Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.3°C27.0°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.6°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.7°C21.6°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.3°C25.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.9°C22.9°C
0 BF 40%
Λίνα Μενδώνη / Πετά την ευθύνη στον Σκρέκα για τη μετατροπή του ΙΝΤΕΑΛ σε ξενοδοχείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Πετά την ευθύνη στον Σκρέκα για τη μετατροπή του ΙΝΤΕΑΛ σε ξενοδοχείο

Λίνα Μενδώνη και Κώστας Σκρέκας στη Βουλή

Πιστή στην λογική της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, να πετά την ευθύνη από πάνω της έμεινε, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μνεδώνη αναφορικά με τους ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας και τη επικείμενη μετατροπή του ΙΝΤΕΑΛ σε ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα, η Λίνα Μενδώνη, με επίσημη ανακοίνωση δηλώνει αναρμόδια και ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον Κώστα Σκρέκα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την ανακοίνωση το ΥΠΠΟ επικαλείται τον νόμο 4858/2021, περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, και αναφέρει ότι είναι αρμόδιο «μόνον για τον χαρακτηρισμό́ της χρήσης ακίνητου, αποκλειστικά́ σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί́ ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά́ τις διατάξεις του προαναφερθέντος νομού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια σημειώνει ότι οι κινηματογράφοι, «ΙΝΤΕΑΛ» και «ΑΣΤΟΡ», «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου» και προσθέτει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο έστειλε ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο ΥΠΕΝ «προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα».

Ωστόσο όσες ανακοινώσεις και να εκδώσει η κα Μενδώνη παραμένει η υπουργός που αδιαφόρησε και δεν χαρακτήρισε διατηρητέους τους υπό απειλή κινηματογράφους, κίνηση που θα τους έσωζε από τον εκφυλισμό της μετατροπής τους σε γκαράζ, ξενοδοχεία κλπ, καθώς οι φορείς προειδοποιούσαν ήδη από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομόφωνο ψήφισμα για τη διάσωση των κινηματογράφων Άστορ, ΙΝΤΕΑΛ και Αελλώ έχει στηρίξει και το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ήρθε στη δημοσιότητα ότι το ακίνητο που στεγάζεται ο ιστορικός αθηναϊκός κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, αγοράστηκε από την εταιρία «Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company ΑΕ» και πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη Κυριάκος Αγγελάκος, «η τύχη του ΙΝΤΕΑΛ αποφασίστηκε. Το ακίνητο της Πανεπιστήμιου πήρε η εταιρεία "Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company AE" για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Κανένας αρμόδιος και κανένα Υπουργείο (Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, eΕΦΚΑ, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού) δεν άκουσε τις φωνές και τις προτάσεις σύσσωμης της κινηματογραφικής κοινότητας, του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και των πολιτών που ζητούσαν από τα αρμόδια υπουργεία να κριθεί το ΙΝΤΕΑΛ (με ιστορία ενός αιώνα) διατηρητέο ως προς τη χρήση. Η ειρωνεία είναι ότι το ομώνυμο εστιατόριο, με κατεβασμένα τα ρολά εδώ και 10 χρονιά, έχει κριθεί διατηρητέο ως προς τη χρήση από το 2002 και είναι εκτός λειτουργίας, ενώ ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ με 100+ χρόνια λειτουργίας, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες φάρους του κινηματογραφικού πολιτισμού θα κλείσει».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στις 22/11/22, ο ΕΦΚΑ, στον απόηχο της σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαβεβαίωνε ότι «δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ» σημειώνοντας ότι στόχος του είναι «η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:.

«Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Αστορ», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού́ και Αθλητισμού́ είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό́ της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Αστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL