Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
1 BF 92%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.6°C
4 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.8°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.7°C15.8°C
3 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
8 °C
7.9°C8.9°C
0 BF 100%
Γιάννης Οικονόμου / «Ο προβληματισμός και οι απορίες της κοινωνίας είναι εύλογοι» - Επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Οικονόμου / «Ο προβληματισμός και οι απορίες της κοινωνίας είναι εύλογοι» - Επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Οικονόμου
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναλώθηκε σε μεγάλο μέρος της αρχικής του τοποθέτησης σε έναν συνδυασμό επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθειας αιτιολόγησης της απόφασης για αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη, ωστόσο στη διάρκεια των ερωτήσεων οι δημοσιογράφοι δεν τον άφησαν να ξεφύγει από το προφανές ζήτημα της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε ερώτηση για το ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποχωρεί από χώρους παραστάσεων για να μην ακούσει τοποθετήσεις καταδίκης, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τον διορισμό του καταδικασμένου πλέον για βιασμούς ανηλίκων στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου, ο κ. Οικονόμου έκανε πώς δεν κατάλαβε την ερώτηση και απάντησε ότι «εκείνο που είναι σημαντικό όσον αφορά την πολιτική διάσταση είναι η άθλια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδοθεί η απόφαση της Δικαιοσύνης σε σχέση του κ. Λιγνάδη με την εξουσία και εν προκειμένω με την κυβέρνηση. Είναι κάτι που δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο, μια προσπάθεια στυγνής εκμετάλλευσης μίας δικαστικής και ποινικής υπόθεσης, που πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι ανευθυνότητα, λαϊκισμός, δημαγωγία».

Στη συνέχεια, προσπάθησε να παρουσιάσει τους πολίτες ως αδαείς για τους θεσμούς και κρύφτηκε πίσω από την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα με προσεγγίσεις για το «τι θα συνέβαινε αν» μετά την τελευταία αλλαγή του ΠΚ. Δεν απάντησε ωστόσο τίποτε ούτε για τον αρχικό διορισμό Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου ένα μήνα μετά τις εκλογές του 2019, ούτε για την «δυσανεξία» της Λίνας Μενδώνη σε όσα θέλει να επικοινωνήσει ο καλλιτεχνικός κόσμος για την απελευθέρωσή του.

«Ο προβληματισμός και οι απορίες της κοινωνίας είναι εύλογοι. Δεν γίνεται όμως να απαξιώνεται η δικαιοσύνη», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Σημείωσε μάλιστα ότι «τον προβληματισμό και τα ερωτήματα της κοινωνίας μπορεί κάποιος να τα καταλάβει γιατί οι πολίτες δεν είναι δικαστές. Το άλλο όμως είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική και χυδαία συμπεριφορά. Αν η δικαιοσύνη είχε την δυνατότητα να κρίνει την υπόθεση με βάση τις αλλαγές που έχει φέρει η ΝΔ η ποινή θα ήταν ισόβια. Πριν από την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το αδίκημα του βιασμού τιμωρείτο από 5 έως 20 έτη. Με την αλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ το αδίκημα τιμωρείτο από 5 έως 15 έτη. Εμείς τροποποιήσαμε δυο φορές τον Ποινικό Κώδικα. Ειδικά για τον βιασμό ανηλίκου εμείς αλλάξαμε το νόμο με πρόβλεψη την ισόβια κάθειρξη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης λέγοντας ότι «το Σύνταγμα κατοχυρώνει την διάκριση των εξουσιών. Οι δικαστές υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και τους Νόμους. Αν θέλουμε να έχουμε μια δημοκρατική και φιλελεύθερη πολιτεία οφείλουμε να σεβόμαστε την δικαιοσύνη».

Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «αν πληγεί το κράτος δικαίου και δώσουμε τον λόγο σε λαϊκά δικαστήρια θα βρεθούμε ένα βήμα πριν τον αυταρχισμό και την εκτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο κ. Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος γιατί είναι κολλητός της εξουσίας. Παρότι υποστηρίζει ότι είναι μέρος της ευρωπαϊκής αριστεράς προσπαθεί να χτίσει ένα νέο κίνημα αγανακτισμένων. Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις ανησυχίες των πολιτών. Είναι αδιανόητο να πίστευε κανείς ότι θα ανεχόμασταν τέτοιου είδους εγκλήματα. Η στάση μας είναι καθαρή και απόλυτη. Είτε είναι παρουσιαστής, ντράμερ, αλλοδαπός ή Έλληνας».

Μίλησε μάλιστα για για «άθλια προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνδεθεί η υπόθεση Λιγνάδη με την κυβέρνηση. Είναι απόπειρα στυγνής εκμετάλλευσης και ανευθυνότητα και λαϊκισμός και έρχεται να προστεθεί και σε άλλα. Οι πολίτες δεν κατανοούν αλλά οι πολίτες δεν είναι δικαστές αλλά οι πολιτικοί οφείλουν να είναι πιο υπεύθυνοι και εγκρατείς ειδικά αν έχουν χειριστεί το νομικό πλαίσιο. Δεν το άλλαξαν. Αν δικαζόταν ο Λιγνάδης με το νόμο Μητσοτάκη θα υπήρχαν ισόβια και όχι αποφυλάκιση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL