Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.9°C28.6°C
2 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.7°C24.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
25.0°C28.0°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.4°C24.4°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.5°C
2 BF 53%
Ουγγαρία / Ομοφοβικός νόμος απαγορεύει από βιβλία μέχρι διαφημίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουγγαρία / Ομοφοβικός νόμος απαγορεύει από βιβλία μέχρι διαφημίσεις

EPA

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας με πρωθυπουργό τον Βίκτορ Ορμπάν ψήφισε νέο ομοφοβικό νόμο κλιμακώνοντας έτσι την επίθεσή της στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Ο νόμος που ψηφίστηκε από 157 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και του κόμματος της άκρας δεξιάς Jobbik, που αγνόησαν τις εκκλήσεις ακόμη και από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποσύρουν τον νόμο ως «προσβολή ενάντια στα δικαιώματα και τις ταυτότητες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων» .

Η ομοφοβική τροπολογία που ψηφίστηκε απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «υπάρχουν περιεχόμενα που τα παιδιά κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία μπορούν να παρερμηνεύσουν και που μπορεί να έχουν επιζήμια επίδραση στην ανάπτυξή τους στη δεδομένη ηλικία, ή τα παιδιά απλά δεν μπορούν να επεξεργαστούν, και επομένως θα μπορούσαν να συγχέουν τις αναπτυσσόμενες ηθικές τους αξίες ή την εικόνα τους για τον εαυτό τους ή κόσμο».

Η αντιπολίτευση απείχε από την διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες το βράδυ στους δρόμους της Βουδαπέστης καταγγέλλοντας τη συνεχή προπαγάνδα της κυβέρνησης κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Σύμφωνα με την τροπολογία «η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και τη ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Έτσι εταιρείες και οργανισμοί απαγορεύεται πλέον να προβάλλουν διαφημίσεις αλληλεγγύης προς τους ομοφυλόφιλους, εάν θεωρείται ότι στοχεύουν άτομα κάτω των 18 ετών. Υπενθυμίζεται ότι το 2019, διαφημιστική καμπάνια της Coca-Cola με χαμογελαστά ομοφυλόφιλα ζευγάρια και συνθήματα κατά των διακρίσεων προκάλεσε αντιδράσεις σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz ζητώντας μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας.

Όσον αφορά τα βιβλία μπαίνει απαγορευτικό σε συλλογές μύθων και θρύλων που αποδραματοποιούσαν την ομοφυλοφιλία που προκάλεσε την οργή του ουγγρικού καθεστώτος το 2020.

Σειρές όπως «Friends» ή ταινίες όπως «Bridget Jones», «Harry Potter» ή «Billy Eliot», που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι πολύ πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτω των 18 ετών.

Η Διεθνής Αμνηστία στην Ουγγαρία όπου συμμετείχε και στις διαδηλώσεις χαρακτήρισε την τροπολογία ως «σκοτεινή μέρα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ και για την Ουγγαρία».

Ο András Léderer, στην Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι Ευρώπη, δήλωσε ότι πρόκειται για έγκριση ουσιαστική στη μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με διακρίσεις, με μίσος. «Η ιδέα ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος ενέχει κίνδυνο για τα άτομα κάτω των 18 ετών είναι μια τόσο φρικτή κακή ιδέα… Θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία των νέων ΛΟΑΤ ατόμων ».

Η Άννα Ντόναθ, μέλος της ουγγρικής αντιπολίτευσης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε τις αρχές της ΕΕ να λάβουν άμεσα μέτρα. «Ο νόμος είναι ασυμβίβαστος με τις θεμελιώδεις αξίες των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κοινωνιών, καθώς και με τις αξίες των ουγγρικών πολιτών και είναι μόνο η τελευταία από πολλές επαίσχυντες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΙΚ δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν».

https://twitter.com/LydsG/status/1404768125367820295

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL