Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
1.4°C5.7°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
5 °C
3.0°C5.7°C
5 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.6°C9.0°C
4 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.6°C8.8°C
6 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
3.4°C4.5°C
4 BF 38%
Βιβλιοπαρουσίαση / Η συμμετοχή συνεργατών των ναζί στη συνέχιση της κρατικής οντότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλιοπαρουσίαση / Η συμμετοχή συνεργατών των ναζί στη συνέχιση της κρατικής οντότητας

Gerard Delteil

Στα 83 του ο Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ζεράρ Ντελτέιγ θεωρείται δεινός εκφραστής καταστάσεων με περισσότερα από 60 βιβλία. Με έρευνες σε χημική βιομηχανία, φυλακές, φαρμακευτική, απ' όπου τα σπουδαία του νουάρ μυθιστορήματα, αλλά και επιστημονικής φαντασίας, παιδικά, δημοσιογραφικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο βιβλία του από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: «Το τελευταίο ταγκό στο Μπουένος Άιρες» και το «Ταριχευμένο μυστικό» - για τα γνωστά πολιτικά γεγονότα σε Αργεντινή και Χιλή αντίστοιχα.

Τα «Κόκκινα και μαύρα χρόνια» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), σε μετάφραση Γιάννη Καυκιά, κυκλοφόρησαν πριν από οκτώ χρόνια και αναφέρονται στα χρόνια της Γαλλίας από το 1944 μέχρι το 1978, που διαμόρφωσαν τη μεταπολεμική κοινωνία της χώρας. Σε αυτό το μυθιστόρημα-ποταμό η αφήγηση λειτουργεί με πυκνώσεις και αραιώσεις, καθώς ο Ντελτέιγ επικεντρώνεται σε κομβικές περιόδους ανακατατάξεων. Και το επιτυγχάνει εξαιρετικά μέσω της ζωής τριών βασικών ηρώων του: η Αν Λαμπόρντ, πιστή στον στρατηγό Ντε Γκολ, στους Ελεύθερους Γάλλους, εντάσσεται αργότερα στο Δημόσιο, όπου με το πέρασμα του χρόνου και τον θάνατο του ηγέτη περιθωριοποιείται καθώς δεν συμμετέχει άμεσα στο πολιτικό παιχνίδι. Μαζί και ο αδελφός της Ζαν Πιερ, φανατικός ναζιστής, αιχμάλωτος των Σοβιετικών, στις τάξεις της Γαλλικής Λεγεώνας Εθελοντών, απελευθερώνεται με άνωθεν παρέμβαση για να συγχρωτιστεί ενεργά με τη γαλλική Ακροδεξιά και τις ένοπλες οργανώσεις της, όντας μπράβος των εργοδοτών και στέλεχος του Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Παράλληλα ο αριστερός Αλέν Βερόν, εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας και μέλος της CGT, αδελφός κομμουνιστή ήρωα της αντίστασης που σκοτώθηκε κατά την απελευθέρωση. Ανεβαίνει ταξικά μέσω της κοινωνικής κινητικότητας των 60's, με δικά του συνεργεία, ενώ τα βράδια συχνάζει στα γκέι μπαρ ακούγοντας τζαζ. Με τον φίλο του -στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού -συμμετέχουν στην εξέγερση του Μάη του '68 καθώς διαδηλώνουν για τη σεξουαλική τους απελευθέρωση. Ο τρίτος και πιο σκοτεινός, ονόματι Εμέ Μπασελί, στα νιάτα του αριστερός, κατόπιν βασικός παράγοντας της δωσιλογικής κυβέρνησης του Βισί, βαρύνεται με εγκληματικές αποφάσεις, αλλά γλυτώνει με ελάχιστους μήνες φυλακής. Στη συνέχεια δρα συστηματικά στο παρασκήνιο ως κάτοχος πληροφοριών για τέως συνεργάτες των ναζί και μετέπειτα πούρων δημοκρατών, ώστε να αποτελεί πολύτιμο παράγοντα στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής πολιτικής και του Ψυχρού Πολέμου.

Στη διάρκεια της αφήγησης, ο Ντελτέιγ φωτίζει την πορεία ενσωμάτωσης της πλειονότητας των συνεργατών των ναζί στους μηχανισμούς εξουσίας -με φυλάκιση πολύ γνωστών εγκληματικών στοιχείων- έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια της αστικής κρατικής οντότητας, πολιτική που λίγο πολύ συνέβη σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο συγγραφέας εστιάζει το βλέμμα του σε τρεις κρίσιμες χρονικές περιόδους: 1944-1951, κυβέρνηση Ντε Γκολ, συμμετοχή και αποχώρηση ΚΚΓ, τιμωρία δωσίλογων, εργατικές κινητοποιήσεις, Ψυχρός Πόλεμος, 1958-1962, πόλεμος Αλγερίας, πραξικόπημα Γάλλων στρατηγών, ΟΑS, 1968-1978, Μάης '68, κινήματα, παλινόρθωση Δεξιάς, Ζισκάρ ντ' Εστέν, ανάδυση πληροφορικής. Ως χρυσή κλωστή περιφέρονται πλήθος από καρτέλες χαρτογράφησης με προσωπικά στοιχεία που αλλάζουν χέρια κυριαρχίας και ελέγχου, για να μετατραπούν τελικά σε ψηφιακά δεδομένα.

INFO
Gerard Delteil
«Κόκκινα και μαύρα χρόνια»
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
Σελίδες: 552
Τιμή: 20.3 ευρώ

1326218b269238.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL