Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Κορωνοϊός / Η άρση της πατέντας των εμβολίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η άρση της πατέντας των εμβολίων

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Αμερικανός Πρόεδρος και που ίσως θα έχει πιο άμεσες συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων όλου του κόσμου από την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ανάσα ελπίδας

Ο Μπάιντεν πρόσφερε μεγάλη ανάσα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες και ανακούφιση σε όσους πιστεύουν στις πλούσιες χώρες ότι θα πρέπει να βγούμε από την πανδημία όλοι μαζί έχοντας ίσες ευκαιρίες στον εμβολιασμό και στην ανάκτηση των ζωών μετά το τέλος της.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε ένα μεγάλο πόλεμο με τις Big Pharma, παρότι κανείς μας δεν φαίνεται να ξέρει ακόμη πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο της άρσης των πατεντών. Η «απογοήτευση» του λόμπι των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών διαμέσου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) είχε όμως και κάτι γκροτέσκο καθώς απαιτούσαν στην πράξη την απελευθέρωση των αγορών για να έχουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά υλικών για την παρασκευή εμβολίων, προσφέροντας ως αντισταθμιστικό αντάλλαγμα τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Πιο απλά οι πολυεθνικές του φαρμάκου συνέχισαν να τα ζητάνε όλα χωρίς να δίνουν τίποτα. Γεγονός που δείχνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε μάρτυρες μια σκληρής μάχης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος του πλανήτη θα πρέπει να ευχαριστεί τη Νότια Αφρική και την Ινδία, που ξεκίνησαν από μόνες τους τη μάχη για την άρση των πατεντών, για τη μεγάλη επιμονή που έδειξαν για να διαμορφώσουν συμμαχίες και να καταφέρουν να απομονώσουν στην πράξη τις χώρες του πλούσιου και δυτικού κόσμου, με άξονα τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ε.Ε., τη Βρετανία και την Ιαπωνία, που είχαν ταυτιστεί απόλυτα με τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών τους και αδιαφορούσαν για τις εκατόμβες των θυμάτων στον υπόλοιπο κόσμο.

Αμερικανορωσική ηγεμονία

Σίγουρα ο Μπάιντεν απέκτησε το βράδυ της Τετάρτης τεράστιο κύρος, που θα το εκμεταλλευτεί για την αναστήλωση της αμερικανικής κυριαρχίας μετά την εποχή του τραμπισμού.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που φάνηκε από την πρώτη στιγμή γενναιόδωρος προς όλους για την προμήθεια και παραγωγή των ρωσικών εμβολίων σε κάθε μεριά του πλανήτη, υποστήριξε με έμφαση την πρόταση Μπάιντεν αφήνοντας μια πικρή γεύση στους εμποράκους πολιτικάντηδες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, που χάρισαν πλουσιοπάροχα και αδιαφανή συμβόλαια στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες προσπαθώντας να διαβάλουν και να κλείσουν τις πόρτες στα εμβόλια χωρών - πολιτικών τους αντιπάλων, από αυτά της Ρωσίας και της Κίνας έως αυτά που προσπαθούν να παρασκευάσουν η Κούβα και η Ινδία.

Η Ευρωπαϊκή  Ένωση και η Βρετανία απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν να διαδραματίσουν κανέναν ουσιαστικό διεθνή ρόλο, ότι χωρίς οράματα δεν έχουν επίγνωση του πλανήτη στον οποίο βρίσκονται και ότι έχουν κλειστεί τόσο πολύ στο εσωτερικό τους ώστε στο τέλος καταλήγουν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ίδια τους τα προβλήματα.

Η μικρή Ευρώπη

Η πολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης στον σύγχρονο κόσμο φάνηκε με όλο το μεγαλείο της αυτές τις ώρες. Νομίζοντας ότι διαμορφώνουμε τις γνώμες μας από το δελτίο ειδήσεων της τελευταίας στιγμής, χωρίς να έχουμε ούτε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πέθαναν στην Ευρώπη από τον ιό χωρίς ουσιαστική ιατρική φροντίδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πρωτίστως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των μεγάλων κοινοτικών χωρών, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκαν με μια πλήρη έλλειψη αυτοκριτικής για την πολιτική που ακολούθησαν στο θέμα των πατεντών και όχι μόνο.

Ακόμη χειρότερα ο λαϊκιστής και κυνικός Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε ως χούλιγκαν του Μπάιντεν όταν διατυμπάνιζε ως νέο αξίωμα του σύγχρονου καπιταλισμού τον ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν τα εμβόλια.

Χρησιμοποιώντας μια ορολογία που έχει εγκαταλειφθεί προ καιρού θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Αμερικανός ιμπεριαλισμός του Τζο Μπάιντεν, με τα όποια οικονομικά και πολιτικά του ερείσματα, φάνηκε πιο γενναιόδωρος και ανεκτικός στις φτωχές χώρες και τους ανθρώπους από τους παλαιούς αποικιοκράτες της Ευρώπης, που, ανύπαρκτοι στη διεθνή πολιτική και χωρίς όραμα, αναγκάστηκαν απλά να σκύψουν ετεροχρονισμένα το κεφάλι στις επιταγές του νέου πλανητάρχη.

Το κληροδότημα του Σιάτλ

Βλέποντας τα γεγονότα από την πραγματικά θετική τους σκοπιά θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η άρση των πατεντών στα εμβόλια αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του Μπάιντεν που είχε τις ρίζες της στο κίνημα του Σιάτλ κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Διότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές που πίεζαν εδώ και μήνες τον Μπάιντεν να προχωρήσει στην ιστορική ανακοίνωση προέρχονται από αυτή ακριβώς την εμπειρία.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη στη Γηραιά  Ήπειρο, όπου η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών για τη συγκέντρωση υπογραφών κατά των πατεντών ξεκίνησε από γιατρούς, ακτιβιστές και προσωπικότητες που είχαν πρωτοστατήσει στο κίνημα της Γένοβας.

Είκοσι χρόνια αργότερα οι τότε νεαροί ακτιβιστές, από υπεύθυνες θέσεις μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, φαίνεται ότι κατάφεραν να προσφέρουν σήμερα μια μεγάλη υπηρεσία στην ανθρωπότητα, την οποία θα μπορούσαμε ίσως να εκμεταλλευτούμε το επόμενο διάστημα για να διευρύνουμε το μικρό αυτό ρήγμα που δημιούργησαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL