Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η Ν.Δ. "ξεχνά" να διαψεύσει το "ενδιαφέρον" της για τα 37 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. "ξεχνά" να διαψεύσει το "ενδιαφέρον" της για τα 37 δισ.

«Οι δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου ήταν προσωπική άποψη, που δεν την αντιλαμβάνομαι. Δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, γιατί η χώρα δεν τη χρειάζεται» ισχυρίστηκε χθες (Real FM) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο “μαξιλάρι ασφαλείας” που -σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ.- “πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από το βάρος των κόκκινων δανείων”!

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ωστόσο επιβεβαίωσε το “γαλάζιο” σχέδιο με επίκεντρο τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου λέγοντας ότι “αυτό που είπε ο κ. Παπαδημητρίου είναι κάτι το οποίο ακούνε όλοι πολύ σοβαρά. Κι αυτό λέει ότι τα 37 δισεκατομμύρια που έχει παρκαρισμένα η χώρα στο Λουξεμβούργο αυτή τη στιγμή να τα αξιοποιήσουμε για να ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα το θέμα των κόκκινων δανείων»! Ταυτόχρονα ωστόσο... επιβεβαίωσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη “ότι πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν χρειάζεται, διαφωνεί με αυτό και ο πρόεδρος της Ν.Δ.”!

Διαχωρισμός αποθεμάτων ασφαλείας από την "καθαρή έξοδο”

Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν περνά απαρατήρητη η επιδίωξη των στελεχών της Ν.Δ. να παρακάμψουν ότι το “μαξιλάρι ασφαλείας” εγγυάται την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς τα προαπαιτούμενα μίας προσφυγής σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πολύπειρος στα τραπεζικά θέματα Μπάμπης Παπαδημητρίου επέμεινε προχθές -σε δεύτερο χρόνο μέσω Twitter- ότι “το ‘μαξιλάρι’ του Τσίπρα ήταν και είναι η χειρότερη λύση” αναγράφοντας ταυτόχρονα ότι “η πιστοληπτική δεν ήταν και δεν είναι θέση της Ν.Δ. Τα περί νέου Μνημονίου είναι απλώς ανοησίες αυτών που τα έκαναν θάλασσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου -πριν από τη συγκεκριμένη “διευκρινιστική” ανάρτηση- είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διαχείριση των εντυπώσεων από τις αρχικές του τοποθετήσεις. Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε στη στοχοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων κλείνοντας το μάτι για λογαριασμό της Πειραιώς στις διοικήσεις των τραπεζών...

Στοχοποίηση του αποθεματικού ασφαλείας

Επιπλέον η Σοφία Ζαχαράκη και ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσαν -με πανομοιότυπες δηλώσεις- στο στόχαστρο το “μαξιλάρι ασφαλείας” καθώς “δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα και με την εσωτερική στάση πληρωμών”. Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Ν.Δ. περιορίστηκε δε να επισημάνει ότι “δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή”.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. (ΑΠΕ) επανέλαβε χθες με λακωνικό τρόπο ότι “δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ.: προσφυγής σε πιστοληπτική γραμμή) με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”. Η κυρία Ζαχαράκη ωστόσο -λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου- επεσήμανε με νόημα ότι “αν με την πρόταση του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος ένα πολύ μικρό ποσό 3 δισ. μπορούν να μπουν για να ελαφρυνθούν τα κόκκινα δάνεια, αυτό είναι άλλη συζήτηση»...

Κυβερνητικές πηγές: “Δεν είναι νέα η πρόταση για νέο Μνημόνιο”

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι “η πρόταση του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου της Ν.Δ. για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή νέο Μνημόνιο, μόνο νέα δεν είναι. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, η Ν.Δ. από την επομένη των ευρωεκλογών επιχειρεί να καλλιεργήσει εικόνα δήθεν καμένης γης στην οικονομία, προκειμένου, εάν κερδίσει τις εκλογές, να έχει το άλλοθι για να ακυρώσει όλες τις έωλες υποσχέσεις περί φορολογικών ελαφρύνσεων και να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες προσπαθεί να καλύψει πίσω από τις αναφορές σε ‘κύμα μεταρρυθμίσεων’».

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ "ΓΑΛΑΖΙΟΥ" ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Σταθερός "σύμμαχος το ΔΝΤ" για πλειάδα “γαλάζιων” στελεχών

Από την Κατ. Μάρκου και τον Κ. Κουκοδήμο στον Χ. Θεοχάρη και τον Μπ. Παπαδημητρίου, η Ν.Δ. κινείται σταθερά στον δρόμο του Ταμείου...

Σε αυτό το φόντο διαδοχικές δηλώσεις “γαλάζιων” στελεχών δείχνουν πως η είσοδος της Ελλάδας σε νέο Μνημόνιο και επιστροφή στο ΔΝΤ αποτελεί ένα προμελετημένο σχέδιο της ΝΔ. Ενδεικτικά:

- Κατερίνα Μάρκου (17 Δεκεμβρίου 2018): «Τέτοια είναι η επιτυχία, που η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών. Για να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι: Είναι σαν σε μια οικογένεια να μην έχει κανένας εισόδημα, να μην υπάρχει κανείς να βοηθήσει, ενώ η οικογένεια ζει με προθεσμία από ένα μικρό μασούρι χρημάτων, που τελειώνουν, μέχρι να ξαναέρθει το ΔΝΤ. Αλλά τότε ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα είναι κυβέρνηση. Και φαντάζεται ότι θα παρακολουθεί από την εξέδρα πετώντας πέτρες».

- Κώστας Κουκοδήμος (16 Φεβρουαρίου 2019): «Τον Οκτώβριο αν αναλάβει με το καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο Μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου του Μητσοτάκη».

- Γιώργος Στύλιος (19 Φεβρουαρίου 2019): «Το δεδομένο είναι ότι είμαστε σε επιτήρηση και πρέπει να έχουμε πλεονάσματα 3,5%. Πριν από 10 ημέρες είχαμε μια δήλωση του κ. Δραγασάκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά τα επιπλέον χρήματα θα τα δώσουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές προσπαθεί να δώσει μια λύση σε σχέση με την πρώτη κατοικία. Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν 5.000 πλειστηριασμοί γιατί δεν πάμε καλά στα οικονομικά. Αν λοιπόν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με υψηλά επιτόκια 3,5%, πολύ πιθανόν είναι να πας σε τέταρτο Μνημόνιο».

- Άδωνις Γεωργιάδης (6 Ιουνίου): «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί».

- Άδωνις Γεωργιάδης (7 Ιουνίου): «Τα 37 δισ. ευρώ είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης με την έγκριση των θεσμών. Το κουμπί το κρατούν οι έξω. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει χωρίς έγκριση από το εξωτερικό. Είναι το δάνειο που πήραμε τον Ιούλιο του 2018 και η κυβέρνηση δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει μονομερώς».

- Χάρης Θεοχάρης (23 Ιουνίου 2019): «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας φυσικός σύμμαχος στη λογική ‘η ανάπτυξη πρώτα και τα δημοσιονομικά μετά’. Κάποιος κυνικός ή τουλάχιστον από την Ευρώπη κατηγορούν ότι, επειδή δεν είναι τα δικά του χρήματα που κατά βάση είναι στον ντορβά, έχει την πολυτέλεια να το λέει με τα χρήματα των Ευρωπαίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η τεχνοκρατική του θέση είναι υπέρ της ανάπτυξης».

- Μπάμπης Παπαδημητρίου (3 Ιουλίου 2019): «Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. Ευρώ, τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους γι’ αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από Μνημόνια: θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015, γι’ αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL