Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20 °C
18.0°C21.7°C
2 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.4°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C21.0°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.0°C
2 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
19.0°C19.4°C
4 BF 68%
Λίνα Μενδώνη / Μυστικά και ψέματα για την Ακρόπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Μυστικά και ψέματα για την Ακρόπολη

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μυστικά και ψέματα επί πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Αυτή θα ήταν μια πρώτης τάξεως μαρμάρινη επιγραφή, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πολλά μνημεία της χώρας, κυρίως στο πιο εμβληματικό, την Ακρόπολη.

Και δεν θα δημιουργούσε καμία αντίδραση σαν αυτές που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να προκαλούνται άλλοτε για το «τσιμέντωμα», άλλοτε για τη δρομολόγηση επιγραφής με το όνομα του χορηγού και της υπουργού και εσχάτως με τον τραυματισμό αναπήρου και χρήστη αμαξιδίου επισκέπτη στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Με ψέματα και επικοινωνιακά τερτίπια επιχείρησε η υπουργός Πολιτισμού να στήσει το προσωπικό της αφήγημα για την Ακρόπολη. Και με τη συνδρομή του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι, από τη στιγμή που εκείνη ανέλαβε τα ηνία του ΥΠΠΟΑ, δρομολογούνται και υλοποιούνται τα δέοντα για το μνημείο.

Καμία διευκόλυνση στους ΑμεΑ

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια, λέει ο σώφρων λαός, κι ας τον έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων της η κυρία υπουργός.  Όμως η λαϊκή ρήση επιβεβαιώνεται πλήρως στην περίπτωση των επεμβάσεων στην Ακρόπολη, με πρόσχημα δήθεν τη διευκόλυνση των ανάπηρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών της.

Το ατύχημα της Κυριακής είναι αδιάψευστος μάρτυρας των προθέσεων και πεπραγμένων της υπουργού. Οι επεμβάσεις στο μνημείο, όπως αποδείχτηκε, δεν έγιναν για να εξυπηρετήσουν τους αναπήρους.  Έγιναν, σύμφωνα με όσα έχουν καταγράψει ο δημόσιος διάλογος και οι ανακοινώσεις του ΥΠΠΟΑ, για να εξυπηρετήσουν βαρέα οχήματα του αναστηλωτικού εργοταξίου, ματαιόδοξα σχέδια, πλήθη τουριστών.

Ακόμα πιο αψευδής μάρτυρας των ψευδών ισχυρισμών της υπουργού Πολιτισμού είναι όσα αποκαλύπτουμε σήμερα, δηλαδή τα έγγραφα, οι εισηγήσεις και η ηλεκτρονική αλληλογραφία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, που αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός και η δρομολόγηση του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς, και μοναδικού έργου που προορίζεται για αναπήρους στην Ακρόπολη, έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα επρόκειτο για δημόσιο έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ.

Ο ανελκυστήρας των Ολυμπιακών Αγώνων

Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή.  Όλα ξεκινούν από τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης, που τοποθετήθηκε άρον - άρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ξεχαρβαλωμένος και προβληματικός, μετά και τη δεύτερη πενταετή θητεία της νυν υπουργού ως γενικής γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, έφτασε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, άλλοτε να δουλεύει, άλλοτε όχι, να γίνεται θέμα αιχμής -και ορθώς, αφού είναι το μοναδικό μέσο πρόσβασης των ανάπηρων συμπολιτών μας στην Ακρόπολη.

Με διαπιστωμένο το πρόβλημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε την αντικατάσταση του εργοστασιακού αναβατορίου με σύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς. Η δρομολόγηση της λύσης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, όταν έκλεισε η περιοχή της βόρειας Κλιτύος για το κοινό λόγω πτώσης μικρών λίθων.

Μαζί με την άμεση έναρξη των εργασιών επισκευής στο Βόρειο Τείχος, ώστε η περιοχή να ανοίξει με ασφάλεια, η τότε υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά έδωσε εντολή στη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Ε. Μπάνου και τον διευθυντή Μελετών και Εκτέλεσης  Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων Κ. Φρυσίρα να προχωρήσει το θέμα ενός νέου αναβατορίου.

Η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφό της, της 1ης Φεβρουαρίου 2019, εντάσσει στις προτεραιότητες του υπουργείου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του 2019 τη «μελέτη για την αντικατάσταση του εργοστασιακού αναβατορίου σε ανελκυστήρα ΑμεΑ στη Β. Κλιτύ της Ακρόπολης» (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΠΚ / ΕΦΑΠΑ / 50884 / 34625 /2271 /1.2.2019).

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Τι είχε δείξει η αυτοψία

Άλλωστε, μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019, οι υπηρεσίες του υπουργείου κατέληξαν ότι ο νέος ανελκυστήρας «δεν θα είναι εργοταξιακού χαρακτήρα. Θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις και προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ. Θα πρέπει να εξυπηρετεί τη μεταφορά ασθενοφόρου φορείου» και «η μορφή του θα πληροί το κριτήριο της ελάχιστης παρεμβατικότητας στον βράχο στην Ακρόπολη».

Συγκροτήθηκε μάλιστα ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή με τη συμμετοχή στελεχών των συναρμόδιων υπηρεσιών και «εξαρχής έγινε αποδεκτός ο προγραμματισμός της αντικατάστασης του υπάρχοντος ανελκυστήρα στο αμέσως προσεχές μέλλον και αποφασίστηκε η έναρξη έρευνας αγοράς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών για τη νέα εγκατάσταση».

Αμέσως η «ΕΦΑ Πόλης Αθηνών... εκπόνησε τα σχετικά σχέδια (τομή και κάτοψη)» και στη συνέχεια «εξετάστηκε η δυνατότητα αντικατάστασης του υφιστάμενου συστήματος ανελκυστήρα - μεταφορικής πλατφόρμας, με ανελκυστήρα μεταβλητής κλίσης (ανελκυστήρας πλαγιάς), ο οποίος θα μεταφέρει τους επισκέπτες κατευθείαν από τη στάθμη του Περιπάτου στο επίπεδο του βράχου και θα αποτελεί μία σύγχρονη κατασκευή υψηλών τεχνικών και αισθητικών προδιαγραφών, αντάξια των παγκόσμιας εμβέλειας μνημείων του βράχου».

Η λύση όχι μόνο βρέθηκε, λοιπόν, αλλά μετά την πραγματοποίηση ανασκαφικών τομών αποδείχτηκε ότι μπορεί να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η υλοποίησή της. Παράλληλα «η έρευνα αγοράς (από την ΕΦΑΠΑ σε συνεργασία με τη ΔΑΑΜ) επεκτάθηκε σε εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού που εξειδικεύονται στην κατασκευή τέτοιου τύπου ανελκυστήρων και έχουν υλοποιήσει ικανό αριθμό αντίστοιχων έργων».

Η λύση είχε βρεθεί από το 2019

Όλη η δουλειά για να βρεθεί η κατάλληλη λύση είχε γίνει. Η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών μάλιστα είχε ήδη στείλει σχέδια από τις 6 Ιουνίου 2019 στην εταιρεία Maspero, που τελικά υλοποίησε το έργο και οι επικοινωνίες μαζί της έδειξαν ότι ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς είναι τεχνικά εφικτός. Σ’ αυτό το επίπεδο ωριμότητας είχε φτάσει το έργο που βρήκε η νυν ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δρομολογημένο όταν ανέλαβε τη θητεία της.

Έτσι ακριβώς καταγράφονται τα γεγονότα στην εισήγηση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, την 1η Οκτωβρίου 2019, που εξέτασε την «Έγκριση ή μη προδιαγραφών, θέσης και συνοδών έργων για την εγκατάσταση νέου ανελκυστήρα ΑμεΑ στην Ακρόπολη των Αθηνών» (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΜΤΕ / ΔΑΑΜ / ΤΜΑΜ / 524863 / 54752 / 1922 /672 /1.10.2019).

Παρότι λοιπόν τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα σε έγγραφα, εισηγήσεις και ηλεκτρονική αλληλογραφία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία φέρουν υπογραφές και ημερομηνίες, η νυν υπουργός από την αρχή της θητείας της ισχυρίζεται μέχρι σήμερα, ακόμα και στη Βουλή, ότι δεν έχει γίνει τίποτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ανελκυστήρα.

Τα στοιχεία διαψεύδουν, η υπουργός επιμένει

Ωστόσο ακόμα και στη σύμβαση δωρεάς που συνυπέγραψε με το  Ίδρυμα Ωνάση για τον ανελκυστήρα και τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης συμπεριλαμβάνεται ηλεκτρονική αλληλογραφία της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών με την εταιρεία που κατασκεύασε τον ανελκυστήρα, που πιστοποιεί τη μεταξύ τους επικοινωνία και ανταλλαγή σχεδίων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ' όλα αυτά η υπουργός εξακολουθεί δημόσια να ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν έχει γίνει τίποτε πριν από τη δική της θητεία. Προφανώς μ’ αυτόν τον τρόπο εξυπηρετεί την προσωπική της φιλοδοξία να καταγραφεί ως «άριστη» των αρίστων. Κυρίως όμως να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα μετατρέποντας σε ιδιωτική υπόθεση ένα δημόσιο έργο το οποίο σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Κάπως έτσι παραχωρήθηκε στον χορηγό η επέμβαση στο εμβληματικότερο μνημείο της χώρας, μια παραχώρηση που ως συνέχεια είχε το περιβόητο τσιμέντωμα. Και προφανώς η υπουργός πήρε τα ρέστα της με τη δρομολόγηση της τοποθέτησης της πινακίδας με το όνομά της στην Ακρόπολη, την ίδια στιγμή που μείωνε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού κατά 14 εκατ. ευρώ και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 9 εκατ. ευρώ...

Αναγνωστοπούλου: Καταρρίφθηκε ένα ακόμα αφήγημα των αρίστων

Κατόπιν αυτών, ευλόγως μπορεί να εξηγηθεί η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, με την οποία ρωτά την υπουργό «για ποιο λόγο τσιμεντώσατε τελικά την Ακρόπολη κυρία Μενδώνη; Γιατί καπηλεύεστε ακόμη και τους ανθρώπους με δυσκολία στην κίνηση;» και αφού αναφέρεται στο «τραγικό συμβάν με τον τραυματισμό ενός συμπολίτη μας με αμαξίδιο» που «ήρθε να καταρρίψει ένα ακόμα αφήγημα των αρίστων, αποκαλύπτοντας ένα ακόμα ψέμμα της κατ’ ευφημισμό Υπουργού Πολιτισμού» την καλεί «για όσο το ψέμα της θα κάθεται στην υπουργική καρέκλα, να σταματήσει να εκθέτει τη χώρα διεθνώς και τα μνημεία και τους πολίτες της σε κίνδυνο, για να ικανοποιήσει την προσωπική της ματαιοδοξία».

Άλλα αντί άλλων από την Μενδώνη

Αντί άλλης απάντησης η υπουργός δηλώνει ότι «η τομέαρχης Πολιτισμού του  ΣΥΡΙΖΑ  Σία Αναγνωστοπούλου, χωρίς να έχει υπόψη της τα πραγματικά δεδομένα του ατυχήματος το οποίο συνέβη  σε άτομο με ειδικές ανάγκες, την Κυριακή 18 Απριλίου, στα Προπύλαια της Ακροπόλεως, στο ξύλινο deck, προβαίνει σε δηλώσεις. Είναι λυπηρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο  ατύχημα,  προκειμένου να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο».

Εύγλωττη η απάντηση της υπουργού, τι να απαντήσει άλλωστε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL