που θα ασκήσουν, άρα να μείνουν ελεύθεροι μέχρι να γίνει το εφετείο και να διεκδικήσουν να εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους, προσθέτοντας ότι «παραδίδονται στην ατιμωρησία 30-40 κατηγορούμενοι».

«Σκεφτόμαστε να πάμε στην προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών μετά τη δίκη και να ζητήσουμε να ασκήσει έφεση για την υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων» επεσήμανε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής.

Υπόθεση Αιγύπτιων αλιεργατών: «Να ασκήσει έφεση ο Εισαγγελέας Εφετών»

Να ασκήσει έφεση στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, λογω των πολύ χαμηλών ποινών και λόγω του ενδεχομένου οι καταδικασθέντες για την υπόθεση να έχουν φυλακιστεί μόνο μία ημέρα, ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση, οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, Καμπαγιάννης, Παπαδάκης και Σκαρμέας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι δεν έχουν δικονομικά το δικαίωμα να προσβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου για την εν λόγω υπόθεση, αλλά καθώς σε αυτή επιβλήθηκαν μικρές ποινές ο Εισαγγελέας Εφετών που έχει το εν λόγω δικαίωμα «σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη».

«Θα είναι απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!» υπογραμμίζουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, επισημαίνοντας ότι η Χρυσή Αυγή ναι μεν καταδικάστηκε πλην όμως «η δίκη δεν τελείωσε ακόμα» και «οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα».

Οι κκ Καμπαγιάννης, Παπαδάκης και Σκαρμέας υπογραμμίζουν ότι οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (13 έτη κάθειρξης αντί 15 έτη που είναι το ανώτατο όριο). Το ίδιο ισχύει για τους ενταχθέντες στην εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός πολιτικού συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), για τους οποίους οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες, που είναι τα 10 έτη.

Επιπλέον, οι δικηγόροι των αλιεργατών υπενθυμίζουν ότι «οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021». «Το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)».

Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι 10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, τις οποίες οι τρεις δικηγόροι χαρακτηρίζουν «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα», τονίζοντας ότι «χωρίς το Δικαστήριο να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».

Ακόμα, «πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν, ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» σημειώνουν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων.

«Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους» υπογραμμίζουν οι τρεις δικηγόροι.

Το διακύβευμα, «είναι η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης» τονίζουν οι ίδιοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL