Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Δίκη Χρυσής Αυγής / «Κλάψα, τιμή, Χρυσή Αυγή»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / «Κλάψα, τιμή, Χρυσή Αυγή»

Και ο Γερμενής έχει μάνα. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό έχει κάποια ιδιαίτερη αξιολογική σημασία, αλλά πάντως είναι αλήθεια. Το διαπιστώσαμε με τα μάτια μας το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο φοβερός και τρομερός «Καιάδας», ο άνθρωπος που όταν δεν χτυπούσε με μίσος μετανάστες ή δεν εκπαίδευε τα τάγματα εφόδου να το κάνουν, τραγουδούσε την αγάπη του για το Άουσβιτς, ούρλιαζε ότι «γ...άει την Άννα Φρανκ» και διαβεβαίωνε ότι «θα κατουρήσει το τείχος των δακρύων των κ...εβραίων», εμφανίστηκε στο δικαστήριο μετά της μαμάς του, η οποία βεβαίωσε ότι ο γιος της δεν ασχολείται πια με την πολιτική και της έχει υποσχεθεί ότι δεν θα ξαναμπλέξει με κόμματα.

Κακοστημένη παράσταση

Ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στην κακής ποιότητας σαπουνόπερα που έστησαν επί δύο ημέρες οι ναζιστές τραμπούκοι, στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν λίγη ακόμα επιείκεια, πέραν αυτής που απλόχερα τους πρόσφερε το δικαστήριο, με τις χαμηλές ποινές, και να αποφύγουν τη φυλάκιση. Είχε ξεκινήσει ο -κατά δήλωσή του συνηγόρου του- «γιδοβοσκός» Μπαρμπαρούσης, ο οποίος εμφανίστηκε σε ρόλο οδηγού τυφλών, συνοδεύοντας τον πατέρα του στο δικαστήριο. Τον ακολούθησε η σύζυγος του αρχιτραμπούκου Καζαντζόγλου, η οποία έκλαιγε με αναφιλητά επί 10 λεπτά μπροστά στην έδρα λέγοντας ότι «στη ζωή της έχει μόνο τον Γιάννη» και οδυρόμενη ότι ο πατέρας των παιδιών της έχει φύγει πολύ μακριά, στα... Τρίκαλα.

Έπειτα, η συνήγορος του Μπούκουρα, ο οποίος είχε ανοίξει τον χορό των κλαμάτων από το 2013 στη Βουλή, βεβαίωσε ότι ο πελάτης της «το μόνο που ξέρει να κάνει στη ζωή του είναι πίτσες και πεϊνιρλί» - αποκρύπτοντας με σεμνότητα ότι σε πολλά βίντεο φαίνεται ότι ο πελάτης της ξέρει επίσης πολύ καλά να κλωτσά πεσμένους ανθρώπους.

Αργότερα εμφανίστηκε ο Κασιδιάρης για να πει ότι η ποινή τον «εξοντώνει πολιτικά, ηθικά και προσωπικά» και ότι δεν θέλει να μιλήσει για τον «βαριά άρρωστο πατέρα του» - για τον οποίον πάντως μίλησε. Και νωρίτερα, η συνήγορος του Ηλιόπουλου είχε τονίσει ότι τυχόν φυλάκιση του πελάτη της θα είχε ανυπολόγιστες ζημιές για τη γυναίκα του και τις κόρες του, οι οποίες τον χρειάζονται καθημερινά κοντά τους. Λεπτομέρεια: η σύζυγος και οι κόρες του Ηλιόπουλου δεν μένουν μαζί του, αλλά στις Βρυξέλλες, όπου φρόντισε να τις αποκαταστήσει στο ευρωβουλευτικό γραφείο του ο Λαγός. Όπως άλλωστε και ο Γερμενής, που «δεν ασχολείται πια με την πολιτική», ο οποίος βεβαίωσε πως ο Λαγός του δίνει 525 ευρώ «επειδή κανείς δεν τον προσλαμβάνει λόγω της δίκης».

Πέφτουν στα μαλακά

Πίσω από αυτές τις αξιοθρήνητες ικεσίες, κρύβεται η ελπίδα που αναγεννήθηκε στους ναζιστές εγκληματίες μετά την ανακοίνωση από μέρους του δικαστηρίου των ποινών που τους επιβάλλει. Σε αντίθεση με τη σταθερά αυστηρή στάση του τόσο στην απόφαση επί της ενοχής όσο και σε αυτήν επί των ελαφρυντικών, το δικαστήριο υπήρξε σε αυτή την τρίτη φάση της απόφασης αρκετά επιεικές. Όχι μόνο για τη διευθυντική ομάδα, για την οποία αρκέστηκε στην εισαγγελική πρόταση των 13 ετών (και μόλις 10 για τον γαμπρό του αρχηγού Αρτ. Ματθαιόπουλο), χωρίς να πιάσει το ανώτατο όριο των 15, αλλά κυρίως για όσους είχαν καταδικαστεί είτε για συνέργεια σε φόνο είτε για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Οι ποινές από 7 έως 9 έτη για όλα τα μέλη των ταγμάτων εφόδου, που καταδικάστηκαν για τη δράση τους με μαχαίρια και σιδερολοστούς, δείχνουν και είναι εντελώς αναντίστοιχες των καταδικαστικών αποφάσεων, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι είναι ποινές κατά συγχώνευση για την επιπλέον καταδίκη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μετά βίας η ποινή ξεπερνά τα 10 χρόνια για τους εκτελεστικούς αρχηγούς των ταγμάτων εφόδου, τους πυρηνάρχες Πανταζή, Πατέλη και Καζαντζόγλου. Η επιβολή, πλάι στα αναμενόμενα ισόβια, της μεγαλύτερης ποινής για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στον Ρουπακιά (10 έτη), ενώ αυτός βρισκόταν πιο χαμηλά στην ιεραρχία από άλλους, ίσως επαναφέρει από το παράθυρο τη θεωρία του «μέλους που το παράκανε», που βρισκόταν στην καρδιά της εισαγγελικής αγόρευσης.

Την Τρίτη θα ξέρουμε αν οι χαμηλές ποινές ήταν μία και μόνη ισορροπιστική απόφαση της έδρας προκειμένου να βάλει στη φυλακή το σύνολο των καταδικασμένων έστω και για λίγα χρόνια ή, αντίθετα, θα ενδώσει στην κλάψα των ναζιστών εγκληματιών.

«Κλάψα - τιμή - Χρυσή Αυγή», όπως εύστοχα σχολίασε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης εξερχόμενος από το δικαστήριο την Παρασκευή το απόγευμα, αναφερόμενος σε αυτούς που απειλούσαν ότι «όταν επιστρέψουν θα τρέμει η γη» και κατέληξαν όλες αυτές τις μέρες να τρέμουν σαν ψάρια οι ίδιοι μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ολιγοετούς φυλάκισης για τις «ιδέες» τους.

Κίνδυνος ατιμωρησίας για τους επίδοξους δολοφόνους των Αιγύπτιων ψαράδων

Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με τη χορήγηση ή όχι αναστολής στους επίδοξους δολοφόνους των Αιγύπτιων ψαράδων, στους οποίους έχει επιβληθεί η πρωτοφανώς χαμηλή ποινή των επτά ετών κάθειρξης, η οποία μάλιστα αφορά τόσο την απόπειρα ανθρωποκτονίας όσο και τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Η ποινή αυτή βρίσκεται πολύ κάτω από το πλαίσιο ποινών που έχει δημιουργήσει η νομολογία για ανάλογες υποθέσεις και προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι με κοινή δήλωσή τους επισήμαναν το δυσανάλογα μικρό μέγεθος της ποινής και έκαναν έκκληση στον εισαγγελέα εφέσεων να την προσβάλει, δικαίωμα που έχει μόνο ο ίδιος και όχι η πολιτική αγωγή.

Στο μεταξύ, οι συνήγοροι των τεσσάρων τραμπούκων που καταδικάστηκαν για τη δολοφονική επίθεση (Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας και Παπαδόπουλος), ενθαρρυμένοι από τις μικρές ποινές, ξεπέρασαν κάθε όριο στις αγορεύσεις τους στο δικαστήριο. Καταθέτοντας το αίτημα χορήγησης αναστολής, ο συνήγορος Γλύκος αξίωσε να μεταφερθεί η απόφαση σε δεύτερο βαθμό, γιατί, όπως τόνισε, αυτός θα ολοκληρωθεί το 2026 και αν οι τέσσερις ναζιστές οδηγηθούν στη φυλακή, θα έχουν ώς τότε «προεκτίσει την ποινή τους». Παράλληλα, θεώρησε χρήσιμο να προσθέσει ως σημαντικό για την κρίση του δικαστηρίου ότι οι τέσσερις κατάδικοι είναι Έλληνες, ενώ, όπως είπε, «κατά το παρελθόν έχουν χορηγηθεί αναστολές σε αλλοδαπούς».

Το σκανδαλώδες στην περίπτωση των τεσσάρων ναζιστών που προσπάθησαν να σκοτώσουν τους Αιγύπτιους ψαράδες χτυπώντας τους με σιδερολοστούς στο κεφάλι, ενώ εκείνοι κοιμούνταν, είναι ότι για την πράξη τους δεν έχουν περάσει ώς σήμερα ούτε μία μέρα στη φυλακή. Αυτό, καθώς τη μέρα της σύλληψής τους, οι αστυνομικοί τούς υπέδειξαν να αλλάξουν μπλούζες ώστε να μη φωτογραφηθούν από τη σήμανση με σύμβολα της Χρυσής Αυγής και αφέθηκαν ελεύθεροι. Αν λοιπόν το αίτημα αναστολής γίνει δεκτό, θα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία τέσσερις καταδικασμένοι ως επίδοξοι δολοφόνοι να μην έχουν περάσει μισή μέρα στη φυλακή, 14 χρόνια μετά το έγκλημά τους και 6 μετά την καταδίκη τους, με απόφαση της Δικαιοσύνης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL