Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.3°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C19.6°C
0 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C18.8°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
1 BF 76%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή

Κασιδιάρης δίκη δικαστήριο Χρυσή Αυγή
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Με την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα η συνεδρίαση του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις όσων συνηγόρων υπεράσπισης θελήσουν να ακουστούν και στη συνέχεια η απόφαση του δικαστηρίου επί του κρίσιμου ζητήματος των αναστολών.

https://embed.livecaster.io/1dc53941-361f-48d5-9bc4-dbef2979acdc

Σήμερα για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν τα παρακάλια των ναζί για να γλιτώσουν τη φυλακή. Μεταξύ άλλων, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και ζήτησαν να μην πάνε στη φυλακή. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις από τους υπόλοιπους βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απών για άλλη μία φορά ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος μέσω των συνηγόρων του ζήτησε κι αυτός την αναστολή της ποινής του έως το εφετείο. Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδη σήκωνε το χερι το δεξί. Οχι γιατί εκανε κατι αλλο. Ο Μιχαλολιάκος κινδυνεύει να παει φυλακή αλλά σκεφτείτε μετά απο 4 χρόνια ποιά θα ειναι η συνέπεια αν αθωωθεί. Συντάσσομαι σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα. Τον καταδίκασαν καποιες εφημεριδες που είχαν το πάνω χέρι αλλά αυτές αλλάζουν. Τι θα γίνει αν αυτός ο ανθρωπος αθωωθεί;» ισχυρίστηκε ο ο Δημ. Παπαδέλης.

Από την πλευρά ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε: «Ήρθα ο ίδιος για να διεκδικήσω το δικαίωμα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής μου (...) Είμαι αθώος και την αθωότητά μου δεν τη στηρίζω μόνο στη δική μου πεποίθηση. Τη στηρίζω και στην επτάωρη αγόρευση της κυρίας εισαγγελέως που επί οκτώ ώρες αγόρευε για την αθωότητά μου».

Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν είναι «σε καμία περίπτωση ύποπτος φυγής» και ζήτησε να μην πάει φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό γιατί κατά τα λεγόμενά του: «Σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και μέχρι να ολοκληρωθεί το Εφετείο, θα έχω εκτίσει την ποινή μου και επί της ουσίας θα έχω χάσει το δικαίωμα στην έφεση».

Αυτοπροσώπως υπέβαλε αίτημα ο Γιώργος Γερμενής, ο οποίος επικαλέστηκε την οικογένειά του και τα παιδιά του προκειμένου να αποφύγει τη φυλακή.

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ο πρώην βουλευτής Γ. Γερμενής προσθέτοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα: «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου» ανέφερε.

Η συνήγορος του πρώην βουλευτή Στάθη Μπούκουρα ζήτησε την αναστολή της ποινής του, σημειώνοντας: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» είπε.

Μάλιστα, η Βάσω Πανταζή υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Σταθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

«Αν θα μπορούσα να συνοψίσω με τέσσερις λέξεις την εμπειρία από τις ημέρες αυτές της προσπάθειας των κατηγορουμένων για το ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα έλεγα τις λέξεις "κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή» δήλωσε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης.

Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παράδοση από πολιτικές δίκες και δίκες αστυνομικών σκευωριών και έχει διαμορφώσει ταυτόχρονα με αυτήν μια μεγάλη παράδοση υπερασπιστικής συμπεριφοράς των ανθρώπων οι οποίοι διώκονται, θεωρώντας τον εαυτό τους ως θύμα πολιτικής δίωξης. Αλλά ακόμα και οι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου διαθέτουν και εκδηλώνουν μια υπερασπιστική αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση στις δίκες».

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωσή τους το δικαστήριο θα πρέπει να διασκεφθεί και να μελετήσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση ώστε να κρίνει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για την χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής.

Οι ποινές του διευθυντηρίου

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε τις εξής ποινές για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής:

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη και 6 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη και έξι μήνες

Γιάννης Λαγός: 13 έτη και 8 μήνες

Γιώργος Γερμενής: 13 έτη και έξι μήνες

Χρήστος Παππάς: 13 έτη και τρεις μήνες

Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη

Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL