Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Οι ΗΠΑ δεν είναι μια εικόνα από το παρελθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ΗΠΑ δεν είναι μια εικόνα από το παρελθόν

Η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Και ο πιο απλός τρόπος να συμφωνήσουμε σε αυτό είναι να αναλογιστούμε ποια θα ήταν η εικόνα της επόμενης μέρας αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Το 2016 η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια έκπληξη που υπογράμμιζε την ελκτική δύναμη της νοσταλγίας για τον -υποτιθέμενο- απολεσθέντα παράδεισο των κλειστών συνόρων, των πολιτικών διακρίσεων και της κυριαρχίας της λευκής Αμερικής. Μια νέα νίκη, το 2020, θα σήμαινε την εμπέδωση του τοξικού αυτού μείγματος ως κυρίαρχου - όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Κατά συνέπεια, ας αφήσουμε τον αριστερό κυνισμό στην άκρη. Η νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος δεν είναι αδιάφορη. Ακριβώς το αντίθετο. Είναι εξαιρετικά σημαντική.

Και είναι επίσης σημαντική διότι το Δημοκρατικό Κόμμα αυτή τη στιγμή είναι ένα μεγάλο και ζωντανό πολιτικό εργαστήριο που υπογραμμίζει τη θριαμβική επιστροφή του Κόμματος ως μορφής κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης στον 21ο αιώνα. Τη δεκαετία του 1990, την εποχή της παγκόσμιας ιδεολογικής σύγκλισης και του μετασχηματισμού της πολιτικής σε διαχείριση, το Κόμμα εμφανιζόταν ως ο μεγάλος ηττημένος της Ιστορίας. Η εσωτερική τους λειτουργία απασχολούσε μόνο ένα διαρκώς συρρικνούμενο ακροατήριο, ενώ τα κοινωνικά κινήματα επέλεγαν την απόσυρση στο πεδίο του επιμέρους και του εφικτού. Η εικόνα αυτή σήμερα έχει αλλάξει ριζικά. Από το κίνημα του Occupy Wall Street έως τη συγκινητική στην ευκρίνειά της καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς, το Δημοκρατικό Κόμμα λειτουργεί ως ένα δυναμικό πεδίο αναζήτησης μιας ριζοσπαστικής απάντησης γύρω από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι το πως τα κοινωνικά κινήματα και ο νέος πολιτικός ριζοσπαστισμός που εκφράζουν λειτουργούν ταυτόχρονα εντός, εκτός και συχνά εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος. Δεν είναι βραχίονές του, δεν προέκυψαν από μια απόφαση που ήρθε “από τα πάνω”, δεν λειτουργούν ως ιμάντες μεταβίβασης μιας γραμμής στην κοινωνία. Το κίνημα του Black Lives Matter δεν οργανώθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα ή κάποια άλλη σκοτεινή δύναμη, όπως διατείνεται η αμερικανική συνωμοσιολογική Δεξιά. Την ίδια όμως στιγμή, το συγκλονιστικό αυτό κίνημα επέβαλε την αναζήτηση μιας υποψηφιότητας δίπλα στον Μπάιντεν που θα ανταποκρινόταν -συμβολικά και ουσιαστικά- στο κεντρικό του αίτημα: ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό καθόρισε την ανάδειξη στην αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Καμάλα Χάρις, της κόρης μιας Ινδής και ενός Τζαμαϊκανού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μια εικόνα από το παρελθόν. Και γι' αυτό θα είναι χρήσιμο να σταματήσουμε να τις αντιμετωπίζουμε με τα παραδοσιακά γυαλιά του θαμπού -πλέον- αντιαμερικανισμού. Η εμπεδωμένη κοινωνική και πολιτική πόλωση, η διάρρηξη της φαινομενικά αδιατάρακτης κεντρώας συναίνεσης και η πολιτικοποίηση των ερωτημάτων σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας συνθέτουν τα κύρια στοιχεία της συλλογικής μας μετάβασης σε μια συνθήκη όπου επικρατεί το απρόβλεπτο. Υπ' αυτήν την έννοια, η επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος -ο μετασχηματισμός του δηλαδή σε έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης κοινωνικών αναζητήσεων που δεν εγκλωβίζονται σε αυτό- ίσως είναι ένα στοιχείο από τις μεγάλες αλλαγές που βρίσκονται γύρω μας και μπροστά μας.

 

* Ο Κώστας Καρπόζηλος είναι διευθυντής των ΑΣΚΙ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL