Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / Μια κοινωνία που πλήττεται έχει ανάγκη τον πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / Μια κοινωνία που πλήττεται έχει ανάγκη τον πολιτισμό

Με το σύμβολο μιας γοργόνας - προστάτιδας στους δύσκολους καιρούς, «το σκαρί» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ξεκινά το περιπετειώδες ταξίδι του για τη φετινή χρονιά με την παρουσίαση ενός φιλόδοξου προγράμματος, που έγινε χθες, μια ημέρα πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, για «λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων και σχεδίου δράσης διάρκειας ενός μήνα, με περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Είναι μεγάλη γιορτή για ένα θέατρο να μπορεί να παρουσιάζει το πρόγραμμά του. Επιτέλους ανοίγουμε τις πόρτες μετά από 8 μήνες» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λευτέρης Γιοβανίδης προσθέτοντας πως «παρά το κλίμα αβεβαιότητας, θεωρήσαμε χρέος μας να είμαστε ενεργοί, όχι μόνο για καλλιτεχνικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς. Είναι πίστη μου πως μια κοινωνία που πλήττεται έχει ανάγκη, στήριγμα και παρηγοριά, τον πολιτισμό».

Σε ερώτηση της “Αυγής” εάν έχει υπάρξει μέριμνα για προσαρμογή του προγράμματος, ο Λ. Γιοβανίδης απάντησε πώς «το πρόγραμμα είναι έτσι δομημένο ώστε μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες».

Διαρθρωμένο σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, δράσεις - δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα, το φετινό πρόγραμμα, στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 100 ηθοποιοί, 50 συντελεστές, 30 τεχνικοί και πολλοί εξωτερικοί συνεργάτες, περιστρέφεται γύρω από τους  Έλληνες συγγραφείς του 19ου αιώνα. Στο ενεργητικό του προστίθενται δυο επιπλέον σκηνές, η Σκηνή Ωμέγα, χωρητικότητας 120 θέσεων, και το Πολιτιστικό Κέντρο "Κωσταράκος", Θήρας και Μαντινείας, στα Καμίνια, που θα λειτουργήσει ως πειραματική σκηνή.

«Επιτέλους, ανοίγουμε ύστερα από 8 μήνες»

«Οφείλουμε να δώσουμε στον κόσμο, το σήμα ότι ο χώρος του θεάτρου είναι ο πιο ασφαλής χώρος συνάθροισης ανθρώπων. Καθώς το θέατρο τηρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τις συναντήσεις μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική για την ψυχική υγεία, καθοριστικού τμήματος της κοινωνίας μας. Χωρίς την επαφή με την τέχνη η παρουσία μας στον κόσμο θα είναι απλά επιβίωση. Και όχι αληθινή ζωή. Αυτό που συμβαίνει στο θέατρο είναι απαραίτητο για την κοινωνία, δεν είναι πολυτέλεια» υπογράμμισε ο Λ. Γιοβανίδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα εν συντομία

Στην κεντρική σκηνή κάνει πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου «Το μινόρε της αυγής», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό για τους ρεμπέτες και τους ανθρώπους του περιθωρίου στον Πειραιά του 1930.

Στην πρώτη τους συνεργασία ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς επιχειρούν στις 10 Μαρτίου να παρουσιάσουν μια νέα επιθεώρηση για την πορεία του ελληνισμού εδώ και διακόσια χρόνια, με αφορμή την επέτειο της επανάστασης του 1821. Με ορχήστρα μουσικών επί σκηνής και guest stars κάθε εβδομάδα.

Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί στις 20 Νοεμβρίου το έργο «Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», αγνώστου συγγραφέως, και στις 22 Ιανουαρίου ο Λευτέρης Γιοβανίδης υπογράφει τη θεατρική μεταφορά του «Λουκή Λάρα».

Στις 19 Μαρτίου η Ζωή Χατζηαντωνίου σκηνοθετεί το «Amalia Melancholia - Η βασίλισσα των Φοινίκων» και η  Άντζελα Μπρούσκου παρουσιάζει τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού στις 6 Μαΐου.

Στην πειραματική σκηνή του πολιτιστικού κέντρου Κωσταράκος θα παρουσιαστεί στις 5 Μαρτίου το “Block 15” για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στην Κατοχή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μοραΐτη και στις 7 Μαΐου η “Μήδεια” σε σκηνοθεσία Κάτιας Γέρου και Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παρευρέθηκαν καλλιτέχνες, συντελεστές, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL