Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.0°C22.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.5°C22.4°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C19.4°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.5°C21.9°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.4°C
1 BF 81%
Άστορ-Ιντεάλ-Αελλώ / Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ που προκαλεί ερωτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άστορ-Ιντεάλ-Αελλώ / Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ που προκαλεί ερωτήματα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΙΝΤΕΑΛ
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Ανακοίνωση αναγκάστηκε να βγάλει ο ΕΦΚΑ μετά τις μαζικές αντιδράσεις για το γεγονός ότι οι ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας, Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ, κινδυνεύουν άμεσα να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, ακόμα και να γκρεμιστούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΕΦΚΑ, στον απόηχο της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρχικά διαβεβαιώνει ότι «δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ» σημειώνοντας ότι στόχος του είναι «η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει».

Ειδικότερα όσον αφορά τον κινηματογράφο Ιντεάλ ο ΕΦΚΑ αναφέρει ότι η ανεύρεση επενδυτή που θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του κτηρίου που βρίσκεται ο κινηματογράφος βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο ενώ απαιτούνται οικονομοτεχνικές μελέτες για το ακριβές κόστος αλλά και της απόσβεσης της επένδυσης. Παράλληλα δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για διατήρηση του κινηματογράφου, αλλά ενδεχόμενου αξιοποίησης του και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ήδη στο κτήριο που βρίσκεται ο κινηματογράφος Αστορ, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, υλοποιείται ο σχεδιασμός του για να μην αλλάξει η χρήση, ενώ το υπόλοιπο κτίριο θα  «αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο». Ενώ όπως αναφέρει, δείχνοντας ότι το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό για την λειτουργία του κινηματογράφου σημειώνει ότι «οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Οσον αφορά τον κινηματογράφο Αελλώ, ο ΕΦΚΑ διαβεβαιώνει ότι  «δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του. Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«e-ΕΦΚΑ: δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στο μέλλον των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ που ανήκουν στον e-ΕΦΚΑ τονίζονται τα εξής:

Σχετικά με τον κινηματογράφο Αελλώ, δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του. Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει.

Αναφορικά με τον κινηματογράφο Άστορ, ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του Φορέα προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτήριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Τέλος, αναφορικά με τον κινηματογράφο Ιντεάλ, εντοπίστηκαν στατικά προβλήματα σε ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα επί της Οδού Πανεπιστημίου 46. Την κατάσταση του κτηρίου επιδείνωσε η πρόσφατη πτώση τοίχου στην πίσω πλευρά του κινηματογράφου όπου γειτνιάζει με το κτήριο του Ελληνικού Ωδείου επί της Οδού Φειδίου η οποία ανέδειξε και μια σειρά από κτηριακές επεμβάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης.

Τόσο για την συνολική αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος όσο και για την εκμετάλλευση του, βρίσκεται ανοικτή διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Όσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά την διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως Κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίηση της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο καθώς απαιτούνται επιπλέον οικονομοτεχνικές μελέτες για να υπολογιστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασης αλλά και απόσβεσης της επένδυσης.

Βασικό κριτήριο για τη λήψη της όποιας απόφασης από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ παραμένει η άμεση αξιοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται ο Φορέας και παράλληλα ο σεβασμός στην ιστορικότητα των κτηρίων και των χρήσεων αυτών. Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί χωρίς να λαμβάνει και τα δυο αυτά στοιχεία υπόψη. Προς τη κατεύθυνση αυτή, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για όσα κτήρια έχουν αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον συμπεριλαμβανομένων και των κινηματογράφων που βρίσκονται στη ιδιοκτησία του Φορέα, όπως εξάλλου συνέβη στην περίπτωση των κτηρίων του Ελληνικού Ωδείου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, και τα δύο ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, όπου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά με την αποκατάσταση και συντήρησή τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL