Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΚΙΝΑΛ / Με το βλέμμα στον μύλο της πόλωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΑΛ / Με το βλέμμα στον μύλο της πόλωσης

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην ζητά πρόωρες εκλογές, ωστόσο στις αναλύσεις της Χαριλάου Τρικούπη εκλαμβάνεται ως δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στις κάλπες εντός του έτους.

Το ερώτημα που εκ των πραγμάτων δεν έχει απαντηθεί ακόμα -εκλογές πριν ή μετά το καλοκαίρι- απασχολεί και το στρατηγείο του Ν. Ανδρουλάκη, όπου φαίνεται να επικρατούν οι απόψεις ότι το αφήγημα που θα κατασκευάσει ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την πρόωρη προσφυγή θα αφορά τους υπέρογκους κοινοτικούς πόρους και το δίλημμα για το ποιος θα τους διαχειριστεί. Αυτό θα σήμαινε εκλογές το φθινόπωρο, αφότου θα έχει προχωρήσει σε προεκλογικού τύπου κινήσεις φοροελαφρύνσεων ή εξαγγελίες φοροαπαλλαγών και ενώ θα έχει προηγηθεί ένα καλοκαίρι με την ελπίδα πως ο τουρισμός θα πάει καλά και δεν θα επαναληφθούν καταστροφικές πυρκαγιές όπως αυτές που πέρυσι ξεγύμνωσαν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ν. Ανδρουλάκης εστιάζει ιδιαίτερα στο ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης με κριτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση. Εξ ου και η συνάντηση που έσπευσε να κάνει με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα. Παράλληλα, εστιάζει στην οικονομία και δη στο τσουνάμι ακρίβειας, αναγνωρίζοντας ότι η Ν.Δ. θα υποστεί πλήγμα από αυτή την κρίση που ήρθε να προστεθεί στην αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών.

Με έγνοια τη διαφοροποίηση

Προφανώς ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντιμετωπίζει όλα τα πεδία με την έγνοια της διαφοροποίησης και από τη Ν.Δ., και από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ενός διμέτωπου που πολύ συχνά εκδηλώνεται πολύ σκληρότερα απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα συνεχίσει να το κάνει έως τις εκλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εύθραυστη ισορροπία των «ίσων αποστάσεων» δεν δημιουργεί αρρυθμίες στο στίγμα που θέλει να δώσει κι ότι αυτές δεν θα αυξηθούν ως εκδήλωση των διαφορετικών επιδιώξεων που συγκρούονται στο εσωτερικό του κόμματος.

Συνέδριο τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου

Κορυφαίος σταθμός που αυτές αναμένεται να εκδηλωθούν είναι το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί είτε αρχές Μαΐου είτε αρχές Ιουνίου και αφότου θα έχει προηγηθεί η διαδικασία της «αυτοοργάνωσης» τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτή θα περιλαμβάνει την επανασύσταση των δημοτικών οργανώσεων και στη συνέχεια των Νομαρχιακών με την εκλογή γραμματέων και συνέδρων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιμένει στη γραμμή της αυτόνομης πορείας, καθώς θεωρεί πως μέσα από αυτή περνά η προσπάθειά του να αυξήσει σταδιακά τα ποσοστά του κόμματός του τόσο πριν όσο και μετά από τις εκλογές. Θεωρεί πως αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρεθεί κοντά στα ποσοστά που το εμφανίζουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις, τότε στις δεύτερες κάλπες (σ.σ.: θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση με απλή αναλογική, όπερ σημαίνει ότι και οι ίδιοι δεν προτίθενται να συμβάλουν σ’ αυτό) το κόμμα τους θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και δεν θα συντριβεί στον μύλο του σκληρού διπολισμού.  Όμως μπροστά στα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί από το άνοιγμα της κάλπης, όλες οι επιθυμίες μπορούν να αλλάξουν, όπως και η διακηρυγμένη πρόθεση της αυτόνομης πορείας. Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε την Πέμπτη ότι «βεβαίως εμείς θέλουμε σταθερότητα, αλλά με Σοσιαλδημοκρατία, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με ένα τέλος στο πελατειακό κράτος» και πως όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές «τόσο πιο ασφαλής θα είναι ο ελληνικός λαός, ώστε να φύγουμε από την εποχή και της ανεπάρκειας και της αναξιοπιστίας».

ΑΔΩΝΙΣ

Ο Λοβέρδος γράφει νέα κεφάλαια στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Στο συνέδριο, αν όχι νωρίτερα, θα υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση των στελεχών που πρωταγωνίστησαν στις εσωκομματικές εκλογές για το πώς πρέπει να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις εκλογές και έπειτα από αυτές.

Από την ήττα του κι έπειτα, ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε συνοδεύσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με την αποστροφή για «προοδευτική διακυβέρνηση» (σ.σ.: την οποία αναπροσάρμοσε στη συνέχεια μετά από τις επιθέσεις που ακολούθησαν), δεν έχει κάνει κάποια παρέμβαση. Ωστόσο, ο «παπανδρεϊκός» Μιχάλης Καρχιμάκης αρθρογράφησε για το χρέος των προοδευτικών δυνάμεων κατά της σημερινής κυβέρνησης, απέναντι στην οποία πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο.

Στον αντίποδα, ο μεγάλος ηττημένος της εσωκομματικής κούρσας Ανδρέας Λοβέρδος είναι εξαιρετικά ομιλητικός και επιδιώκει την επικράτηση των θέσεών του, μολονότι αποδοκιμάστηκαν εμφατικά στις εσωκομματικές εκλογές. Ο βουλευτής που χαρακτήρισε «ισαποστάκια» τον Ν. Ανδρουλάκη ήδη ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα από τα Χανιά να οργανώνεται ενόψει του συνεδρίου, όπου θα καθοριστούν οι βασικές πολιτικές της παράταξης, για τις οποίες, όπως επισήμανε, «βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες»...

Έχοντας ανοίξει τον χορό των παρεμβάσεων με κριτική ταυτόσημη με εκείνη της Ν.Δ. για τη στρατηγική Ανδρουλάκη, έδειξε με το «καλημέρα» ότι αναζητά πρωταγωνιστικό παρεμβατικό ρόλο στην πορεία του κόμματος ακόμα κι αν αυτή δεν συμβαδίζει με τον σχεδιασμό Ανδρουλάκη. Διαβλέποντας ρήγματα στο πάλαι ποτέ αρραγές αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, προσπαθεί να εφεύρει -όπως ακριβώς κάνει και η Ν.Δ.- ένα νέο πεδίο συγκλίσεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Σε δύο παρεμβάσεις του μέσα σε δύο μέρες ανέφερε ότι «εξελίσσεται με αρνητικό τρόπο η έλλειψη συμφωνίας των βασικών πυλώνων του πολιτικού συστήματος σε ζητήματα θεσμών και δημοκρατίας», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιμένει σε τακτικές διεύρυνσης των δημοκρατικών θεσμικών ελλειμμάτων» και πως «σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιταχθεί ένα μέτωπο που θα θεμελιωθεί στα πρωτεία της δημοκρατίας».

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση και όχι κυβέρνηση, ώστε το κοινό έδαφος να διαμορφωθεί γύρω από την αποχώρησή του από την εξουσία, όπως είχε γίνει πριν από το 2019, το αίτημα σχηματίζεται ως ένα αφήγημα για τη δημοκρατία από και μαζί με μια κυβέρνηση που έχει υπονομεύσει κάθε δημοκρατική λογοδοσία και θεσμική κανονικότητα όχι μόνο με πρόσχημα την πανδημία αλλά και πριν από αυτή.  

Άλλωστε, η αφορμή της τόσο γρήγορης επανεμφάνισης Λοβέρδου στο προσκήνιο ήταν η επιλογή «ίσων αποστάσεων» του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το περιστατικό με το κλείσιμο του μικροφώνου του Π. Πολάκη από τον Χ. Αθανασίου, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλησε να μιλήσει για τη Novartis.

Αυτό το μέτωπο, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις Λοβέρδου για τον κίνδυνο νέας πτώχευσης (που αναγνωρίζει και η κυβέρνηση), μοιάζει να αποτυπώνει μια δική του πρόταση για το αυριανό μετεκλογικό τοπίο. Δηλαδή μια επανάληψη της συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά στο δύσκολο οικονομικό τοπίο, στέλνει το μήνυμα και προς την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι αποτελεί υποχρέωση «κάθε πολιτικού και όλων των κομμάτων» η αποφυγή μιας νέας οικονομικής κατάρρευσης μέσα από το «γλίστρημα στον λαϊκισμό και τη φανατική απερισκεψία». Μόλις προχθές φρόντισε να «επισημάνει» στον Ν. Ανδρουλάκη ότι «οι σοσιαλδημοκράτες δημιουργούμε κόμματα για να κυβερνάμε» κι «αυτό οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς τώρα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL