Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.8°C31.2°C
1 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.4°C30.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.0°C26.6°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C27.2°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C28.5°C
0 BF 53%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Η ώρα της απολογίας ενώπιον της Γιούροβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Η ώρα της απολογίας ενώπιον της Γιούροβα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Πέμπτη η Βέρα Γιούροβα καθώς θα πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα και θα ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας θα θέσει όλα τα ζητήματα που φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου, όπως οι παρακολουθήσεις, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η κατάσταση στα ΜΜΕ. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίος ο μεγάλος εκνευρισμός της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τη σχετική δήλωση του Γιάννη Οικονόμου.

Η Βέρα Γιούροβα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, επισημοποίησε την ατζέντα των συνομιλιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα, συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη χρήση spyware. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο (σ.σ. Πέμπτη)».

Η Βέρα Γιούροβα θα συναντηθεί στις 17.00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ θα δει επίσης τον Γιάννη Οικονόμου και τον Κώστα Τσιάρα. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και οι συναντήσεις που θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κομισιόν ενημέρωσε τον διεθνή Τύπο για την συνάντηση της αντιπροέδρου Β. Γιούροβα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Κατόπιν αιτήματός του, η αντιπρόεδρος Γιούροβα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της αντιπροέδρου Γιούροβα στην Αθήνα», σημείωσε.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων», ενημέρωσε ο εκπρόσωπος.

«Η αντιπρόεδρος σημείωσε τα σχόλια. Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου, και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων εργασιών για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά των SLAPP και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατα εκδοθείσα Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Όσον αφορά τα θέματα επιτήρησης, η αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. «Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό».

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε ερευνητικές εξουσίες, οπότε δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 με διάφορους συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL