Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
9.8°C12.6°C
2 BF 91%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.7°C16.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.8°C18.2°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11 °C
10.1°C10.9°C
0 BF 100%
Βέρα Γιούροβα / Προαναγγέλλει «σφυροκόπημα» στην κυβέρνηση για υποκλοπές, δικαιοσύνη, ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βέρα Γιούροβα / Προαναγγέλλει «σφυροκόπημα» στην κυβέρνηση για υποκλοπές, δικαιοσύνη, ΜΜΕ

Η Βέρα Γιούροβα
(TWITTER.COM/VERA JOYROUVA)

Με ένα μήνυμα στο Twitter τοποθετήθηκε η Βέρα Γιούροβα για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας αναφέρθηκε στα θέματα που συζήτησαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και «προετοιμάζει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις συναντήσεις που θα έχουν την Πέμπτη.

«Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα, συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη χρήση spyware. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο».

Με αυτήν την ανάρτηση η Βέρα Γιούροβα επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για όλα τα «καυτά» θέματα και ειδικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών (βλέπε Predator), το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να συγκαλύψει. Παράλληλα στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ΜΜΕ και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Βέρα Γιούροβα θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιάννη Οικονόμου και τον Κώστα Τσιάρα. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη.

Η Βέρα Γιούροβα είχε προαναγγείλει την επιτόπια έρευνά της στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα βρεθεί στην χώρα μας για να συζητήσει «με τους σχετικούς εταίρους, όλη την κατάσταση για τα Media στην Ελλάδα. Θέλω να κατανοήσω την κατάσταση όντας εκεί και ακούγοντας αυθεντικές μαρτυρίες και πληροφορίες» σημείωσε με νόημα.

Η επίσημη ενημέρωση από την Κομισιόν

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ενημέρωσε το διεθνή Τύπο για την συνάντηση της αντιπροέδρου Β. Γιούροβα με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κατόπιν αιτήματός του, η αντιπρόεδρος Γιούροβα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της αντιπροέδρου Γιούροβα στην Αθήνα», σημείωσε.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων», ενημέρωσε ο εκπρόσωπος.

«Η αντιπρόεδρος σημείωσε τα σχόλια. Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου, και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων εργασιών για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά των SLAPP και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατα εκδοθείσα Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Όσον αφορά τα θέματα επιτήρησης, η αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. «Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό».

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε ερευνητικές εξουσίες, οπότε δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 με διάφορους συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL