Αυτό το πιάτο διαθέτει μια γευστική γέμιση από μανιτάρια, φακές ή κιμά φυτικής προέλευσης, σε συνδυασμό με αρωματικά όπως κρεμμύδια, σκόρδο και μυρωδικά. Το μείγμα τυλίγεται σε σφολιάτα και ψήνεται μέχρι να ροδίσει. Το αποτέλεσμα, ένα πιάτο που είναι και οπτικά εντυπωσιακό και γευστικό. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη για ειδικές περιστάσεις και γιορτινά τραπέζια παρέχοντας μια χορταστική και νόστιμη επιλογή σε εκείνους που αποφεύγουν το κρέας.
Υλικά:
- 1 φύλλο σφολιάτας, ξεπαγωμένο
- 450 γρ. κιμά φυτικής προέλευσης
- 1/2 φλ. μαγειρεμένες φακές
- 1 φλ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1/2 κ.γ. αποξηραμένο)
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1/2 κ.γ. αποξηραμένο)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/4 φλ. κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
- 1/4 φλ. τριμμένη φρυγανιά
- 2 κ.σ. γάλα (για να αλείψουμε τη σφολιάτα)
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και μαγειρεύουμε μέχρι να φύγει η υγρασία τους και να γίνουν τρυφερά.
Προσθέτουμε το φυτικό κιμά, τις μαγειρεμένες φακές, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τον πελτέ ντομάτας. Μαγειρεύουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
Αν το χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Μόλις κρυώσει, ανακατεύουμε μέσα την τριμμένη φρυγανιά για να δέσει η γέμιση.
Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:
Προθερμένουμε το φούρνο στους 200°C.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνουμε τη σφολιάτα σε ένα παραλληλόγραμμο αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να τυλίξει τη γέμιση. Τοποθετούμε τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης σε σχήμα ρολό. Διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση σφραγίζοντας τις άκρες πιέζοντάς τες μεταξύ τους. Βεβαιωνόμαστε ότι η ραφή είναι στο κάτω μέρος.
Μεταφέρουμε το τυλιγμένο Wellington σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε το πάνω μέρος της ζύμης με γάλα για να ροδίσει (για απόλυτα χορτοφαγικό πιάτο χρησιμοποιήστε φυτικό γάλα). Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσουμε το πάνω μέρος της ζύμης με μερικές σχισμές για να διαφύγει ο ατμός.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η ζύμη.
Σερβίρισμα:
Αφήνουμε το Wellington να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες.
Σερβίρουμε με την αγαπημένη μας σαλάτα και διάφορα συνοδευτικά.