Live τώρα    
"Ανακάλυψη" Moody's: Η οικονομική στήριξη του ΔΝΤ δεν θωρακίζει μια χώρα από τον κίνδυνο χρεοκοπίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ανακάλυψη" Moody's: Η οικονομική στήριξη του ΔΝΤ δεν θωρακίζει μια χώρα από τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ δεν είναι προφυλαγμένες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, υποστηρίζει μια μελέτη του οίκου "αξιολόγησης Moody's" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τους κερδοσκόπους της Moody's οι χώρες αυτές "εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους χρεοκοπίας καθώς είναι μακροπρόθεσμα ευάλωτες παρά τη σταθερή υποστήριξη που τους προσφέρουν γενικά αυτά τα προγράμματα βοήθειας".

Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο 30 ετών, από το 1983 μέχρι το 2012, και αφορά 168 χώρες, εκ των οποίων οι 114 στηρίχθηκαν οικονομικά από το ΔΝΤ.

Στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, διευκρινίζει η Moody's.

Γιατί όμως η Moody's προχωρά εν μέσω του καλοκαιριού σε επαναλήψεις ιστορίας; Απλά για να δικαιολογήσει το λόγο γιατί δεν προχωρά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών που λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ. Μάλιστα, κατά την περίοδο που εξετάζεται στη μελέτη, οι χρεοκοπίες είναι διπλάσιες για τις χώρες που στηρίζονταν από προγράμματα του ΔΝΤ! Μια διαπίστωση που έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκθέσεις της Moody's που υποστήριζαν ότι η είσοδος ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στο ΔΝΤ, την τρόικα και τα Μνημόνια θα αποτελούσε πανάκεια για τα προβλήματά τους!

Σύμφωνα με τις "σημερινές" εκτιμήσεις της Mloody's οι χώρες οι οποίες προσφεύγουν στο ΔΝΤ για βοήθεια αντιμετωπίζουν περισσότερους "παράγοντες κινδύνου", οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθέτηση πληρωμών εκ μέρους τους, όπως είναι μια τραπεζική κρίση ή ένα "πολύ υψηλό" δανειακό βάρος.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Αργεντινή, η οποία αναγκάστηκε να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής των δανειστών της στα τέλη του 2001, ενώ επί πολλά χρόνια λάμβανε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντως με τη Moody's, η μελέτη καταδεικνύει ότι η "μεγάλη πλειονότητα" των χωρών που στηρίχθηκαν από το ΔΝΤ δεν χρεοκόπησαν αν και πολλές από αυτές δεν είχαν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ συχνά κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών", τονίζει.

Σήμερα, υπενθυμίζει η Moody's περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και 4 μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, λαμβάνουν "βοήθεια" από το ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0