Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Δεν έχει αποταχθεί η ανθυπαστυνόμος που καταδικάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Δεν έχει αποταχθεί η ανθυπαστυνόμος που καταδικάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Σε διαθεσιμότητα είναι ακόμα η καταδικασθείσα πια ανθυπαστυνόμος που καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και παράνομη οπλοκατοχή. Η Βενετία Πόπορη, ανθυπαστυνόμος της Ασφάλειας Πειραιά, καταδικάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε ποινή φυλάκισης, μετά από συγχώνευση, 7 ετών και χρηματική ποινή 3.400 ευρώ. Από τη σύλληψή της βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, ωστόσο μέχρι και χθες δεν είχε αποταχθεί σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τις ίδιες πηγές, τώρα, μετά την έκδοση της απόφασης, αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου με το ερώτημα της απόταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη ήταν μία από τις πρώτες είκοσι συλλήψεις στις οποίες περιλαμβάνονταν ο αρχηγός και οι βουλευτές της Χ.Α. μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το φθινόπωρο του 2013. Στο σπίτι της βρέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο και κάρτα μέλους υποστηρικτή της Χ.Α., σύμφωνα με τη δικογραφία, η οποία την εμφάνιζε επίσης σαν πληροφοριοδότρια με συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον συγκατηγορούμενό της Νίκο Αποστόλου και τηλεφωνήματα στον επίσης καταδικασθέντα για τη δολοφονία Φυσσα Λέοντα Τσαλίκη πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Στην απολογία της, τον Σεπτέμβριο του 2019, ισχυρίστηκε πως μετά τις εκλογές του 2012 επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής «για ίδιον όφελος», για να ζητήσει να μεταταχθεί στη φύλαξη βουλευτών, αλλά το ρουσφέτι δεν πέτυχε. Για τις τηλεφωνικές της επαφές με τους συγκατηγορουμένους της είχε μιλήσει για φιλικές σχέσεις και μάλιστα σχετικά με τον Λ. Τσαλίκη μίλησε για πολύχρονη φιλία, σημειώνοντας ότι το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα μιλούσαν στο τηλέφωνο για την εύρεση αποκλειστικής νοσοκόμας για τη μητέρα της. Ωστόσο, η δικογραφία την εμφανίζει να στέλνει την επομένη της δολοφονίας προειδοποιητικό μήνυμα για την έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Για τα όπλα ανέφερε ότι ήταν συλλέκτρια.

Η Β. Πόπορη, ωστόσο, δεν ήταν από τους μόνους αστυνομικούς που το όνομά τους συνδέθηκε με την Χρυσή Αυγή, είτε μέσω της έρευνας για τη δίκη, είτε μέσω της έρευνας για τα «σταγονίδια» της Χ.Α. στην αστυνομία. Ωστόσο, οι συνέπειες δεν ήταν οι ίδιες.

Αστυνομικοί της Χ.Α. στην... Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η αποκάλυψη, για παράδειγμα, των φωτογραφιών υπαρχιφύλακα στη Ρόδο να εκπαιδεύει χρυσαυγίτες μπορεί να τον οδήγησε αρχικά σε διαθεσιμότητα, στη συνέχεια όμως αποχώρησε από το σώμα για να εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου, καθώς κατέβηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης της Χ.Α. το 2014. Δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου εξελέγη το 2014 και ο πρώην αστυνομικός του Κ. Μπαρμπαρούση, που έναν χρόνο πριν τη δολοφονία Φύσσα είχε βρεθεί στο πλάι του βουλευτή να σπάει πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο Μεσολόγγι. Ο αστυνομικός είχε τότε τεθεί σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης.  Έναν χρόνο μετά, ενώ η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες στα γραφεία της Χ.Α. ανά τη χώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα, ο συγκεκριμένος συλλαμβάνεται κατά τον αστυνομικό έλεγχο των γραφείων της Χ.Α. στο Αγρίνιο.

Η έρευνα δε της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για τους θύλακες της Χ.Α. στην αστυνομία έναν χρόνο μετά την έκδοση του πορίσματος είχε καταλήξει σε τρεις καταδίκες, μία αθώωση, δύο να περιμένουν δίκη, μία υπόθεση μπήκε στο αρχείο και έντεκα ερευνούνταν μέχρι τουλάχιστον και το φθινόπωρο του 2014.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL