Σε ταραγμένα νερά πλέει το κυβερνητικό σκάφος, καθώς η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά δεν εξασφάλισε ή δεν επέβαλε την εσωτερική ηρεμία που προσδοκούσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει διάθεση να βαθύνει τη διαχωριστική γραμμή και με τον Κώστα Καραμανλή μετά τη θέση που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός ότι «η διαφορετική ανάγνωση, ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται» και να «αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα». Παράλληλα, το success story που υφαίνει ο πρωθυπουργός στο μέτωπο της ακρίβειας αμφισβητείται δημόσια από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Νεύρα στο Μαξίμου για Καραμανλή
Το «καρφί» του Κώστα Καραμανλή αναφορικά με την αποπομπή του Αντ. Σαμαρά τέντωσε τα νεύρα των ενοίκων του Μαξίμου. «Διαφωνώ! Με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για την κριτική του προκατόχου του. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης σηκώνει τους τόνους έναντι του πρωθυπουργού της περιόδου 2004-2009. Η επιλογή αυτή προήλθε μετά τη διαπίστωση ότι απέτυχε η προσπάθεια να σπάσει το ενιαίο μέτωπο που έχουν συγκροτήσει οι πρώην πρωθυπουργοί. Ο κ. Μητσοτάκης, βγάζοντας την πενταετία της «καραμανλικής» διακυβέρνησης έξω από το κάδρο των ευθυνών της χρεοκοπίας, είχε επιχειρήσει ανοίγματα προς τον πολύπειρο πολιτικό και την παραδοσιακή βάση της Ν.Δ. Ο Καραμανλής, ωστόσο, δεν «τσίμπησε», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά γαλάζιοι παράγοντες, ακυρώνοντας την κυβερνητική τακτική. Οι γέφυρες επικοινωνίας, άλλωστε, των δύο πρώην είναι γερές. Θεμελιώθηκαν πάνω στις κοινές ανησυχίες τους για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της παράταξης στα χρόνια της «μητσοτακικής» κυριαρχίας.
Η ερώτηση-χτύπημα του Βλάχου
Λίγες ώρες πριν από τη μετάδοση της πρωθυπουργικής συνέντευξης ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, που θεωρείται «καραμανλικής» επιρροής, επεφύλασσε μια ερώτηση-χτύπημα προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Τόνισε «ότι τα προβλήματα της ακρίβειας παραμένουν εδώ» και ρώτησε τον υπουργό Ανάπτυξης «σε ποια στοιχεία βασίζετε την αισιοδοξία σας για ομαλοποίηση της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών;». Ο Γ. Βλάχος ήταν ανάμεσα στους 11 βουλευτές που είχαν υπογράψει την ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια πριν από τη διαγραφή Σαλμά, ενώ στη συνέχεια είχε επανέλθει, καταθέτοντας δεύτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα και αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να δώσει απαντήσεις στη Βουλή.
Η παραπάνω κοινοβουλευτική πρωτοβουλία κατέδειξε ότι η διαγραφή Σαμαρά δεν επέφερε την κατασίγαση των φωνών δυσαρέσκειας εντός της παράταξης. Τον εκνευρισμό στο Μαξίμου επέτεινε δε το γεγονός ότι η ερώτηση Βλάχου κατατέθηκε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να καλλωπίσει την εικόνα του προϋπολογισμού.
Το «άδειασμα» Βορίδη σε Μητσοτάκη
Το μείζον κεφάλαιο της ακρίβειας -νούμερο ένα στις προτεραιότητες των πολιτών και στο τελευταίο δημοσκοπικό κύμα- προκάλεσε και αρρυθμίες στο ανώτατο επίπεδο. Ως «άδειασμα» στον Μητσοτάκη εξελήφθη το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης απάντησε «δεν το θυμάμαι αυτό, δεν ξέρω γιατί το προτείναμε» για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, όταν η Ν.Δ. ήταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρότεινε την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ.
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη
Η μείωση της έμμεσης φορολογίας, που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης στον άξονα Μαξίμου-Χαριλάου Τρικούπη. Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκρατήσει τους απογοητευμένους κεντρογενείς ψηφοφόρους της Ν.Δ., που μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούν τη δραστηριότητα της νέας αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το φόντο την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη θεσμική συνάντηση ανάμεσα στους Κ. Μητσοτάκη και Ν. Ανδρουλάκη. Στελέχη του Κινήματος στις μεταξύ τους συζητήσεις επισημαίνουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης είναι υποχρεωμένος πλέον να ρωτήσει «ευθέως και με επιμονή» τον πρωθυπουργό και πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ για τους λόγους παρακολούθησής του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά του προσώπου που μέσω χρεωστικής κάρτας φέρεται ότι πλήρωσε τα SMS με τα οποία τέθηκαν υπό παρακολούθηση με Predator πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι.
Ο Ν. Ανδρουλάκης λανσάρει το αφήγημα της «αμφίπλευρης διεύρυνσης», που εκτείνεται «από την προοδευτική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο». Από τη Χαριλάου Τρικούπη διακινούν την πληροφορία ότι ο Ν. Ανδρουλάκης «έχει καλή προσωπική χημεία» με τον Σωκράτη Φάμελλο. Επικαλούνται, ως προς αυτό, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τους τον περασμένο Μάρτιο (σ.σ.: και τότε ο Σ. Φάμελλος ήταν πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ) γύρω από την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την αποκάλυψη της «μονταζιέρας» στους διαλόγους σταθμάρχη-μηχανοδηγών πριν από την τραγωδία των Τεμπών. Η (νέα) αξιωματική αντιπολίτευση θα απευθυνθεί στους επικεφαλής των ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς-Πλεύσης Ελευθερίας προκειμένου να στηρίξουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που δρομολογεί για τα εργασιακά, τη στεγαστική πολιτική και το ιδιωτικό χρέος.
Οι προβληματισμοί στο ΠΑΣΟΚ
Αναφορικά, ωστόσο, με την προοπτική μιας προεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει επισημάνει ότι «η ανασύσταση της Κεντροαριστεράς δεν θα γίνει στο παρασκήνιο και με συμφωνίες κορυφής». Επιπλέον, οι εξελίξεις στον άξονα Κουμουνδούρου-Ταύρος έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν ότι ο «ήπιος» κ. Φάμελλος έχει τις προϋποθέσεις να αποκτήσει συμπάθειες στο ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο, που επιθυμεί να προσεταιριστεί η Χαριλάου Τρικούπη. Έχουν καταγράψει δε το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης προσδιορίζει το Κίνημα Δημοκρατίας «ως την Κεντροαριστερά του 21ου αιώνα που άργησε 24 χρόνια».
Δημοσιεύτηκε στο απεργιακό φύλλο της ΑΥΓΗΣ 1/12