Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.7°C19.3°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.8°C17.3°C
2 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.5°C15.5°C
5 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
21.6°C25.2°C
5 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.4°C16.4°C
1 BF 90%
Τέμπη – Βουλή / 1 κακούργημα και 4 πλημμελήματα στη δικογραφία για Καραμανλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη – Βουλή / 1 κακούργημα και 4 πλημμελήματα στη δικογραφία για Καραμανλή

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΙΝΤΙΜΕ

Από σήμερα Τετάρτη (30/4), εκτός απροόπτου, και για ένα μήνα η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, αλλά και για τον Χρήστο Σπίρτζη, θα είναι διαθέσιμη προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές των κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μέγα ερώτημα για τον Κώστα Καραμανλή είναι για τι αδικήματα θα πρέπει να διερευνηθεί. Εάν δηλαδή θα είναι για κακούργημα ή για πλημμέλημα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι κρίσιμη καθώς άλλη πολιτική, ποινική και νομική σημασία θα έχει εάν ο Καραμανλής πρέπει να διερευνηθεί για κακούργημα και άλλη για πλημμέλημα. 

Να σημειωθεί ότι για τον Χρήστο Σπίρτζη η όποια κατηγορία τυχόν αντιμετωπίζει έχει παραγραφεί και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα ζητήσει να βρεθεί ενώπιον προανακριτικής επιτροπής αυτό δεν μπορεί να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αδικήματα διερευνά ο εφέτης ανακριτής

Ο εφέτης ανακριτής, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών με το που «έπεσε» πάνω σε υπουργούς, μετά τα απολογητικά υπομνήματα γενικών διευθυντών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που καίνε τον «γαλάζιο» υπουργό, έστειλε αμέσως τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Ο Σωτήρης Μπακαΐμης δεν αναφέρει για ποια αδικήματα πρέπει να διερευνηθεί ο Κώστας Καραμανλής καθώς αυτό, σύμφωνα με τον νόμο, είναι αρμοδιότητα της Βουλής.

Ο εφέτης ανακριτής, αναφέρει, όμως, τα πέντε αδικήματα που ερευνά συνολικά για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται μέχρι στιγμής. 

Και αυτά τα πέντε αδικήματα είναι αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών που είναι κακούργημα καθώς και τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος, των σωματικών βλαβών και της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστηρή διαδικασία για την ανάγνωση της δικογραφίας

Οι βουλευτές των κομμάτων θα μπορούν από σήμερα Τετάρτη (30/4) και για τριάντα ημέρες να διαβάσουν τη δικογραφία στην αίθουσα 168 της Βουλής, όπου έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και θα έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν στη δικογραφία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Παρόντες θα είναι υπάλληλοι από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς του γενικού γραμματέα του Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές θα επιτρέπεται να κρατούν σημειώσεις από τα στοιχεία της δικογραφίας, απαγορεύεται, όμως, να φωτογραφίσουν στοιχεία από την οθόνη των υπολογιστών ενώ εννοείται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκτυπώνουν μέρος της δικογραφίας.

Οι καταθέσεις που καίνε Καραμανλή 

Οι απολογίες δύο γενικών διευθυντών του υπουργείοy Μεταφορών και Υποδομών είναι αυτές που καίνε τον Κώστα Καραμανλή καθώς στα υπομνήματά τους κατέθεσαν κρίσιμα έγγραφα, που είχαν σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, από το 2021, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα εξής:

1] Την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου,

2] Τις  ελλείψεις σε προσωπικό,

3] Τη μη έγκαιρη εκτέλεση και ολοκλήρωση της σύμβασης 717,

4] Τα σοβαρά προβλήματα στην επιλογή του προσωπικού και την στελέχωση του ΟΣΕ,
5] Σειρά άλλων σημαντικών παραλείψεων που τελικά συνετέλεσαν το καθένα με τον τρόπο στην τραγωδία στα Τέμπη
Να σημειωθεί ότι οι δύο γενικές διευθυντές βρίσκονται, μεταξύ άλλων, αντιμέτωποι και με το κακούργημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL