Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ούτε κοινωνικός ούτε αναπτυξιακός

Του Ευκλείδη Τσακαλώτου - Η Νέα Δημοκρατία με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Δεν δίνει επί της ουσίας τίποτα σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Του Ευκλείδη Τσακαλώτου*

 

Η Νέα Δημοκρατία με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Δεν δίνει επί της ουσίας τίποτα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ανατρέπει την τάση ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιεί δημιουργική λογιστική στις προβλέψεις της για να της βγουν τα νούμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι -με την εξαίρεση των 2.000 για κάθε παιδί-, η Ν.Δ. φαίνεται να θεωρεί ότι για το κοινωνικό κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν και ότι δεν χρειάζεται κανένα απολύτως νέο μέτρο για την ενίσχυσή του.

Πράγματι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα.

Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. φαίνεται να αναιρεί όσα έλεγε προεκλογικά για την υπερφορολόγηση.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν θα δει επί της ουσίας καμία βελτίωση;

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι στον προϋπολογισμό της Ν.Δ. συμπεριλαμβάνονται όλοι οι διαβόητοι «29 άδικοι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ» εκτός από τον φόρο των κερδών των επιχειρήσεων;

Η Ν.Δ. δεν μπορεί καν να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της άφησε καμένη γη. Από τον ίδιο τον προϋπολογισμό προκύπτει ότι η Ν.Δ. επέλεξε να κατευθύνει αυτά τα χρήματα στις επιχειρήσεις αντί να τα κατευθύνει στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Όμως ακόμη και ο τρόπος που επιλέγει η Ν.Δ. να ενισχύσει τις επιχειρήσεις είναι αντιαναπτυξιακός. Αντί για τη μείωση των συντελεστών, θα μπορούσε να επιλέξει την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων ώστε να ενισχύσει τις επενδύσεις ή τη σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ώστε και τη μεσαία τάξη να ενισχύσει και τις επιχειρήσεις να διευκολύνει να προσελκύσουν στελέχη.

Τέλος ο τρόπος που η Ν.Δ. επιλέγει να κάνει εξοικονόμηση πόρων θυμίζει πολύ έντονα τις εποχές των Μνημονίων. Η υπέρμετρη μείωση της κατηγορίας «αγορές αγαθών και υπηρεσιών» για το Δημόσιο είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ελλείψεις και προβλήματα σε όλο το φάσμα και τις λειτουργίες του Δημοσίου.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε έναν ιδεοληπτικό, νεοφιλελεύθερο προϋπολογισμό, ο οποίος καταφέρνει ταυτόχρονα να μην είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός.

Είναι ένας προϋπολογισμός για τους λίγους, με μια δοκιμασμένη συνταγή. Τη συνταγή που μας οδήγησε στην κρίση.

 

* Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι βουλευτής του Β’ Τομέα της Αθήνας, τέως υπουργός Οικονομικών και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο