Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.9°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C16.9°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.0°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.1°C15.9°C
0 BF 59%
Νέες ταυτότητες / Βελόπουλος - Νίκη τσακώνονται για τους «ψεκασμένους»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες ταυτότητες / Βελόπουλος - Νίκη τσακώνονται για τους «ψεκασμένους»

133875311-a.jpg

Οι ταυτότητες είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της Ακροδεξιάς, καθώς τόσο ο Κυριάκος Βελόπουλος όσο και η Νίκη θέλουν να απευθυνθούν στο σημαντικό, όπως αποδεικνύεται, πολιτικό ακροατήριο που βλέπει με σκεπτικισμό τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Οι ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα για την προμήθεια νέων, αναλογικών ταυτοτήτων «ξύπνησε την όρεξη» των ηγετών της Ακροδεξιάς, οι οποίοι όχι μόνο θέλουν να προσελκύσουν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά τσακώνονται και μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής του ανορθολογισμού. Την ίδια ώρα, το ζήτημα των ταυτοτήτων προκαλεί πονοκέφαλο στην Εκκλησία, που επιχειρεί να χρεώσει τις αντιδράσεις σε παραθρησκευτικές οργανώσεις.

Για «δεκανίκια» και για κόμμα που προωθεί την «γραφικότητα» σε σχέση με τις ταυτότητες έκανε λόγο από τη Βουλή ο Κ. Βελόπουλος «φωτογραφίζοντας» τη Νίκη. Ο επικεφαλής του φονταμενταλιστικού κόμματος Δημήτρης Νατσιός κάλεσε τους πολίτες σε «αντίσταση» για το ζήτημα των ταυτοτήτων με στόχο να καμφθεί η υποχρεωτικότητα της παραλαβής του νέου, ηλεκτρονικού δελτίου. Υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, οι νέες ταυτότητες έχουν τσιπ και συλλέγουν όλα τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη, η συγκέντρωση των οποίων εγκυμονεί κινδύνους. Παρότι προσπάθησε κι αυτός να πάρει αποστάσεις από το πλέον ακραίο κομμάτι των αρνητών που μιλούν για εργαλείο του διαβόλου, μπήκε ξεκάθαρα μπροστά στο κίνημα κατά της παραλαβής των νέων ταυτοτήτων.

Τον δικαστικό δρόμο κατά των ταυτοτήτων προκρίνει ο Βελόπουλος

Ο Κ. Βελόπουλος, από την άλλη, κατηγόρησε τη Νίκη ότι με τις υπερβολές της βοηθά την κυβέρνηση να εμφανίσει τις αντιδράσεις κατά των ταυτοτήτων ως γραφικότητες. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα σχετικά ρεπορτάζ του ακραιφνώς φιλοκυβερνητικού ΣΚΑΪ. Ο ίδιος, αντίθετα, βάζει μπροστά το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης αναδεικνύοντας τόσο τον προβληματικό διαγωνισμό για τις ταυτότητες, που ακυρώθηκε δύο φορές, όσο και την παράβαση, από τη μεριά της κυβέρνησης, των κατευθύνσεων του ΣτΕ για τα δεδομένα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα, ψηφιακή ταυτότητα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ξεκαθάρισε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει το ΣτΕ σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες. Υποστήριξε ότι τα προσωπικά αυτά δεδομένα δεν περιλαμβάνονται αρχικά στο νέο δελτίο ταυτότητας. Θα δύνανται όμως να αποθηκευτούν στην ταυτότητα αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί στο μέλλον, κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου έχει ήδη προαναγγείλει. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν έντιμοι δικαστές, παρά την προσπάθεια ο δέκατος τρίτος και ο δέκατος τέταρτος να γίνει πρώτος στον Άρειο Πάγο» συμπλήρωσε ο Κ. Βελόπουλος, με ακόμα μία αιχμή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

ΔΙΣ: Οι πιστοί να έχουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία

Το ζήτημα των ταυτοτήτων απασχολεί όμως και την Εκκλησία, με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να βγάζει σχετική ανακοίνωση όπου ζητάει από τους πιστούς «να έχουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και τους υπεύθυνους ποιμένες Της». Η ΔΙΣ απέδωσε πολλές από τις αντιδράσεις σε «παραθρησκευτικές αντιλήψεις» που έρχονται σε αντίθεση με τις διδαχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι αναφορές σε «ηλεκτρονικό φακέλωμα» που επιβάλλει η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και η «παγκοσμιοποίηση» στην πραγματικά υπονοούν ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, οι υπηρεσίες της και η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση είναι «όργανα του Αντιχρίστου».

Είπε στους πιστούς ότι η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις δικαστικές αποφάσεις

Η Εκκλησία διαβεβαίωσε τους πιστούς ότι η κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΣτΕ σε σχέση με τη χρήση της ταυτότητας ως κάρτας υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης. «Σε κάθε περίπτωση, η κρίση για τη νομιμότητα της αστυνομικής ταυτότητας ανήκει στη δικαιοδοσία της δικαστικής εξουσίας της χώρας, που ήδη αποφάνθηκε, και αφορά ένα διοικητικής φύσεως ζήτημα των σχέσεων κράτους και πολίτη» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η ΔΙΣ.

Παρότι η Εκκλησία έσπευσε να χρεώσει τις αντιδράσεις στις παραθρησκευτικές οργανώσεις, στην πραγματικότητα γνωρίζει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ποιμνίου της έχει ανοιχτά τα αυτιά στους ισχυρισμούς περί «φακελώματος» και πιστεύει αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Γι’ αυτό και η Εκκλησία αναγκάζεται να δίνει συνεχώς διαβεβαιώσεις προς τους πιστούς και να καλεί και την κυβέρνηση να πράξει αναλόγως. Άλλωστε, η ίδια η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου με αντικείμενο το ζήτημα των ταυτοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL