Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.5°C29.6°C
5 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.8°C27.8°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.0°C29.4°C
0 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C26.9°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.9°C
0 BF 78%
Πόρισμα ΡΑΕ για υπερκέρδη / ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ το απέρριψαν καταγγέλλοντας συγκάλυψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόρισμα ΡΑΕ για υπερκέρδη / ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ το απέρριψαν καταγγέλλοντας συγκάλυψη

ΡΑΕ - Κέρδη - βουλή
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Την αντίθεσή τους  στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας που παρουσιάστηκε  στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εξέφρασε η πλειονότητα των βουλευτών.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι η μεθοδολογία που επέλεξε η ΡΑΕ με τη σύγκριση των περιθωρίων κέρδους είναι λάθος, γιατί δεν αποτυπώνονται τα πραγματικά κέρδη που αποκόμισαν οι παραγωγοί από την χονδρεμπορική αγορά.

Μάλιστα ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε, παραχάραξη την απόπειρα να μειωθούν τα κέρδη της παραγωγής με τις ζημίες της λιανικής, προαναγγέλλοντας ότι θα γίνει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει οι δύο δραστηριότητες να είναι εντελώς διακριτές. Ο Σ. Φάμελλος αντιπρότεινε ως μέθοδο υπολογισμού των κερδών τη σύγκριση του πραγματικού κόστους των μονάδων με τη χονδρεμπορική τιμή. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι υπολογισμοί για την περίοδο αναφοράς, γιατί δεν του αξιοποιήσατε;» Ο κ. Φάμμελος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει συγκάλυψη των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε το πόρισμα της ΡΑΕ «κείμενο συσκότισης και όχι αποκάλυψης», ενώ επέκρινε την παρέμβαση της κυβέρνησης. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης τόνισε πως «δεν είναι εντολέας σας η κυβέρνηση». «Η συντριπτική πλειοψηφία των σταθερών τιμολογίων έχουν μετατραπεί σε κυμαινόμενα», είπε ο κ. Καστανίδης, υπενθυμίζοντας ότι η ΡΑΕ έχει καλέσει 12 παρόχους για το θέμα αυτό, συν άλλους 11 παρόχους, γιατί δεν τήρησαν το προβλεπόμενο από τον Κώδικα διάστημα των 60 ημερών, για την προειδοποίηση του καταναλωτή. «Λέτε από τη μία ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο στην αγορά, αλλά από την άλλη καλείτε για εξηγήσεις παρόχους. Κάτι δεν πάει καλά στη λογική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΡΑΕ που ενημέρωνε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανέφερε ότι κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 που εξέτασε η Ρυθμιστική Αρχή, τα μικτά κέρδη των καθετοποιημένων προμηθευτών ενέργειας (ΔΕΗ, Mytilineos, Ήρων, Elpedison) για την εξεταζόμενη περίοδο είναι της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

Ο Σ.Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τονίζοντας πως «μεθοδεύει τη συγκάλυψη των υπερκερδών και δυστυχώς η ΡΑΕ υπέκυψε» και παρουσίασε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τα υπερκέρδη.

  1. Κατήγγειλε την απαράδεκτη παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ όπου, με την επιστολή της στις 28.04.2022, της ζητάει να υπολογίσει δήθεν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που επιλέγει να καλεί «υπερέσοδα» και την επιστροφή τους ως «εισφορά αλληλεγγύης», προτείνοντας η ίδια ως μεθοδολογία τη σύγκριση οικονομικών καταστάσεων, κάτι που ορθώς η ΡΑΕ δεν υιοθέτησε. Στο πόρισμα συγκεκριμένα η ΡΑΕ αναφέρει ότι: η ΡΑΕ δεν θεωρεί ότι η σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων με αυτά των προηγούμενων ετών αρκεί ως η πλέον αντιπροσωπευτική μεθοδολογία για την εξέταση της πιθανής αυξημένης κερδοφορίας κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και ότι δεν έχει την αρμοδιότητα ορκωτού λογιστή ώστε να σχολιάσει το ορθό και το εύλογο όλων των εγγραφών των οικονομικών καταστάσεων, που περιλαμβάνουν αποσβέσεις κτλ. Επικροτούμε αυτήν την απόφαση της ΡΑΕ.
  2. Σχετικά με την περίοδο εξέτασης για υπερκέρδη έθεσε το ερώτημα γιατί παραλείπεται το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου Σεπτεμβρίου του 2021 ενώ η μέση μηναία τιμή χονδρικής είχε ήδη εκτοξευτεί από τον Ιούλιο του 2021, σε μία προσπάθεια πάλι να μειωθεί το ποσό των υπερκερδών, προς όφελος των καθετοποιημένων;
  3. Η μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών που υιοθετεί η ΡΑΕ, που συγκρίνει το μεικτό περιθώριο κέρδους των μονάδων παραγωγής κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Μαρτίου 2022 με το αντίστοιχο κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020 - Μαρτίου 2021, είναι λανθασμένη, γιατί και πάλι μειώνει τα πραγματικά υπερκέρδη και εισάγει όλες τις στρεβλώσεις της προηγούμενης περιόδου στον υπολογισμό των υπερκερδών της τρέχουσας περιόδου. Εμείς προτείνουμε και ζητάμε να γίνει πάλι ο υπολογισμός και για το τρίμηνο που παραλείφθηκε βάση όμως του πλήρους, πραγματικού κόστους των μονάδων με ένα λογικό ποσοστό κέρδους πχ 5% και όχι βάσει του μεικτού περιθωρίου κέρδους. Για παράδειγμα, βάση του πραγματικού κόστους στα υδροηλεκτρικά έργα τα υπερκέρδη είναι τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ περισσότερα και στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο επίσης 200 εκατ. ευρώ περισσότερα για το υπό εξέταση εξάμηνο. «Δεν επιτρέπεται στις σημερινές συνθήκες το κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών να ξεπερνά το 5% και αυτό πρέπει να είναι κανόνας. Δεν μπορεί να κλέβουν τους καταναλωτές και η κυβέρνηση αλλά και η ΡΑΕ να μένουν απλοί παρατηρητές σαν τον πιανίστα στο σαλούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
  4. Αποτελεί λαθροχειρία η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τα υπερκέρδη στην παραγωγή για να μην τα φορολογήσει μέσω της αφαίρεσης κόστους και εξόδων στην προμήθεια/λιανική (πχ. εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια) εφόσον, αποτελούν διακριτές δραστηριότητες και άρα δεν μπορούν να συμψηφιστούν. Άρα, η «άσκηση» αφαίρεσης των εκπτώσεων και των «έμμεσων εκπτώσεων» από τα ήδη μειωμένα υπερκέρδη των 927 εκατ. που αφορούν εμπορική πολιτική των προμηθευτών είναι σε αντίθεση με το δίκαιο του ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς η παραγωγή και η προμήθεια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διακριτές δραστηριότητες και δε γίνεται να συμψηφίζονται μεταξύ τους στοιχεία. Ο Σ.Φάμελλος ζήτησε τη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ για αυτό και προειδοποίησε ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ενημερώσει την ΕΕ για αυτήν την παραβίαση.
  5.  Απουσιάζει ο υπολογισμός των ουρανοκατέβατων κερδών των ΑΠΕ. Ενώ ακόμη και η Κομισιόν μιλάει για ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ, στην Ελλάδα η κυβέρνηση και η ΡΑΕ δεν τα υπολογίζουν, ενώ στην Ισπανία η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτά καλύπτουν σχεδόν το 30% των λογαριασμών, ύψος για το οποίο πρέπει να ενημερώσει ο ΔΑΠΕΕΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στο ύψος των υπερκερδών που υπολογίζει η ΡΑΕ στο πόρισμά της, δηλαδή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ!
  6. Απουσιάζουν ακόμη τα στοιχεία για τα υπερκέρδη της αγοράς φυσικού αερίου ειδικά όταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο έκανε λόγο πριν από λίγους μήνες για ρεκόρ κερδοφορίας για το 2021.

Ο Σ. Φάμελλος ζήτησε οι βουλευτές να αποφασίσουν να κληθεί ξανά η ΡΑΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) στη Βουλή και να παρουσιάσουν τα υπερκέρδη βάση του πραγματικού κόστους για το ενιάμηνο και όχι για το εξάμηνο για να δούμε τι τελικά συμβαίνει με τα υπερκέρδη.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε: «Είστε εκτεθειμένοι όταν με όλους τους τρόπους που ανέλυσα παραπάνω προσπαθείτε να μειώσετε τα υπερκέρδη και όταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Σκρέκας, κατά την ανακοίνωση των μέτρων την Παρασκευή, είπε ότι τα ουρανοκατέβατα για το β’ εξάμηνο του 2022 θα φτάσουν στο 1,65 δισ. ευρώ, αυτά που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν έβρισκε. Δηλαδή από τη μία προσπαθείτε να μειώσετε τα υπερκέρδη και από την άλλη τα προϋπολογίζετε σε 1,65 δισ. ευρώ;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL