Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.5°C27.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.1°C26.4°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.5°C
1 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.0°C24.9°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
0 BF 41%
Κίνημα Αλλαγής / Η αποφυγή απαντήσεων του Ανδρουλάκη και ο εξισωτικός διμέτωπος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Η αποφυγή απαντήσεων του Ανδρουλάκη και ο εξισωτικός διμέτωπος

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Η δύσκολη διπλή προεκλογική άσκηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αφενός να ανοίγει μέτωπα με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποσπάσει ψηφοφόρους τους, αφετέρου να προσπαθεί να αποφύγει την πίεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετεκλογική συνεργασία και να ξεγλιστρά από τις απαντήσεις απέναντι στα διλήμματα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, θολώνει το πολιτικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Βασική παράμετρος που έχει να προσμετρά στη χάραξη της δημόσιας «γραμμής» του και που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις εκλογικές προθέσεις του είναι το γεγονός ότι επιπλέον έχει να συγκεράσει τις αντικρουόμενες στρατηγικές που αναδύονται στο εσωτερικό του κόμματος. Ορισμένοι βουλευτές προσβλέπουν σε συνεργασία με τη Ν.Δ., ενώ άλλοι αποκλείουν επανάληψη της καταστροφικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπό όρους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η συνθήκη μοιάζει με εύφλεκτη ύλη μετά την όποια μετεκλογική επιλογή Ανδρουλάκη. Εκτός από την επιλογή της αυτόνομης πορείας, η οποία θα τον διευκόλυνε, θα προϋπέθετε όμως τη δύσκολη εξίσωση αυτοδυναμίας του πρώτου είτε σχηματισμού κυβέρνησης, χωρίς να είναι απολύτως αναγκαίο να συνυπολογιστεί η δική του δύναμη για να αποκρουστεί η «ακυβερνησία» και η επίρριψη ευθυνών που θα τη συνοδεύσει.

Δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του

Έτσι, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Ν.Δ. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του στην πρόταση Τσίπρα για προγραμματική συμφωνία πάνω στα 5+1 σημεία που έθεσε. Ούτε διευκρινίζει όμως ότι δεν θα συνεργαστεί με την «πιο καταστροφική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Το blame game με το όνομα του πρωθυπουργού

Παράλληλα, οι δηλώσεις του για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα -όσο δεν προχωρά σε περαιτέρω διευκρινίσεις- επιτρέπουν ερμηνείες για πολιτικά πισωγυρίσματα, αφού θα μπορούσαν να παραπέμπουν ακόμα και σε σενάρια για εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό. «Εμείς δίνουμε την ευκαιρία διά της ψήφου στην παράταξή μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον έναν ούτε τον άλλον, και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης την επομένη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, η διαρκής επίκληση αυτής της θέσης αποσκοπεί στο χτίσιμο ενός επιχειρήματος που θα χρησιμοποιηθεί εν είδει blame game στις διερευνητικές εντολές, ώστε να αποφύγει τη συνεργασία με τη Ν.Δ., την οποία θεωρεί φαβορί για την πρώτη θέση. Σε αυτό το σενάριο, η προσδοκία της Χαρ. Τρικούπη  είναι ότι οι δεύτερες εκλογές θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα που δεν θα τους συμπεριλαμβάνουν για σχηματισμό κυβέρνησης.  Όμως ο Ν. Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα σε ό,τι αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Να μιλήσει για πολιτικές

Κατόπιν αυτών, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «πριν ο κ. Ανδρουλάκης αρχίζει να μιλάει για πρόσωπα και για ονόματα, καλό θα ήταν να μιλήσει για πολιτικές. Ποιες πολιτικές;». Επισήμανε ότι «τους πρωθυπουργούς τούς εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι οι παρακάμαρες», θέτοντας το ερώτημα: «Θα πάει ο ελληνικός λαός να τον ψηφίσει στις εκλογές χωρίς να γνωρίζει ποιον θα προτείνει για πρωθυπουργό; Δηλαδή θα μας βγάλει κάποιον άσο από το μανίκι; Κάποιον άνθρωπο τον οποίο δεν τον γνωρίζουμε;  Έτσι γίνονται οι συνεργασίες;».

Το χαρτί Πολάκη για να ξεγλιστρήσει

Ο εξισωτικός διμέτωπος κατά Μητσοτάκη-Τσίπρα εξυπηρετεί τον Ν. Ανδρουλάκη να επιτίθεται στα πρόσωπα χωρίς να «θίγει» τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, από τα οποία προσδοκά διαρροές. Στο ίδιο πλαίσιο, προσπαθεί να πυροδοτεί εντάσεις ευελπιστώντας ότι θα δημιουργείται αντιπαράθεση που θα απομακρύνουν -και άρα θα διευκολύνουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ.- από τις στοχεύσεις που θέτουν τα δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Η ονομαστική αναφορά-επίθεσή του στον Π. Πολάκη, στη «συμπεριφορά του στο Κοινοβούλιο» και στην «αποθέωσή» του στο συνέδριο αποσκοπούσαν στο να διαχωρίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, να υποβαθμίσει το προοδευτικό προσκλητήριό του, ώστε ο ίδιος να απευθύνει κάλεσμα στους «δημοκρατικούς» πολίτες.

Μετά την απάντηση που έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Ανδρουλάκη, η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε συνέχεια στην κόντρα, ξεγλιστρώντας για ακόμα μία φορά από τα διλήμματα που της θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, ο Ν. Ανδρουλάκης προσπάθησε ενδεχομένως και να ρεφάρει σε επίπεδο ίσων αποστάσεων, αλλά και εσωκομματικά, δεδομένου ότι μερικές μέρες νωρίτερα μόλις τρεις βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψήφιζαν υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή (Αν. Λοβέρδος, Ν. Γιαννακοπούλου, Χ. Κεφαλίδου)...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL