Μια δημόσια επιστολή, υπογεγραμμένη από 209 πρώην πρέσβεις της ΕΕ, ανώτερο διπλωματικό προσωπικό και πρέσβεις από κράτη μέλη της ΕΕ, δημοσιεύθηκε σήμερα, ζητώντας επείγουσα δράση για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τις παράνομες ενέργειες στη Δυτική Όχθη.
Εάν η ΕΕ δεν ενεργήσει συλλογικά, τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα μεμονωμένα ή σε μικρότερες ομάδες για να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο, αναφέρει η επιστολή, παρουσιάζοντας εννέα πιθανές προσεγγίσεις, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η αρχική έρευνα για την επιδρομή σε νοσοκομείο της Γάζας έδειξε «κάμερα της Χαμάς» τοποθετημένη κοντά
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι μια αρχική έρευνα για την επιδρομή του σε νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσε πέντε δημοσιογράφους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στρατεύματα είχαν εντοπίσει μια κάμερα «τοποθετημένη από τη Χαμάς» στην περιοχή για να παρατηρούν τις δυνάμεις της.
Ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν το νοσοκομείο Νάσερ στα νότια της Λωρίδας της Γάζας τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων που εργάζονταν για το Reuters, το Associated Press, το Al Jazeera και άλλα μέσα.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αργότερα τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ λυπάται βαθιά για αυτό που χαρακτήρισε «τραγικό ατύχημα».
Διαδηλωτές στο Ισραήλ την Τρίτη έκαψαν ελαστικά, απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός που θα απελευθέρωνε ομήρους που βρίσκονταν ακόμα στη Γάζα, ακόμη και καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες προχωρούσαν με σχέδια για μια επίθεση που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη για την ήττα της Χαμάς.
Ακολούθησαν επίσης θανατηφόρες επιθέσεις μια μέρα νωρίτερα στο κύριο νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσαν 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και δημοσιογράφων. Μεταξύ αυτών ήταν η Μαριάμ Ντάγκα, δημοσιογράφος που εργαζόταν για το Associated Press.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμενόταν να συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας αργότερα την Τρίτη. Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η συνάντηση δεν θα περιλαμβάνει συζήτηση για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει την κατάσταση.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει για το θέμα, είπε ότι μια αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο βρισκόταν στο Ισραήλ τη Δευτέρα και συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις.
