Η Μεσόγειος αποτελεί πλέον μια μεγάλη λεωφόρο των μεταναστευτικών ρευμάτων του κόσμου, αφού σύμφωνα με τον ΟΗΕ μόνο από τις αρχές του έτους πέρασαν από αυτή πάνω από 300.000 μετανάστες, εκ των οποίων 2.500 δεν τα κατάφεραν. Πνίγηκαν ή πέθαναν από ασφυξία μέσα στις βάρκες που τους μετέφεραν. Για την εκπρόσωπο της Αρχής για τους Πρόσφυγες UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ περίπου 200.000 πέρασαν από την Ελλάδα και 110.000 από την Ιταλία, σε σχέση με τους 219.000 μετανάστες που υπολογίζεται ότι πέρασαν το 2014, εκ των οποίων χάθηκαν 3.500.
Η θάλασσα και η πολιτική για τη μετανάστευση συνεχίζουν να σκοτώνουν. Αυτή τη φορά τον μεγάλο φόρο αίματος πλήρωσαν μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, το Πακιστάν, τη Συρία, το Μαρόκο και το Μπαγκλαντές. Στις ακτές της Λιβύης βρέθηκε βάρκα με τις σορούς 40 ατόμων στο αμπάρι της, ενώ περίπου άλλοι 160 σοροί είχαν γεμίσει τη θάλασσα σε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου. Η Τζουβάρα είναι ένα μικρό λιμάνι στα δυτικά της Λιβύης που ξεκινούν πολλές βάρκες με προορισμό την Ιταλία. Η ακτοφυλακή της Λιβύης διέσωσε 201 άτομα, από τις δύο βάρκες που μετέφεραν περίπου 500 άτομα.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι κάτοικοι της Τζουβάρα πραγματοποίησαν τη Πέμπτη μια ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον των «βρικολάκων», των διακινητών μεταναστών, ζητώντας από τις τοπικές αρχές να σταματήσουν «αυτούς που σκοτώνουν παιδιά», ενώ στα πλακάτ τους είχαν κολλήσει φωτογραφίες των ακτών της πόλης γεμάτες με πτώματα.
Αποτρόπαιος είναι και ο απολογισμός των 71 σορών που βρέθηκαν σε νταλίκα στην Αυστρία κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Στη Βρετανία βρέθηκαν σε ιταλική νταλίκα και συνελήφθησαν 27 μετανάστες, στο Ρέντζιο της Καλαβρίας το πολεμικό σκάφος «Φιορίλο» άφησε στην προκυμαία 4 σορούς και 250 μετανάστες, στο Βίμπο Βαλέντε ένα άλλο πολεμικό σκάφος μετέφερε 757 μετανάστες, στη Νάπολη έφθασαν άλλοι 350, ενώ στο Παλέρμο της Σικελίας οι καραμπινιέρι συνέλαβαν δέκα άτομα για τον θάνατο 52 μεταναστών που πέθαναν από ασφυξία. Στην Ουγγαρία οι αφίξεις μεταναστών ξεπερνούν τις 2.000 άτομα την ημέρα.