Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.1°C30.1°C
3 BF 27%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.4°C29.9°C
3 BF 29%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
27.0°C32.0°C
1 BF 33%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C22.7°C
4 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 23%
Ισπανία / Προχωρούν οι διαβουλεύσεις για την «άδεια περιόδου» στις γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Προχωρούν οι διαβουλεύσεις για την «άδεια περιόδου» στις γυναίκες

Πόνοι περιόδου
πηγή Pixabay

Οι μισές σχεδόν γυναίκες υποφέρουν από επώδυνη περίοδο τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε πάνω από 70% στην περίπτωση νέων γυναικών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Kantar. Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εξετάζει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει «άδεια δυσμηνόρροιας». Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Podemos συζητά το ενδεχόμενο να νομοθετήσει άδεια για τις γυναίκες που υποφέρουν και θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη που αφορά τις αμβλώσεις και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Πρόκειται για πρόταση του υπουργείο Ισότητας, με την υπουργό Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, των Podemos να δηλώνει ότι «θα αναγνωρίσουμε μέσω του νόμου το δικαίωμα των γυναικών που έχουν ιδιαίτερα οδυνηρή εμμηνόρροια να παίρνουν ειδική άδεια (εργασίας) η οποία θα καλύπτεται από το κράτος από την πρώτη ημέρα».

Σύμφωνα με την έρευνα της Κantar,  οι πιο διαδεδομένοι πόνοι μεταξύ των γυναικών τους τελευταίους έξι μήνες ήταν οι πονοκέφαλοι (73%), ακολουθούμενοι από τους πόνους στην πλάτη (64%), τους μυϊκούς πόνους (54%) και τους πόνους της περιόδου (49%). Ο πόνος περιόδου (ή δυσμηνόρροια) είναι μια γυναικολογική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ηλικιακή ομάδα που υποφέρει περισσότερο είναι μεταξύ 18 και 34 ετών, με το 76% των γυναικών να πλήττονται. Οι γυναίκες μεταξύ 35 και 44 ετών υποφέρουν επίσης από πόνους κατά την έμμηνο ρύση, όπως δήλωσε το 69% των ερωτηθέντων.

Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει άδεια τρεις ημέρες το μήνα, με δυνατότητα επέκτασης σε πέντε ημέρες, εάν η ανάγκη αυτή δικαιολογείται από ιατρική έκθεση. Ο  υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χοσέ Λουίς Εσκριβά επιβεβαίωσε τις συζητήσεις εντός του Υπουργικού Συμβουλίου Υπουργών αλλά και εκτός του Συμβουλίου

Όπως μεταδίδει το ABC το προσχέδιο προβλέπει ότι η τριήμερη ιατρική άδεια θα ισχύει για ένα έτος και θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η υφυπουργός Ισότητας και μέλος του Podemos, Άνχελα Ροντρίγκεθ είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ισπανία θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα άλλων χωρών, αναφερόμενη σε ασιατικές χώρες, που είναι ευρέως διαδεδομένη η άδεια εμμήνου ρύσεως σε εταιρείες και οργανισμούς. Στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό, από την 1η Ιανουαρίου 2022, θέσπισε στη νομοθεσία του το δικαίωμα της άδειας ασθενείας λόγω εμμήνου ρύσεως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ABC, η σχετική άδεια εισήχθη για πρώτη φορά στην Ισπανία από το δημοτικό συμβούλιο της Gerona τον περασμένο Ιούνιο για τις γυναίκες εργαζόμενες, ενώ τον Σεπτέμβριο ακολούθησε το δημοτικό συμβούλιο του Castellón de la Plana. Και τα δύο συμβούλια παρέχουν στις γυναίκες υπαλλήλους τους, τη δυνατότητα να παίρνουν οκτώ ώρες άδεια εργασίας το μήνα, τις οποίες μπορούν να αναπληρώσουν τους επόμενους τρεις μήνες.

Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης με την υπουργό Οικονομίας, του Σοσιαλιστικού κόμματος, Νάντια Καλβίνιο, να εμφανίζεται επιφυλακτική, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θα υιοθετήσει ποτέ κάποιο μέτρο που θα στιγματίζει τις γυναίκες» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι εργάζονται πάνω σε διάφορες εκδοχές του σχεδίου νόμου.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Κριστίνα Αντονιάνθας. ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα του, UGT, εκφράζοντας ανησυχία για τις πιθανές «έμμεσες επιπτώσεις» που θα είχε η άδεια αυτή «στην πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας». Για την πιθανότητα να γίνουν «διακρίσεις» σε βάρος των γυναικών μίλησε επίσης και η Ανα Φερέρ, στέλεχος της Ένωσης Ασθενών με Ενδομητρίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL