Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.1°C25.7°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.9°C22.7°C
4 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.6°C23.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C25.8°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C23.0°C
2 BF 42%
Η «καμένη γη» δεν είναι πλέον υπερβολή χάριν εμφάσεως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η «καμένη γη» δεν είναι πλέον υπερβολή χάριν εμφάσεως

Μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής δίπλα σε σπίτια
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πρόσεξα μια φωτογραφία όπου ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ρίχνει νερό σε μια περιοχή του δάσους στον Βαρνάβα από όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά που έφτασε στα προάστια (!) της Αθήνας. Μέσα στο δάσος που απεικονίζεται στη φωτογραφία, υπάρχει μόνο ένα σπίτι! Πώς υπάρχει οικοδομήσιμο οικόπεδο μέσα στο δάσος; Πόσο νόμιμη είναι η άδεια οικοδόμησης, η ηλεκτροδότηση; Ποια μέτρα απαιτούνται, όχι μόνο για να μην απειληθεί το σπίτι από το δάσος, αλλά και να μην απειληθεί το δάσος από το σπίτι και τις λειτουργίες του, που πολλές θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά;

Εννοείται πως κανένας νόμος και κανόνας δεν τηρήθηκε, πως όλα αυτά με την επικίνδυνη παράνομη δόμηση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης παρατεταμένης διαφθοράς στην χώρα μας. Μιας διαφθοράς που είναι καύσιμο για το πελατειακό σύστημα και την διατήρηση της πολιτικής εξουσίας από τους τροχονόμους της κλεπτοκρατίας.

Ανατριχιαστικές ήταν οι εναέριες εικόνες από το Μάτι όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 100 άτομα επειδή δεν τηρήθηκε κανένας πολεοδομικός κανονισμός. Και όταν οι άνθρωποι έτρεξαν προς την θάλασσα για να σωθούν, δεν υπήρχε διέξοδος από τα παράνομα κτίσματα που είχαν κλείσει κάθε δίοδο προς τον αιγιαλό. Κάηκαν ζωντανοί. Άλλαξε τίποτα;

Μετά είδα μια φωτογραφία από ένα μέρος της παραλίας στη Νέα Μάκρη στην περιοχή της Ανατολής, που έδειχνε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα. Και πρόσεξα ότι στην παραλία από όπου λήφθηκε η φωτογραφία  οι περιφράξεις των παράνομων κτισμάτων έφταναν μέχρι τον αιγιαλό, χωρίς να αφήνουν πρόσβαση προς την θάλασσα, όπως και στο Μάτι!

Ποιοι απολογήθηκαν για όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, όπου τα αυθαίρετα κτίσματα ξεπερνούν το 1.000.000  και ούτε ένα (!) δεν έχει κριθεί ποτέ κατεδαφιστέο;  Από αυθαίρετα μπαζώματα χειμάρρου πνίγηκαν στην πλημύρα στην Μάνδρα, ενώ στις μεγάλες πλημύρες της Θεσσαλίας το 2020 κατέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου Υγείας στο Μουζάκι επειδή ήταν χτισμένο σε μπάζωμα κοίτης του ποταμού!

Σε ό,τι, δε, αφορά τις υποσχέσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές φωτιές του Έβρου και παρά τις πλουσιοπάροχες δεσμεύσεις Μητσοτάκη, δεν γνωρίζει ούτε καν ο Σταύρος Μπένος το ύψος της χρηματοδότησης που θα διατεθεί για την ανασυγκρότηση του νομού! Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» με ανάθεση από την κυβέρνηση βασικού ρόλου στην επιτροπή ανασυγκρότησης, απηύθυνε ένα χρόνο μετά, έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες για το πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο το ύψος της χρηματοδότησης. Και παρόλα αυτά όπως δημοσιεύουν τα ΝΕΑ στο φύλλο της Τετάρτης, η απορρόφηση για την πρόληψη των πυρκαγιών φτάνει μόλις το 1%! Πασιφανής η αδιαφορία της κυβέρνησης και για την προστασία των δασών.

Και φυσικά δεν είναι μόνο ο Έβρος, καθώς τα τελευταία τρία έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων! Μάλιστα αυτό που έχει συμβεί στην Αττική, δεν συνέβη ούτε στα προηγούμενα 100 χρόνια. Σε 5 χρόνια, κάηκε το 50% της δασικής έκτασης του νομού, στον οποίο κατοικεί, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας.

Και πλέον περνάμε σε νέα πίστα για τη ζωή των Ελλήνων με κρίσιμες ελλείψεις νερού, παρατεταμένη ξηρασία, με καταστροφές και εγκαταλείψεις αγροτικών καλλιεργειών, νέες πλημύρες χωρίς τα δασικά εμπόδια, και καυτά καλοκαίρια, όπου τα φετινά 40άρια θα θεωρούνται δροσιά. Δυστοπικές συνθήκες χωρίς ελπίδα. Τα κτήρια παλαιών προδιαγραφών στις πόλεις, στις συνθήκες του παρατεταμένου καύσωνα μετατρέπονται σε θερμοσυσσωρευτές, ώστε για ομαλή διαβίωση απαιτείται η 24ώρη χρήση κλιματιστικών, προς ικανοποίηση του σκληρού καρτέλ της ενέργειας, που μόλις μπήκε ο Ιούνιος ανέβασαν τα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νέα υπερκέρδη, έχοντας το πράσινο φως του μεγάλου τροχονόμου. Παλαιότερα όταν μιλούσες για την κλιματική αλλαγή, άκουγες «έλα μωρέ, μέχρι τότε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει». Μόνο που το τότε, πλησίασε επικίνδυνα.

Υ.Γ.: Καθώς όλο το ενδιαφέρον της κοινωνίας έχει στραφεί στην Αττική, στις Σέρρες, το όρος Όρβηλος, που βρίσκεται στα σύνορα με την Βουλγαρία καιγόταν επί ένα μήνα (!) χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. Ίσως τελικά σβήσουν την φωτιά οι Βούλγαροι! Αλλά δεν χρειάστηκε. Έβρεξε πριν η φωτιά περάσει τα σύνορα! Πως το λένε; Μια βροχή μας σώζει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL