Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Θεσσαλονίκη / Συντηρητικοί κύκλοι παραχαράσσουν την ιστορία της πόλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Συντηρητικοί κύκλοι παραχαράσσουν την ιστορία της πόλης

Την επιχειρούμενη «μνημονοκτονία» από το δεξιό κατεστημένο που «κυβερνά» τη χώρα και τη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αφορμή τα όσα φαιδρά συμβαίνουν τα τελευταία δύο-τρία χρόνια στην πόλη και που μόνο στόχο έχουν να ρίξουν και στη λήθη το αντιστασιακό-αγωνιστικό της παρελθόν, διότι φέρει τη σφραγίδα της Αριστεράς και γι’ αυτό το αποστρέφεται.

Με αφορμή την εκδίκαση, τη Δευτέρα, της αγωγής που κατέθεσαν οι απόγονοι του κατοχικού φρούραρχου Αθανασίου Χρυσοχόου κατά των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Γρίμπα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Σπύρου Σακέτα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης, αφού στέκεται στο πλευρό των τριών, αναδεικνύει σειρά γεγονότων που καταδεικνύουν την προσπάθεια δεξιών και ακροδεξιών κύκλων να παραχαράξουν και πάλι την Ιστορία, ώστε να επανέλθει στο «εθνικώς ορθό» μεταπολεμικό της αφήγημα. Πέρα από την υπόθεση της μετονομασίας της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τη σχετική του ανακοίνωση αναφέρεται στην προσπάθεια να μπει ουσιαστικά «λουκέτο» στον Χώρο Μνήμης του Αντιδικτατορικού Αγώνα που δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Πολεμικό Μουσείο, εκεί όπου βρισκόταν στη δικτατορία το κολαστήριο της ΚΥΠ, στις προσπάθειες γνωστών δεξιών κύκλων να ξηλωθεί η αναθηματική πλάκα για τους αντάρτες του ΕΛ.ΑΣ. που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τον γερμανικό ζυγό, αλλά και στο ότι η πλατεία Ελευθερίας, όπου και ξεκίνησαν τα μαρτύρια του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης από τους ναζί, αντί για τόπο μνήμης, ξαναέγινε πάρκινγκ από τον δήμο.

«Ξεπλένουν» συνεργάτες των Γερμανών

Παράλληλα, στηλιτεύει το «ξέπλυμα» της δράσης συνεργατών των Γερμανών την περίοδο της Κατοχής, τονίζοντας ότι «είναι γνωστό ότι στη χώρα μας πολλοί συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων ουδέποτε λογοδότησαν για τις εγκληματικές πράξεις τους», αλλά, αντίθετα, «ενσωματώθηκαν στον “εθνικό κορμό”, καταλαμβάνοντας μάλιστα υψηλές θέσεις, αφού ο εθνικόφρων πολιτικός κόσμος φρόντισε να μην τιμωρηθούν παραδειγματικά» και επιδόθηκε στον «σωφρονισμό» και την καθυπόταξη της ιστορικής μνήμης, ακόμη και στην “υγειονομική ταφή” της». Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «η Θεσσαλονίκη είναι δυστυχώς μια πόλη με σβησμένα τα “μη εθνικώς ορθά” μνημονικά ίχνη από το μαρτυρικό και αντιστασιακό-αγωνιστικό παρελθόν της» και δεν είναι τυχαίο ότι «για χρόνια παρέμεινε χωρίς μνημείο για το Ολοκαύτωμα, αλλά με ταφόπλακες στους δρόμους, στις εκκλησίες και τις πλατείες από το συλημένο 450 ετών εβραϊκό νεκροταφείο». Εξάλλου, και το ΑΠΘ είναι χτισμένο πάνω από χιλιάδες βεβηλωμένους εβραϊκούς τάφους.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «ο εξοστρακισμός ολόκληρης ιστορικής περιόδου ισοδυναμεί με μνημοκτονία, που, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, δεν εξαντλείται μόνο στην αποσιώπηση της επί αιώνες εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, αλλά επίσης και στο μεταπολεμικό ξέπλυμα των αξιωματούχων της τριπλής Κατοχής, που υπηρέτησαν με υπερβάλλοντα ζήλο τους δήμιους των ναζί, τους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες».

Νομιμοποιούν το χουντικό Δημοτικό Συμβούλιο

Υπογραμμίζει ότι «έτσι, μισό σχεδόν αιώνα από την κατάρρευση της Χούντας, η συντηρητική πλειοψηφία του συμβουλίου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, χωρίς διαβούλευση και αντίλογο με ψηφοφορία “διά περιφοράς” (!), αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου -που είχε ονοματοδοτήσει το διορισμένο από τους δικτάτορες ΔΣΘ- σε οδό Αλμπέρτου Ναρ και τονίζει ότι «η απόφαση της πλειοψηφίας της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, σε συνέχεια της αντίστοιχου πνεύματος απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, νομιμοποιεί το χουντικό ΔΣΘ, αναθεωρεί την Ιστορία και “ξεπλένει” την εθνικά επιλήψιμη δράση τού Αθ. Χρυσοχόου την περίοδο της τριπλής Κατοχής ως φρουράρχου Θεσσαλονίκης και γενικού διοικητή Μακεδονίας». Ταυτόχρονα, οι απόγονοί του, αντί να ζητήσουν συγγνώμη για τον βίο και την πολιτεία του, σέρνουν στα δικαστήρια τρεις συντρόφους μας -πρώην δημοτικούς συμβούλους και πολιτικούς κρατούμενους της χούντας- για δήθεν «προσβολή μνήμης νεκρού», απαιτώντας αποζημιώσεις 600.000 ευρώ!».

Παραχαράσσουν την Ιστορία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγγέλλει και την «επιχειρούμενη από συντηρητικούς κύκλους της πόλης παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ναζιστικό ζυγό, με την αποφασιστική -σωτήρια για τις υποδομές της πόλης επέμβαση των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944- μέρα που γιορτάζεται πλέον επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνησή μας το 2016». «Απαιτούν μάλιστα να καθαιρεθεί η αναθηματική στήλη που έχει τοποθετηθεί επί δημαρχίας Μπουτάρη προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ στην προσπάθειά τους να νεκραναστήσουν την αντικομμουνιστική “εθνικοφροσύνη”, που χρεοκόπησε μαζί με τη Χούντα» τονίζει. Για τη διοίκηση Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης σχολιάζει ότι «δείχνοντας την ίδια έλλειψη σεβασμού προς την Ιστορία της πόλης, όπως και στην περίπτωση του ξηλώματος των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου, έχει μετατρέψει και πάλι τη μαρτυρική πλατεία Ελευθερίας σε πάρκινγκ, προσβάλλοντας τη μνήμη των αδικοχαμένων Εβραίων συμπολιτών μας».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «είναι ζήτημα αρχής να υπερασπίσει τα διωκόμενα μέλη του, που αξίζουν δημόσιο έπαινο για τη συμβολή τους στην κάθαρση της Θεσσαλονίκης από τα κατοχικά φαντάσματα. Στο πλαίσιο αυτό καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης «να υπερασπίσουν τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, που δεν στηρίχτηκε σε δήθεν “ιδεοληψίες της Αριστεράς”, αλλά στην ιστορική αλήθεια και στην ανάγκη η Θεσσαλονίκη να σεβαστεί το μαρτυρικό όσο και αντιστασιακό παρελθόν της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL