Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C25.0°C
1 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.6°C23.3°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.2°C20.0°C
1 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C23.3°C
1 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.7°C
1 BF 100%
Η επόμενη ημέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επόμενη ημέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΥΡΙΖΑ

Είναι, ίσως, περίεργο, αλλά είναι πραγματικό.  Έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα χωρίς Ν.Δ. και Μητσοτάκη στην κυβέρνηση πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019. Ο λόγος είναι απλός: η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα! Εκτός ελέγχου η πανδημία, τρίτη χειρότερη στην Ευρώπη η οικονομική ύφεση στη χώρα μας, σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, αυταρχισμός και μισαλλοδοξία, καταπάτηση κάθε νόμου και ηθικού φραγμού από τους «άριστους».

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά βρίσκονται σε πτωτική περιδίνηση χωρίς ορατή τη δυνατότητα ανάκαμψης. Οπότε, λογικά, έχει ανοίξει η συζήτηση και τα ερωτήματα: «Η επόμενη ημέρα ποιους και τι θα περιλαμβάνει;», «Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τι καινούργιο έχετε να μας πείτε;».

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε εκλογές (οψέποτε γίνουν αυτές) αν δεν έχουμε κάτι νέο να πούμε στην κοινωνία, αν δεν διευρύνουμε τις γραμμές μας με νέους μαχητές της δημοκρατικής παράταξης. Εμείς λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προετοιμαζόμαστε γι’ αυτή την επόμενη μέρα προσαρμοζόμενοι στις νέες απαιτήσεις. Αρχικά προχωρήσαμε σε ανασύνταξη του ίδιου μας του κόμματος. «Ανοίξαμε» στην κοινωνία, υποδεχθήκαμε πολλά νέα μέλη, ενώ ταυτόχρονα συζητάμε τις νέες προγραμματικές θέσεις μας.

Η αποτυχία της κυβέρνησης κάνει ακόμα πιο επίκαιρες τις θέσεις μας:

* Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

* Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

* Για την απόκρουση του αυξανόμενου αυταρχισμού με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.

* Για την ενίσχυση της εγρήγορσης που απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Στις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρόσφατα έγιναν συζητήσεις και εκλογές. Δεν ήταν μια περίκλειστη διαδικασία.  Ήταν μια βαθιά δημοκρατική και ουσιαστική διαδικασία, η οποία ανέδειξε τον πλούτο ιδεών και τον προωθητικό προβληματισμό που κυριαρχεί αυτή την εποχή εντός του κόμματος. Τα μέλη και οι φίλοι τού κόμματος, παράλληλα, πραγματοποίησαν μια «έξοδο» προς τις τοπικές κοινωνίες υλοποιώντας στην πράξη την ανάγκη για μεγαλύτερη «κοινωνική γείωση», ενώ συζητήθηκε η οργάνωση δράσεων για μεγάλα τοπικά και υπερτοπικά προβλήματα.

Είναι σαφές ότι το κόμμα μεγαλώνει, διευρύνεται, υποδέχεται στις γραμμές του πολίτες από όλο το δημοκρατικό φάσμα. Ο προβληματισμός γύρω από τον διαμορφωνόμενο χαρακτήρα τού κόμματος είναι πολύ ζωντανός και όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό, χωρίς τις απολυτότητες, τις «νομοτέλειες», τις βεβαιότητες, τους ανταγωνισμούς προηγούμενων φάσεων που η ίδια η ζωή ξεπέρασε. Διαχρονικός οδηγός μας είναι οι μεγάλες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.

Νέος πολιτικός ρόλος

Είναι σαφές σε όλους μας ότι η «επόμενη μέρα» θα περιλαμβάνει και νέο πολιτικό ρόλο για το κόμμα. Για εμάς, ένα κυβερνητικό κόμμα δεν είναι μηχανισμός ρουσφετιών, όπως σήμερα η Ν.Δ., αλλά χώρος παραγωγής πολιτικής, χώρος προβληματισμού και οργάνωσης δράσεων, πάντα με ανιδιοτέλεια και προσήλωση στις αρχές μας. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να αναδείξουμε μέσα από κατάλληλες διαδικασίες (μητρώα, σχολές, σεμινάρια) νέα στελέχη με πολιτική επάρκεια, με οργανωτική ικανότητα, με κοινωνική απήχηση και ήθος.

Χρειάζεται να μετεξελίξουμε τη λειτουργία μας και τις εσωκομματικές διαδικασίες μας κάνοντάς τις πιο ελκυστικές, πιο αποτελεσματικές, πιο «απλές», πιο αμεσοδημοκρατικές. Με αυτοοργάνωση, με θητείες, με ασυμβίβαστα κ.λπ.

Στις συζητήσεις αναδείχθηκε και το ζήτημα των τάσεων - ρευμάτων ιδεών. Κατά την άποψή μου, είναι αδιαπραγμάτευτη η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων στο κόμμα, η οποία όμως δεν έχει ανάγκη να διαμεσολαβείται από «μηχανισμούς»…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο πολιτικός αντίπαλος είναι εκεί έξω, είναι αδίστακτος, κατέχει μηχανισμούς καταστολής, ελέγχει την πλειονότητα των ΜΜΕ και επιδιώκει να επιβάλει τους δικούς του όρους στην πολιτική ζωή του τόπου.

Δικός μας ρόλος είναι, με την οργανωμένη πάλη, με τη μαζική ενεργοποίηση της κοινωνίας να φέρουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας ένα προωθητικό και ρεαλιστικό όραμα για την κοινωνία, την οικονομία και τη δημοκρατία. Σ’ αυτή την πορεία ο ρόλος τού οργανωμένου τμήματος της κοινωνίας που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι καθοριστικός. Είμαστε περήφανοι για όλους / όλες, όσοι / όσες πυκνώνουν τις γραμμές μας, θέλουμε όλοι / όλες να μπορούν συμβάλουν ώστε η «επόμενη μέρα» να περιλαμβάνει την πραγμάτωση των προγραμματικών μας θέσεων. Σ’ αυτή την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει την ανάγκη περισσότερων ανιδιοτελών μαχητών προκειμένου όλοι μαζί, με κοινό σχέδιο και τακτική, να πετύχουμε αυτό που προσδοκά η ελληνική κοινωνία.

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL