Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δ. Τζανακόπουλος / «Έχουμε μια πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος / «Έχουμε μια πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας»

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κος Μητσοτάκης, αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων, δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές τα χρήματα τα οποία δανείστηκε με το χαμηλότατο επιτόκιο, το οποίο  επί της ουσίας την περίοδο της πανδημίας λόγω της ομπρέλας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ίσχυε και για την ελληνική αγορά τότε. Επομένως, τα χρήματα τα οποία δόθηκαν εφόσον δεν υπήρχε το μαξιλάρι, δε θα μπορούσαν να αντληθούν από την ελληνική οικονομία. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό» δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

 
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ο βουλευτής σημείωσε ότι: « τα 37 δισεκατομμύρια ήταν αποτέλεσμα πρώτον των θυσιών των Ελλήνων πολιτών. Δεύτερον, του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία ήταν σε τροχιά αναπτυξιακή, έστω και χαμηλή από το 2017, δηλαδή από το 2016 και μετά, έχουμε καταφέρει να ισορροπήσουμε την ελληνική οικονομία και από το 2017 σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αυτοί, σε συνδυασμό με τις θυσίες των πολιτών και με το γεγονός ότι καταφέραμε να ρυθμίσουμε το χρέος το 2018, συγκροτούν μια συνθήκη για την ελληνική οικονομία, που επιτρέπει από εκεί και πέρα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε σήμερα να έχει τη δυνατότητα να ασκεί δημοσιονομική πολιτική».
 
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση είχε την τύχη να μπορεί να δανείζεται  λόγω του σχήματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ένα επιτόκιο κάτω από το 1%, πράγμα το οποίο όταν αυτό το σχήμα αποσύρθηκε, βλέπετε ότι οδηγεί σε επιτόκια την ελληνική οικονομία τα οποία βρίσκονται στα ομόλογα μας πάνω από το 5%. Μπορεί να έχουμε πόλεμο, όμως αυτό που συμβαίνει δε σχετίζεται με τον πόλεμο, διότι η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν έχει τέτοια επιτόκια. Θυμάστε που μας λέγανε ότι το χαμηλό επιτόκιο το 0,1, 0,2, 0,5% του ελληνικού επιτοκίου είναι το Μητσοτάκης effect; Ότι έχουν εμπιστοσύνη οι αγορές στον κύριο Μητσοτάκη και γι΄ αυτό μας δανείζουν με τέτοια επιτόκια».
 
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «σήμερα η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ένα επιτόκιο της τάξης του 5 5,1 5,2%. Έσπασε το φράγμα του 5% την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως εγώ θέλω να σας πω και το εξής .Υπάρχει ένα θέμα που αφορά τους πολίτες: αυτά τα 50 δις πού ακριβώς έχουν πάει. Διότι θα σας πω εγώ καταρχάς τα 13 δισεκατομμύρια που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έχει δαπανήσει για να ενισχύσει τους πολίτες για την ενέργεια, στην πραγματικότητα έχουν πάει στο σύνολό τους στις τέσσερις εταιρείες παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Και θα σας πω γιατί. Διότι επιδοτείται μεν το νοικοκυριό  και στην επόμενη φάση τα χρήματα τα οποία έχει πάρει, επειδή ο λογαριασμός έχει αυξηθεί, πάλι επιστρέφουν στις εταιρείες χωρίς να φορολογούνται. Έχει φτιαχτεί ένας μηχανισμός υποτίθεται φορολόγησης των υπερκερδών στην πηγή, ο οποίος δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά υπερκέρδη των εταιρειών. Εμείς είχαμε υπολογίσει ότι τα κέρδη αυτά πέρσι τον Μάρτιο άγγιζαν τα 3 δισεκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουν υπερδιπλασιαστεί, 500 εκατομμύρια κέρδη είχε η ΔΕΗ μόνο για τον Σεπτέμβρη”.
 
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε: «Με τα χρήματα που έχει δώσει η κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να έχουμε κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ 5 φορές, αλλά να σας πω μόνο το εξής. Στην πραγματικότητα έχουμε μια πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας των εταιρειών παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης και είναι μια λογική αδιέξοδη.»
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL