Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.7°C16.0°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.0°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
5 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.2°C11.9°C
2 BF 100%
Σωκράτης Φάμελλος / Η μόνη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η προγραμματική αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος / Η μόνη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η προγραμματική αντιπολίτευση

Φάμελλος
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/intimenews

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπροστά του τρεις στόχους/ορόσημα για την επόμενη μέρα. Το πρώτο, και πάνω από όλα, είναι να ανταποκρίνεται καθημερινά στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το δεύτερο είναι να ολοκληρωθεί στο Συνέδριο η συζήτηση για την πολιτική και τα χαρακτηριστικά του κόμματος την επόμενη μέρα και τρίτο ορόσημο είναι οι Ευρωεκλογές όπου θα υπάρξει και ένα πρώτο “αποτύπωμα” της στρατηγικής μας. Η πολιτική συζήτηση για συμμαχίες όσον αφορά τα προοδευτικά επίδικα και την προοδευτική κυβερνητική διέξοδο δεν σταματά ούτε σήμερα, ούτε περιμένει τις Ευρωεκλογές. Είναι ανοιχτά θέματα που δεν “περιμένουν” τις εκλογές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ACTION 24».

Στο αν είναι ανταγωνιστική για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Κοινοβουλευτική Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» ή αν θα μπορέσουν να υπάρξουν και συγκλίσεις απάντησε: «Η πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αλλάζει. Είναι να κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση και να διαμορφώνουμε ταυτόχρονα μία προοδευτική κυβερνητική λύση και διέξοδο για την Ελλάδα. Αν δεν δώσουμε απαντήσεις στην κοινωνία, η κοινωνία θα μάς “ξεπεράσει” γρήγορα. Ο σχηματισμός Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους αποχωρήσαντες αποτελεί “άρνηση” και υποτίμηση της εντολής που τούς έδωσαν οι πολίτες αφού, ψήφισαν για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, την οποία και αδυνατίζουν».

Εξέφρασε επιπλέον, την κάθετη αντίθεση και αντίδρασή του στο σχηματισμό νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «οι αποχωρήσαντες έπρεπε να θέσουν τις όποιες διαφωνίες τους στα όργανα” και ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν “μεταλλαχθεί” οι πολιτικές και οι βουλευτές/τριες και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ότι η πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από τη διαδικασία του Συνεδρίου. «’όσοι αποχώρησαν δεν κατέθεσαν διαφορετική πολιτική πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο, δεν έδωσαν σε κανέναν τη δυνατότητα να συζητήσουμε πολιτικά και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στο Συνέδριο, δεν τέθηκαν προς συζήτηση όποιες προτάσεις ή διαφωνίες. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτή έχει κλείσει».

Χαρακτήρισε γρήγορες και σχεδόν αιφνιδιαστικές τις αποχωρήσεις και σχολίασε πως υποκρύπτουν σε μεγάλο βαθμό την αντίθεση με την εκλογή Προέδρου: «παρότι μάλιστα αρκετοί από τους αποχωρήσαντες συμμετείχαν οι ίδιοι στη διαδικασία εκλογής, την οποία και δεν έχουν αμφισβητήσει».

Για την τοξικότητα που παρατηρείται στα κοινωνικά δίκτυα είπε: «όταν κάποιος αμφισβητεί την οικογένεια, το σπίτι, την ομάδα, τη δουλειά δημιουργούνται αντιθέσεις και αγωνίες. Δεν πρέπει να απαντάμε ούτε στις προκλήσεις. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει και ζητήσει από το βήμα της ΚΕ πως πρέπει να υποχωρήσει η τοξικότητα και στα κοινωνικά δίκτυα».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Ρώμη απάντησε: «με τις δηλώσεις του από τη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τη σταθερή και οριζόντια αντίληψη και στρατηγική του προοδευτικού χώρου γενικά πως αντίπαλος είναι οι Δεξιές πολιτικές και ότι πρέπει να μην ψάχνουμε για αντίπαλο εντός των τειχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υποχρεωμένος να ανοίγει τη συζήτηση για συμμαχίες και εκτός του χώρου της Αριστεράς με το στόχο να στηρίξει τις Ανεξάρτητες Αρχές που αμφισβητούνται, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια των πολιτών που είδαμε με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και αυτή να αμφισβητείται. Με νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή αμφισβητεί και την ανεξαρτησία της έρευνας και της επιστήμης αφού μεταφέρει υπό το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Για να τα υπερασπιστούμε όλα αυτά χρειάζονται συμμαχίες. Κοινωνικές συμμαχίες που διευρύνονται πέρα από τις διαφορές στον άξονα Αριστεράς-Δεξιάς, βάσει του άξονα πρόοδος-συντήρηση και αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τα πολιτικά κόμματα αλλά ακόμη και βουλευτές της πλειοψηφίας γιατί, τα συμφέροντα της κοινωνίας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του Μεγάρου Μαξίμου. Εμείς τους καλούμε να υπερβούν τα συμφέροντα αυτά».

Σημείωσε στη συνέχεια ότι το οικονομικό σύστημα εξουσίας και η πολιτική του εκπροσώπηση, έχουν ως στόχο να πολεμήσουν την προοδευτική στέψη που το αμφισβητεί, και για αυτό προσπαθούν αν απαξιώσουν την πολιτική: «είτε είναι συλλογικότητες, είτε είναι συνδικάτα, είτε είναι εκπροσωπήσεις στην αυτοδιοίκηση. Έχει μετατραπεί πλέον σε κανόνα στην πολιτική η θεοποίηση της καρέκλας και όχι των αξιών που η πολιτική οφείλει να πρεσβεύει. Άρα πρέπει να μιλήσουμε ξανά για αξίες. Αλλιώς μπορεί να κυριαρχήσει η αντιπολιτική».

Στάθηκε στις τελευταίες εκλογές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές που, κατά τη γνώμη του, αποτύπωσαν την αποδόμηση του κ. Μητσοτάκη: «ηττήθηκε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία. Όπου δηλαδή άνοιξε μία χαραμάδα έγινε η πλήρης ανατροπή. Λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές η κοινωνία βίωσε επίσης τεράστιες φυσικές καταστροφές και ένα τεράστιο κύμα ανασφάλειας στους πολίτες. Ο κος Μητσοτάκης αποδομείται κάθε μέρα στα σούπερ μάρκετ. Πληρώνουν το “λογαριασμό” των εκλογών».

Υπογράμμισε επίσης ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός κόμματος που απευθύνεται από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο είναι να προσφέρει μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο στην κοινωνία: «δεν μπορεί ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μένει στο  17% με 20% και να μην θέτει ως στόχο την κυβερνητική διέξοδο. Αυτό είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε. Ο στόχος μας ως πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι να κερδίζουμε κάθε μέρα έστω και μία ψήφο και όχι μόνο να συζητάμε για δημοσκοπήσεις».

Σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε: «θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρέπει να ταλαντεύεται μεταξύ της αριστερής ιδεολογικής καθαρότητας και της απλής διατύπωσης αντιπολιτευτικού λόγου αλλά, να εκφράζει μία σαφή μεταρρυθμιστική πρόταση με οικολογικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αυτή η πρόταση απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρέπει να την δομήσουμε στο Συνέδριο. Προτάσεις για την πράσινη μετάβαση και την παράλληλη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν θα είναι βιώσιμη ούτε με οικονομικούς όρους, ούτε με όρους ανθεκτικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επίσης πρέπει να ανακτήσει τη σχέση του με τη νεολαία, τη διανόηση και τις παραγωγικές τάξεις».

Για την εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών ο Σ.Φάμελλος τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έχει προσβάλει τη δικαιοσύνη αλλά και το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας αφού δεν δέχτηκε την πρότασή μας για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για να ερευνήσει και τη δικογραφία που έχει μεταβιβάσει στη Βουλή Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή η οποία περιλαμβάνει κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για οικονομική απιστία στη διαχείριση της σύμβασης “717”».

Σε σχέση τέλος με το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια είπε: «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δίνει “προνόμια” στους servicers. Για παράδειγμα, ακατάσχετο, να λειτουργούν χωρίς άδεια, να παρατείνεται η άδεια λειτουργίας τους. Κάναμε λοιπόν το αυτονόητο και θέσαμε αυτές τις διατάξεις σε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν μπορούν ο κος Χατζηδάκης και η κυβέρνηση να κρύβονται πίσω από μία Ευρωπαϊκή Οδηγία και να δημιουργούν προνόμια στους servicers που δεν έχουν οι δανειολήπτες και δεν έχει ούτε η αγορά. Αυτές τις τρεις διατάξεις δεν καταψήφισαν κάποιοι από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL